Dust teszt

2012. szeptember 04.
69.8371
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Az utóbbi időben a régi 2D-s platform játékok szerelmeseinek elégedettségi faktora bizony az egeket verdesi. Sokáig azt hittük, hogy a stílus, mint olyan a csillagászati költségek illetve a tripla-A kategóriás elvárások miatt teljesen kipusztult. De lám, csak az elmúlt másfél hónapot nézve olyan brutális minőséget képviselő játékok érkeztek mint a Deadlight, vagy jelen cikkünk alanya, a Dust: An Elysian Tail.


A műfaj másodvirágzásáról azért nem beszélhetünk, de bizony valami mozgolódik a periméteren. Közös jellemzőjük, hogy nem állnak mögöttük giga cégek, ráadásul sokszor bizony egy-egy évet is csúszhatnak a készítők a játékok fejlesztésével, lévén teljesen indie alapokon nyugszik a financiális illetve development szakasz. Mindegy, nem akarok belemenni nagyon a szakmai részébe, mivel az túlzottan is messzire vezetne ráadásul tele lenne utópisztikus és fantázia szülte elképzeléssel. Szóval, a Dust. Amikor Marco szólt hogy én tesztelném a játékot, reflexből utána kellett néznem, mert nagyon de nagyon nem volt ismerős a címe. Viszont ahogy nézegettem a képeket illetve videókat róla, éreztem hogy bizony ez akár egy új szerelem kezdete is lehet!

Randa nagy piros szemű izé

Randa nagy piros szemű izé


Furcsa jószág azért a stuff! Fogj egy kis régi, oldschool Metroidot illetve Castlevaniát, keverd össze egy adag Ninja Gaidennel, adjunk hozzá egy csipetnyi 1942-t, rázzuk föl a turmixot és a végén szervírozzuk bőséges rpg elemmel. A történet szerint hősünk, a címben is szereplő Dust épp heveny amnéziában szenved, amikor is egy kard lebeg oda hozzá és közli, hogy ő Ahrah Kardja, és bizony D-nek lett az az elrendeltetése hogy használja. Ha ez a sokk nem lenne elég, még egy lebegő mókus is megérkezik, hogy ő a fegyver őrzője (hősünk ki is neveti) és azonnal vissza kell szolgáltatnia a törzsének a megátalkodott repkedő pengét. Szóval furán indul a kaland, de higgyétek el hogy nagyon király kis sztori van benne, csak egy picit lassan indul a dolog.

Mint ahogy a bevezetőben is említettem, ez bizony egy 2D-s akció/kaland/platformer/hackslash/rpg játék a nagyon komoly fajtából. Viszont én nem tudom hogy honnan van ennyi tehetséges grafikus meg dizájner, de ez a játék is valami hihetetlenül gyönyörű. Leginkább talán egy vízfestményhez tudnám hasonlítani, ahol egy picit kontúrosabbak, határozottabbak az élek. A helyzínek, a szereplők, a környezet annyira meseszerű, hogy szinta valamilyen elfeledett Grimm sztoriban fogjuk érezni magunkat. Ráadásul dinamikus az összes "szoba", tehát az erdőkben őzek rohangálnak, madarak csicseregnek, a falvakban mindenki teszi a dolgát, satöbbi. Él, lélegzik az egész táj, ami ilyen minőségben egy letölthető címtől finoman foglamazva sem elvárható.

C*lgate reklámnak is elmenne az arc

C*lgate reklámnak is elmenne az arc


A harcot leginkább a fentebb említett Ninja Gaidenhez tudnám hasonlítani mind dinamikában, mind pedig stílusában. Itt is a kombókra épül az egész, amik természetesen egyenesen arányosan bontakoznak ki fejlődésünk következtében. Nagyon érdekes dolog, hogy segítőnk következtében lőni is tudunk, ami néhány megfelelően időzített kardcsapás miatt átcsap igazi bullet hell-be. Tulajdonképp ez az anyag első igazi negatívuma, mivel sokszor annyi esemény történik harc közben hogy szinte átláthatatlanul kaotikus lesz az egész. Ha nagy tömegben alkalmazzuk a fenti lövéses technikát, akkor semmit sem fogunk látni sokszor emberünkből.

Viszont az animációk is zseniálisak lettek, árkád címnél nem is nagyon láttam még ehhez hasonlót. Ha pedig ehhez hozzátesszük azt, hogy az egész gyakorlatilag egy ember munkája, akkor bizony kalapot kell emelnünk! Kalandozásaink során sok faluban és városban is megfordulunk, itt tudjuk jó rpg-hez méltán feltölteni a készleteinket, vásárolgatni vagy csak simán beszélgetni NPC-kel, akik sok esetben másodlagos feladatokkal is ellátnak minket. Ami szintén negatívum, bár egy picit a furcsább fajtából, hogy irdatlan mennyiségű párbeszédet kell majd végighallgatnunk, amik gyakorlatilag nem hordoznak semmiféle tartalmat, csak lamentálnak valamin a szereplők. Mindenképp fontos megjegyeznem, hogy valamennyi angol tudás szükségeltetik azért a játékhoz.

Tiszta Piro... Kékecske és a farkas

Tiszta Piro... Kékecske és a farkas


A hangok viszont csak simán jópofák, de a szinkron mondjuk kiemelkedik, jól végezték a dolgukat a színészek. Lesz amúgy nintendós prüntyögés meg rockosabb nóta is, bár sokszor nem a megfelelő helyeken csendül fel egy-egy dallam. Ja, igen, mielőtt elfelejteném! A játékmechanizmus amúgy a következőkre épül, bár régi motorosoknak, akik ismerték például a Metroid első részet, ismerős lesz: Haladunk teremről teremre, viszont sokszor fogunk olyan akadályba ütközni ami az adott pillanatban áthatolhatatlannak tűnik. Ahogy megyünk előre a sztoriban, úgy kapunk majd pédául dupla ugrást, illetve hasonló skilleket, amivel természetesen az addig lezárt szakaszok elérhetőek lesznek.

Szóval, egy újabb jól sikerült gyöngyszemmel gazdagodott az Xbox360 árkád szegmense. Igen, sajnos vagy nem sajnos, csak a dobozra elérhető ez a stuff (is). Gyönyörű, tartalmas (le sem merem írni nektek hogy mennyire), ráadásul még nehéz is. Én azt mondom hogy megéri a kissé borsos ára ellenére is!

Rám ronthattok. Majd a sárga kis angyal megvéd.

Rám ronthattok. Majd a sárga kis angyal megvéd.


Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Dust teszt / Tesztplatform: XBOX360

jó lesz ez!
 • Stílus: Platformer
 • Megjelenés: 2012. augusztus 15.
 • Ár: 4.990 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • Megelevenedett vízfestmény
 • Sok rpg-t megszégyenítő tartalom
 • Jó sztori
 • Kissé kaotikus harc
 • Túl sok értelmetlen párbeszéd
 • Hang
  6
 • Grafika
  8
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  8
7.3
19 hozzászólás

Vendég

6 éve, 3 hónapja és 11 napja

Jól néz ki de nagyon rövid.

válasz erre

Vendég

6 éve, 3 hónapja és 11 napja

Grafikája nagyon tetszik!

válasz erre

Vendég

6 éve, 3 hónapja és 12 napja

Fél napig kötött le.

válasz erre

Vendég

6 éve, 3 hónapja és 13 napja

El voltam vele de ajándékba kaptam. Ennyiért nem vettem volna meg.

válasz erre

Vendég

6 éve, 3 hónapja és 14 napja

Szép játék, nagyon tetszik. És egyáltalán nem rövid, ez baromság.

válasz erre

Vendég

6 éve, 3 hónapja és 14 napja

Igen **** game. Szép de unalmas és rövid.

válasz erre

Vendég

6 éve, 3 hónapja és 14 napja

Nem rossz, de ötezret nem ér.

válasz erre

Vendég

6 éve, 3 hónapja és 15 napja

Nekem annyira nem jön be... Hang gagyi, mondjuk graf nem rossz.

válasz erre

Vendég

6 éve, 3 hónapja és 15 napja

Kipróbáltam, pofás nagyon. Veszek rá ms pontot és megveszem.

válasz erre

Vendég

6 éve, 3 hónapja és 15 napja

Szép, látványos, de ennyiért nem kell.

válasz erre

Vendég

6 éve, 3 hónapja és 15 napja

El lehet vele lenni.

válasz erre

Vendég

6 éve, 3 hónapja és 15 napja

Nagyon jól kikapcsol ez a game. Tetszik.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Dust
4.990 Ft-tól
kövesd a játékot!

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljadrift3r91 profiljaManiac profiljaLaci721 profiljagery1113 profiljamarco profilja