Farm Expert 2017 teszt

2016. szeptember 24.
73.3031
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Sophiaso profilja, adatai
Sophiaso
Kezdjük az egyértelmű kimondásával: a Farm Expert 2017 nagyon szűk rétegnek szól. Azok, akik nap mint nap traktorokkal és földműveléssel foglalkoznak, szabadidejükben valószínűleg nem ugyanezt akarják virtuálisan csinálni, azok pedig igen kevesen vannak, akiknek - minden irónia nélkül mondom - a cukorrépa-termesztés és a traktorjavítás a leghőbb álmuk.


A farmszimulátorok azonban valahogy mégis utat találnak a szubkultúrán belüli szubkultúrába is, és hűséges, kitartó és lelkes rajongótáboruknak köszönhetően úgy néz ki, hogy van értelme minden évben némi változtatással és tuningolással kiadni a játékot. Olyan ez, mint a FIFA, ami elhozza a legújabb "update-et", és pozitív, valamint negatív értelemben is megőrjíti a játékostársadalmat.

Léddamá, fatraktor

Léddamá, fatraktor


Nincs olyan ismerősöm, aki aktívan FIFÁ-zik, és még ne tört volna el egyetlen konzol-vagy számítógépalkatrészt sem; ugyanígy, bár elsőre nagyon nyugisnak tűnik, a Farm Expert 2017-be is nagyon könnyen beletörik az egyszeri cukorrépa-termesztő bicskája. Főleg, ha nem jön lázba a "Pöttinger", "Landini" és "Kuxmann" szavaktól. (Ezek munkagépek, amúgy.)

Nem volt könnyű ezt a játékot tesztelnem: már egészen sokféle szimulátorhoz volt szerencsém, de azok a műfajnak többnyire a szélsőséges, humorosra vett szereplői voltak. Persze annak idején teszteltem már repülőszimulátort és autószimulátorral is nyomultam már, de ha én választhatok, akkor inkább a Sims-féle életszimulátorra vagy a teljesen abszurd Goat Simulator-típusra szavazok.

Elég impozáns a hacienda

Elég impozáns a hacienda


A szeretett buszos játékom is inkább nevetséges volt, mint komoly, a Farm Expertnél viszont már a címe alapján sejtettem, hogy itt bizony nem Móka Miki Tárházában, hanem a Komoly Üvegházban kell majd ténykednem, és nem köthetem el a traktort holmi világi szórakozásért, amikor betakarítás van. Lehetett volna pedig Kartmageddon, amikor a szekér ajtaját kell gyanútlan járókelőkre rányitni, és lehetett volna vadkendert is termeszteni a burgonya helyett, de hát ilyen az élet, és bizony a Farm Expert 2017 egy nagyon komoly játék. Pont mint az Élet. (Azért én most licenszelném a Kartmageddont.)

Egészen váratlan módon egyébként ez a traktorszimulátor egészen jó "játék". Életszerű mechanikájának és valósághű fizikájának köszönhetően valóban szimulálja az igazi körülményeket, ennek megfelelően pedig meglehetősen nehéz, így sok türelem és tanulás kell hozzá.

Sajnos-nem sajnos a tutorial azonnal mély vízbe dob, és alig magyaráz el valamit - vagy mire végre elkezdi magyarázni, már régen meg kellett oldanunk az adott feladatot. Szerencsére az irányítás teljesen intuitív, aki játszott már szinte bármilyen játékkal PC-n, kérdés nélkül az "E" betűvel próbál beszállni a traktorba, és hopplá, a játék el is fogadja az impulzív próbálkozást.

Kis GTA fíling

Kis GTA fíling


A tolatáshoz és egyéb műveletekhez megkapjuk a segítséget, de még így is kell egy kis idő, mire rájövünk, hogy mi, hogy és merre zajlik. Valószínűleg kevesen adják fel az első néhány ügyetlen próbálkozás után, mert aki ezzel a játékkal játszik, az tényleg szeretne vele alkotni, és ez hamar megtérül: miután beleszoktunk, megnyílik előttünk a tanyaszimulátor összetett világa, és valóban elkezdhetjük felfedezni és kiélvezni a Farm Expert minden örömét. Amiből bőven adatik azoknak, akik szeretettel tekintenek erre a játékra.

170 gép, a világ leghíresebb releváns járművei (suttogd a fülembe: Vögel&Noot) állnak rendelkezésünkre, amelyek roncsolódnak, kopnak, koszolódnak. Szerencsére mindig egy teljes tanyát kapunk, ahol javítani is tudunk, sőt, még üvegházunk is van, ahol növényeket is tudunk termeszteni. Minden apróság nagyon komplex, faunánk páratartalmát is vezérelhetjük, és a munkagépjeink közül sem a külcsín, hanem például az időjárás és az utak állapota alapján fogunk válogatni.

Ügyelnünk kell a növényvédő szerek használatára, arra, hogy jót s jól tegyünk, szóval az a helyzet, hogy ebből a játékból még tanulni is lehet. Rengeteg apró dolgot kell menedzselni, és ha elég jók és elszántak vagyunk, még saját beállítású pályát is indíthatunk, amire mókás módon a hivatalos leírás "a szoftver legális módosítása" néven hivatkozik. A külcsín amúgy meglepően korrekt lett: nyilván nem nagy érdem, ha azt mondom, a farm szimulátorok között abszolút király, de ha hozzáteszem azt, hogy mezőgazdasági egységeink kidolgozottságban sokszor vetekszik például a Forzával, akkor az már jelent valamit. Nyilván itt ez teljesen másodlagos, de öröm, hogy a fejlesztők nem hanyagolták el ezt a szegmenst sem.

Olyan navigációm van, hogy még az Enterprise is elbújhat mögöttem e!

Olyan navigációm van, hogy még az Enterprise is elbújhat mögöttem e!


A Farm Expert 2017 nem mindenkinek szól, de akihez igen, ahhoz nagyon. Aki ránéz a traktoros képekre és az az érzés veti meg lábát fejében, hogy "ez érdekes játéknak tűnik", mindenképpen próbálja ki. Külön kiemelendő még az is, hogy teljes magyar nyelvű körítést kapott, ami jelen esetben jó nagy plusznak számít, mert nyilván vannak olyan játékosok, akit érdekel a stuff, de ha angol nyelven lenne, nem ruházna be rá.

Akit nem hoznak lázba a cukorrépa-mezőkön futkározó traktorok (milyen szép mentális kép ez, istenem), annak is meglepetést jelenthet a komplex játékmenet, ám valószínűleg az első nehézségek után fel fogja adni a harcot. Mert bizony a Farm Expert nem könnyű, de ha valaki belefekteti az időt, meghálálja.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Farm Expert 2017 / Tesztplatform: PC

jó lesz ez!
 • Stílus: RTS
 • Megjelenés: 2016. szeptember 02.
 • Ár: 4.990 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • Valósághű fizika és mechanika
 • Komplexitás
 • Teljes magyar nyelv
 • Akit nem hoz lázba a téma, nem fogja szeretni
 • Hang
  7
 • Grafika
  7
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  8
7.3
9 hozzászólás

matemilan07

5 éve, 3 hónapja és 22 napja

ez a Farming simulator mert hogyha nem az akkot farming sim utánzat.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

5 éve, 5 hónapja és 8 napja

[Tiltott felhasználó!]

Drenzer

5 éve, 5 hónapja és 9 napja

A városban lakók lehet, hogy pont a cukorrépa termesztéssel akarnak foglalatoskodni egy hosszabb munkanap után. Nyilván azért készülnek ezek a játékok is mert van rá igény és van hozzá játékos bázis Én nem vagyok városi de így is szívesen traktorozok pc.n

válasz erre

wegh

5 éve, 5 hónapja és 9 napja

Érdekes lehet annak, aki városi és érdekli a téma. Falusi meg menjen ki a mezőre és nézze élőben A teszted nagyon jó lett, megnéztem volna videón is, hogyan fedezed fel a földművelés roppant izgalmas (nem) világát

válasz erre

AngryKnight

5 éve, 5 hónapja és 10 napja

Patrik94 írta:
Bakker nem is tudtam hogy megjelent! Már le is csapok rá!

Én abszolút rajongója vagyok a stílusnak (a kamionosoknak is ) úgyhogy rohadtul örülök neki!
Haverom is meg van áldva az ilyen játékokkal

válasz erre

Patrik94

5 éve, 5 hónapja és 10 napja

Bakker nem is tudtam hogy megjelent! Már le is csapok rá!

Én abszolút rajongója vagyok a stílusnak (a kamionosoknak is ) úgyhogy rohadtul örülök neki!

válasz erre

Mordorer

5 éve, 5 hónapja és 10 napja

Jó kis game ez, én szeretem a szimeket.

válasz erre

totyak

5 éve, 5 hónapja és 10 napja

Kicsit úgy érzem, mint ha kifejezetten nekem szólna a teszt, mivel kézzel-lábbal kapálóztam minden farming játékos hírnél, hogy tesztet szeretnék. Továbbra is várom ezeket, mert még legalább egy ilyen játék jönni fog. Legalább lesz mihez hasonlítani. Kifejezetten jónak ítélem meg a teszt alapján a játékot és el is döntöttem, hogy ki is próbálom, aztán majd meglátjuk, hogy mit hoz ki belőlem. Azt meg nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen rétegjátékba pont a magyar felirat kerül bele. Hatalmas pozitívum.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

5 éve, 5 hónapja és 10 napja

[Tiltott felhasználó!]

Farm Expert 2017
4.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja