Fable Anniversary teszt

2014. február 20.
72.6271
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Vannak olyan játékok, amik a jó whiskyhez hasonlóan az idő előrehaladtával mutatják meg igazán, hogy mennyit is érnek. Gondolok itt például a Metal Gear sorozatra, ami még most is több mint időtálló alkotás. Vagy ide rakhatnám a Tomb Raider sorozatot, szintén nagy örömmel vetettem bele magam a HD Remix változat nyújtotta kalandokba. Valószínűleg ilyen lesz a Final Fantasy X is, amit már szintén tűkön ülve várok. Ezek a változatok rendkívül sok plusz dollárt hoztak a cégek konyhájára, pontosan ezért a Microsoft is úgy döntött, hogy ideje a tortából egy nagyobb szeletet elvennie, hiszen ott van neki a platform exkluzív Fable sorozata. Na, ez egy nagyon elhibázott döntés volt!


A Fable Anniversary ugyanis több sebből is vérzik. Ha megnézzük a fent emlegetett játékokat, mondjuk az MGS-t, akkor biztos vagyok benne, hogy sok dialógust a mai napig úgy tudunk felidézni belőle, mint valami filmből. Vagy mondhatnám a szívszorító jeleneteket Sniper Wolffal az első részből, esetleg Otacon testvérének a halálát a másodikból, hogy aztán Big Bossról már ne is beszéljünk.

Gyere ide tavarish

Gyere ide tavarish


Ezek mind rettenetesen időtálló dolgok, mivel már az alap is iszonyatosan jól volt elkészítve, ezért természetes, hogy a HD verzió is nagyon jó lesz. Itt egy kicsit ki kell, hogy kanyarodjak a Fable előzményeire valamint keletkezésének történetére, mert így talán jobban meg fogjátok érteni azt, amit szeretnék elérni ezzel a teszttel. Peter Molyneux egy játéktervező isten, ehhez kétség sem férhet. 1996-ban bejelentette a Project Ego fedőnevű új játékát, de sajnos egészen 2004-ig várnunk kellett (akkor már Fable néven futott a dolog) a kész termékre. Én nagyon kedveltem M urat, de azok a nyilatkozatok, amiket ebben az időben születendő játékával kapcsolatban tett, hát, az egy picit kiverte a biztosítékot. Egy olyan környezetről beszélt, amit még sehol sem láthatott a közönség. Olyan morális rendszert dolgozott ki, ami annyira előremutató, mint Armstrong űrsétája. Ha jól emlékszem, még azt is kijelentette, hogy ez lesz a világ legjobb játéka. Természetesen kellett a hype a stuff köré, ezt nem is vitatom, de azért a pr tanácsadóját lehet, hogy kirúgtam volna. Szóval kis túlzással az egész bolygó várta ezt a csodát bithalmazba öntve. Az eredmény? Én szerintem játékban nem csalódtam még ekkorát.

A történet valami kegyetlen banális ostobaság. A sokat emlegetett morális téma kimerül abban, hogy jót vagy rosszat cselekszünk. A grafika bár aranyos és inkább meseszerű volt, de rettenetesen bugos maradt. A harcrendszer szintén nem volt rossz, de a forradalomtól olyan messze volt, mint én Telly Savalas autogramjától. Ha jól emlékszem, az anyag szépen fogyott ugyan a kasszáknál, de a játékosok elég csúnyán lehurrogták. Ezzel a kis kitérővel el is jutottunk ehhez a gyönyörű naphoz, amikor a billentyűzetem mögé bújva próbálom meg elmagyarázni a Tisztelt Olvasóknak, miért ne költsék erre a pénzüket.

Ilyenek is lehetünk...

Ilyenek is lehetünk...


Nem fűztem túl nagy reményeket a Fable Anniversaryhoz, még akkor sem, ha a Lost Chapters bővítményt plusz néhány extra DLC-t is megkapjuk a programhoz. Amikor elindítottam a játékot, szépen jöttek is vissza az emlékek, de sajnos ezek nem lettek túl pozitívak. A történet most, ennyi év távlatából még nagyobb butaságnak tűnik, ugyanis hősünk békés gyermekkorát egy gaz rablóbanda zavarja meg, akik kiirtják a teljes falut miattunk, de jön Maze, a nagy varázsló és megment minket, hogy aztán egy hősképzőben elsajátítsuk a fegyveres harc fortélyait, megtanulunk varázsolni meg futni, aztán világgá is eresztenek minket. Ezek után a legtöbb fő vagy mellékküldetést két módon tudjuk befejezni, avagy lásd a jó vagy rossz döntéseket. Ezektől igazából annyi függ, hogy ha például elindulunk a badass irányba, akkor egy idő után a falvakban rettegni fognak tőlünk az emberek, egyre több heg borítja majd a testünket, valamint a páncélokból is a sötétebb, tüskés variációk állnak majd jól. Ezzel szemben a jó iránynál mindenki szeret minket, a faluban a lánykák feje fölött szívecskék repkednek, jutányos áron vehetünk házat, satöbbi.

A harcrendszer szintén nagyon körülményes és béna. Az X nyomogatásával csapkodunk kardunkkal, az Y megnyomásával és nyomva tartásával lövöldözünk az íjjal, valamin a B gomb és a hozzá lenyomott ravasz kombinációja csalja elő a varázslatokat. Ez még talán oké is lenne. A védekezésre dedikált gomb van, de amíg így állunk, nem tudunk mozogni, csak bukfencezni. Ez mondjuk akkor külön szerencsés lesz, amikor körbevesznek minket, mi meg állunk, mint egy rakás szerencsétlenség a mező közepén. Ha még ez nem lenne elég, akkor ennek megkoronázásaképp a harcok egyszer nagyon könnyűek, aztán pedig minden előjel nélkül kezd el szívatni minket a progi (persze nem csirke fokozaton).

Magas hegyek között hol a tenger...

Magas hegyek között hol a tenger...


Ha csak pusztán a technikai tényeket nézem, csúnya szóval élve, akkor maga a HD-be való felhúzás jól sikerült, mert szép élénkek a színek, egészen jól festenek a tájak, valamint a karakterek, ellenfelek is viszonylag részlet gazdagok. Sajnos maga a grafikai stílus nem változott, amitől engem a víz levert. Képzeljetek el egy olyan összhatást, mintha valami rajzfilmet összekevernénk (cel shade technika nélkül) egy komoly rpg világgal. Én a falnak mentem héroszunktól, akinek mondjuk a kézfeje konkrétan akkora volt, mint az egész feje. Szóval egy picit torz, de vicces, ugyanakkor komolynak is akar tűnni és ez a két mix nagyon nem oké, legalább is az én gyomrom nem tudta bevenni. Szintén borzalmas a kamera, ugyanis nem folyamatos a mozgása, hanem picit olyan, mintha egy fázis kimaradna a végén, és rángat. Nem hazudok, ebbe olyan 15 perc után belefájdult a fejem.

De hogy valami pozitívumot is mondjak, a tartalommal semmi baj nincs. Ha nem akarunk szöszölni, csak teszem azt, átrohanni a progin, akkor is olyan 15 órányi játékidőre számítsunk. Persze ha szeretnénk mindent megoldani és összegyűjteni, valamint a Lost Chapterst is abszolválni, akkor nagyjából ennek a duplájára készüljünk fel. Aki játszott már MMO-val, annak nem lesz túl nagy meglepetés a gesztusok megjelenítése. Ezeket a nyilacskák segítségével tudjuk előhívni és igazából nincs is nagyon más céljuk, mint az, hogy egy helyzetben kifejezzük vele az érzéseinket, amire a környezetünk vagy heves anyázással, vagy üdvrivalgással reagál. Aztán vannak persze olyanok is, ami csak szimplán vicces, ilyen mondjuk a rottyantás vagy böfögés.

A helyi kolesz portása

A helyi kolesz portása


Az ambient dolgok szintén elég jól sikerültek, abban nem vagyok biztos, hogy újra szinkronizálták az egészet, de teljesen jó az orgánuma mindenkinek. Ha már viszont itt tartok, még két negatívumot meg kell említenem: hősünk a teljes kaland alatt egyszer sem szólal meg, ami azért muhaha, valamint az átvezető jelenetek olyan pixelesek, hogy szinte szabad szemmel meg tudjuk számolni őket. Ha már a Lionheadnél 15 hónapot töltöttek el ezzel a porttal, akkor igazán figyelhettek volna erre is, mert rendkívül ocsmányak.

Remélem sikerült rávilágítanom azokra a problémákra, ami miatt az ajánlással és végső összegzéssel nagy bajban vagyok. Egyrészt maga az alap sem a legjobb, mert már 2004-ben is sok eleme elkapkodott és átgondolatlan volt. Gondolok itt egy újabb Molineux interjúra, ahol kifejtette, milyen mély lesz főszereplőnk fejlődése, valamint egészen kis korától mi szabhatjuk meg a fejlődésének irányát.

Ide tudnék nagyon gonoszat írni, de nem fogok...

Ide tudnék nagyon gonoszat írni, de nem fogok...


Na, ezt úgy képzeljétek el, hogy nagyjából a tutorial lesz ez a rész, tehát úgy fél órát fogunk eltölteni a jellemfejlődésünk figyelésével. Nice. Azt sem igazán értem, ha már egyszer a Microsoft meglépi ezt, akkor miért nem rakta rá a korongra a teljes szériát? A kérdés nyilván költői. Már csak azért sem értem, mert a Fable 2 és 3 sokkal, de sokkal jobb lett, mint a legelső epizód. Úgy igazán, tiszta szívből senkinek sem tudom ajánlani a játékot, mert ezen az áron már kategóriákkal jobb szerepjátékokat lehet találni. Ezektől a hibáktól ugyanakkor el tudsz tekinteni és szeretnél egy szeletke régmúltat, akkor egy óvatos próbát tehetsz vele, csodára azonban ne számíts. Ha viszont vártok pár hónapot vele, akkor az olcsóbb szegmensből ugyanakkor simán lehet egy jó választás is.

Igen, lehet csirkét is rugdosni

Igen, lehet csirkét is rugdosni


Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Fable Anniversary teszt / Tesztplatform: XBOX360

egynek jó...
 • Stílus: RPG
 • Megjelenés: 2014. február 07.
 • Ár: 11.990 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • Egész pofás grafika
 • Korrekt tartalom
 • Béna sztori
 • Fura irányítás
 • Hang
  7
 • Grafika
  7
 • Játszhatóság
  6
 • Hangulat
  6
6.5
35 hozzászólás

Vendég

6 éve, 6 hónapja

Ez a játék igenis nagyon sok új dolgot hozott a maga korában. Egyáltalán nem értek egyet a kritikákkal, akit zavar a jellemfejlődés és csak át akar szaladni a játékokon az meg nem tudom egyáltalán miért játszik. Mondjon vk. egyetlen példát a Fable-t megelőzően ahol olyan szintű választási lehetőséged, szabadságod lett volna mint itt! Megházasodhattál, házat vehettél, bútort vehettél bele, lophattál, flörtölhettél, akárkit megölhettél, több tucat varázslat is elérhető volt benne, és még a ********* csirkéket is felrúghattad. A történet pedig szintén nagyon szépen kidolgozott volt, valószínűleg a szerző azért nem szerette ezt sem mert fiatalabb generációnak íródott. Egyszerűen még csak meg se közelítették a kora rpg-ei a Fable-t a komplexitása tekintetében. Hangulatteremtés és zene szempontjából pedig még a mai rpg-kel is versenyez.

válasz erre

Vendég

6 éve, 6 hónapja és 1 napja

iPet monnyon' le!!!!!négy!!!444!!!

válasz erre

NomarCube

6 éve, 6 hónapja és 3 napja

Éljen Molyneux és a csirkéi!

válasz erre

Vendég

6 éve, 6 hónapja és 4 napja

I3enG írta:
biztos félreértettétek a kommentem... (úgy látom ez itt az általános felfogás)
MGS-hez hasonlítás rögtön az első két bekezdésben
"még most is több mint időtálló alkotás"

Ez volt az összehasonlítás alapja, nem a játék mint stílus vagy ilyesmi.

Nekem nem tetszik egyébként ennyiért. Megvenném, de megvan az eddigi összes és ez nem tesz hozzá semmit.

válasz erre

PaulMarloW

6 éve, 6 hónapja és 4 napja

5t3v3nk3 írta:
Látom szert tettünk egy erkölcshuszárra akinek nincs kivel vitatkoznia..

Emberek tudjátok mi a az a Szubjektivitás? Na egy teszt szubjektív. Még egy profi sem tud objektív lenni. Én is fel voltam háborodva anno sacred fanként a sacred 2 kritikákon. Patchelni kell? Ki nem sz*rja le, ha utána meg fajaság?

Egy HD remake ennyi pénzért mg akkor se éri meg ha mondjuk Warcraft 3 HD-t tolnak elénk , (mondjuk Blizzard megtenné ezt a lépést )

Az meg hogy valakinek tetszik, de a teszternek nem, az meg másik vélemény.. Le lehet írni hogy hát én ezzel nem értek egyet, de hogy a tesztírói képességét vonja kétségbe...? Ugyan már..

Ilyen a Mirror's Edge , nem teljesített jól a kasszáknál, nem kapott nagy értékeléseket, de NEKEM azt a játékélményt semmi nem tudta, azóta sem, überelni.

Csókolom. Megyek ebédelni..
Basszus, jó hogy írtad a Sacredet, elfelejtettem felrakni a gépemre. :Đ

válasz erre

I3enG

6 éve, 6 hónapja és 4 napja

biztos félreértettétek a kommentem... (úgy látom ez itt az általános felfogás)
MGS-hez hasonlítás rögtön az első két bekezdésben

válasz erre

5t3v3nk3

6 éve, 6 hónapja és 4 napja

Látom szert tettünk egy erkölcshuszárra akinek nincs kivel vitatkoznia..

Emberek tudjátok mi a az a Szubjektivitás? Na egy teszt szubjektív. Még egy profi sem tud objektív lenni. Én is fel voltam háborodva anno sacred fanként a sacred 2 kritikákon. Patchelni kell? Ki nem sz*rja le, ha utána meg fajaság?

Egy HD remake ennyi pénzért mg akkor se éri meg ha mondjuk Warcraft 3 HD-t tolnak elénk , (mondjuk Blizzard megtenné ezt a lépést )

Az meg hogy valakinek tetszik, de a teszternek nem, az meg másik vélemény.. Le lehet írni hogy hát én ezzel nem értek egyet, de hogy a tesztírói képességét vonja kétségbe...? Ugyan már..

Ilyen a Mirror's Edge , nem teljesített jól a kasszáknál, nem kapott nagy értékeléseket, de NEKEM azt a játékélményt semmi nem tudta, azóta sem, überelni.

Csókolom. Megyek ebédelni..

válasz erre

iPet

6 éve, 6 hónapja és 4 napja

iPet írta:
Ahogy már mondtam, az eredeti változatot nagyon vártam és iszonyatosan nagyot csalodtam benne, mivel a felét sem teljesítették annak, amiket ígérgettek. Ettol függetlenül természetesen végig is játszottam az anyagot. Ha ezt nem is hiszed el, semmi gond, nem igazán zaklatja fel a lelki világomat, viszont azt az íroi stáb nevében szintén kikérem magamnak, hogy olyanokat feltételezz, hogy egy szerepjátékba nem teszünk bele megfelelo mennyiségu idot. Nem gondolod, hogy ez nem kicsit lenne hiteltelen tolünk? Marco hozzászlását a témában lentebb olvashatod, de kiemelném mégegyszer, amit o is mondott: Ez nem egy hobbi oldal, hanem egy profi környezet, magas elvárásokkal. Szoval kérlek, hogy az ilyen feltételezéseket illetve személyeskedo megjegyzéseket hanyagoljuk.

Másrészt, a Fable harcrendszere ugyan nem rossz, de szintén nem hozta azokat a dolgokat amiket ígértek nekünk. Tölem megidézhetjük Bambi szellemét is, aki egy sohajjal söpör el mindenkit, ugyanakkor ha egy akcio-rpg-ben védekezés közben nem lehet mozogni, csak gurulni, na az elég nevetséges. Nézd meg, hogy 2004-ben milyen hasonlo játékok jelentek meg, aztán rakd mellé a Fable harcrendszerét.

A metal gear-es hasonlatot pedig szerintem nagyon félreértetted...
Arrol meg nem is beszélve, hogy egy játék értékelésekor nagyon figyelembe kell vennünk az árat. Oké, te ismered és szereted a sorozatot, pontosan tudod hogy mit kapsz a pénzedért cserébe. De gondolj bele, ha mondjuk egy nem die-hard F rajongo, hanem egy átlagos rpg gamer veszi meg, aki mondjuk nem ismerte az eredetit, csak tetszett neki a trailer meg a boríto, akkor o vajon hogy látja ezt a dolgot? 12ezret kiadni egy HD remake-ért csak a legjobb esetben éri meg. Ha mondjuk a maradék két epizodot is ide rakták volna, szo nélkül ment volna a sokkal magasabb pontszám. De így egész egyszeruen nem éri meg az árát. Ha mondjuk budget áron indult volna, az megint más sztori lenne.

válasz erre

iPet

6 éve, 6 hónapja és 4 napja

I3enG írta:
na sikerült végigolvasnom és ahogy látom a legtöbb gyalázás az egészben a 10évvel ezelőtti verzióra vonatkozik, a sztori a harcrendszer a karakter design... ezeket egy hd-sítéssel nem lehet megváltoztatni, de nem is lett volna rá szükség. Az meg hogy a többi rész sokkal jobb mint ez, na ne vicceljünk már a 3. rész egy nagy nulla de a már a második részben alig volt pár skill. Meg ****án leírtad hogy mivel kell ütni de a harc ebben a részben nem ebből hanem főleg a varázslásból ami nem tűzlabdából meg villámból áll.(multihit, teleport, idézés, időlassítás stb.)
Őszintén megmondom szerintem 4óránál többet nem is játszott a cikk írója ezzel a játékkal(de még csak az originallal se).
(MGS-hez hasonlításért meg grat...)
Ahogy már mondtam, az eredeti változatot nagyon vártam és iszonyatosan nagyot csalodtam benne, mivel a felét sem teljesítették annak, amiket ígérgettek. Ettol függetlenül természetesen végig is játszottam az anyagot. Ha ezt nem is hiszed el, semmi gond, nem igazán zaklatja fel a lelki világomat, viszont azt az íroi stáb nevében szintén kikérem magamnak, hogy olyanokat feltételezz, hogy egy szerepjátékba nem teszünk bele megfelelo mennyiségu idot. Nem gondolod, hogy ez nem kicsit lenne hiteltelen tolünk? Marco hozzászlását a témában lentebb olvashatod, de kiemelném mégegyszer, amit o is mondott: Ez nem egy hobbi oldal, hanem egy profi környezet, magas elvárásokkal. Szoval kérlek, hogy az ilyen feltételezéseket illetve személyeskedo megjegyzéseket hanyagoljuk.

Másrészt, a Fable harcrendszere ugyan nem rossz, de szintén nem hozta azokat a dolgokat amiket ígértek nekünk. Tölem megidézhetjük Bambi szellemét is, aki egy sohajjal söpör el mindenkit, ugyanakkor ha egy akcio-rpg-ben védekezés közben nem lehet mozogni, csak gurulni, na az elég nevetséges. Nézd meg, hogy 2004-ben milyen hasonlo játékok jelentek meg, aztán rakd mellé a Fable harcrendszerét.

A metal gear-es hasonlatot pedig szerintem nagyon félreértetted...

válasz erre

Vendég

6 éve, 6 hónapja és 5 napja

I3enG írta:
na sikerült végigolvasnom és ahogy látom a legtöbb gyalázás az egészben a 10évvel ezelőtti verzióra vonatkozik, a sztori a harcrendszer a karakter design... ezeket egy hd-sítéssel nem lehet megváltoztatni, de nem is lett volna rá szükség. Az meg hogy a többi rész sokkal jobb mint ez, na ne vicceljünk már a 3. rész egy nagy nulla de a már a második részben alig volt pár skill. Meg ****án leírtad hogy mivel kell ütni de a harc ebben a részben nem ebből hanem főleg a varázslásból ami nem tűzlabdából meg villámból áll.(multihit, teleport, idézés, időlassítás stb.)
Őszintén megmondom szerintem 4óránál többet nem is játszott a cikk írója ezzel a játékkal(de még csak az originallal se).
(MGS-hez hasonlításért meg grat...)
Komolyan kérdem, hol láttál te összehasonlítást az MGS-el? Sokk.

Ez a játék egy bőrlehúzás, egy felesleges kamuhd, és még pénzt is ad érte valaki. Nálam maximum 3 pontot kapna.

válasz erre

Neurotic

6 éve, 6 hónapja és 5 napja

Nekem a vékony lányok tetszenek. Nekem aztán bárki kiselőadást tarthat arról, hogy pont, hogy a teltebb lányok a jók az alakjuk miatt az ezen nem változtat. Mindenkinek más az ízlése és ezen vitatkozni hülyeség. Végigolvasva itt ezt a beszélgetést kb ugyanez megy. Van akinek bejön a történet, van akinek nem. Mindkettőt meg lehet érteni.

Azért lássuk be, hogy a "megölték a családomat de én hős bosszút álok" vonal elég klisés így alapnak nem? Másfelől meg a Fable egy mese és a mesék már csak olyanok, hogy az ember újra meg újra szereti hallani őket.

Személyeskedni meg azért ha valaki olyat nyilatkozik ami nekünk nem tetszik meg szinte óvodás szint ... úgyhogy DaemonXHUN, ülj a sarokba és addig ott maradsz amíg ... amíg elő nem jöhetsz

válasz erre

I3enG

6 éve, 6 hónapja és 5 napja

na sikerült végigolvasnom és ahogy látom a legtöbb gyalázás az egészben a 10évvel ezelőtti verzióra vonatkozik, a sztori a harcrendszer a karakter design... ezeket egy hd-sítéssel nem lehet megváltoztatni, de nem is lett volna rá szükség. Az meg hogy a többi rész sokkal jobb mint ez, na ne vicceljünk már a 3. rész egy nagy nulla de a már a második részben alig volt pár skill. Meg ****án leírtad hogy mivel kell ütni de a harc ebben a részben nem ebből hanem főleg a varázslásból ami nem tűzlabdából meg villámból áll.(multihit, teleport, idézés, időlassítás stb.)
Őszintén megmondom szerintem 4óránál többet nem is játszott a cikk írója ezzel a játékkal(de még csak az originallal se).
(MGS-hez hasonlításért meg grat...)

válasz erre
123a(z) 3 -ből
Fable Anniversary
11.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Maniac profiljaImperator profiljamarco profilja