Disney Universe teszt

2011. november 06.
75.1191
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Cpt_Nihil profilja, adatai
Cpt_Nihil
Első pillantásra úgy tűnhet, valaki véletlen összemosta az Asimov regényeket az összes létező Disney képregénnyel, azonban csakhamar meggyőződünk afelől , hogy a Eurocom társulat, valamint a Disney Interactive Studios ezt az egészet véresen komolyan gondolta. A trailerek láttán lelki szemeimmel már tanúja is lehettem a pillanatnak, midőn megfogant ez a rendhagyó, egyben pazar ötlet a fejlesztők szürkeállományában: "Csináljunk egy Disney-s játékot... Mondjuk, ömleszthetnénk az Öreg valamennyi kreatúráját, valamennyi világát. Úgy értem, egy helyre. Egy játékba! A neve pedig ez lenne: Disney Universe. Ez nagyszerű! Zsenik vagyunk! Irány a Times címoldala! Na, de mi ez a tompa dübörgés, Jean?" - "Oh, csak Walt Disney forog a sírjában, uram" - jön a válasz.
 

/>
Disney Universe teszt - 2. kép

A Disney címekkel már tele a padlás, ez - úgy gondolom - köztudott; ebben a régióban már a kilencvenes évek óta tolonganak a különféle Disney-világból szalajtott játékok, és valljuk meg, jó néhánynak bizony alapos oka van arra, hogy még müzlis dobozban se merjen a mi tizenöt kilométeres körzetünkbe merészkedni. Az időközben felbukkanó LEGO tünemények némileg felfrissítették a szóban forgó állományt, a tavaly megjelent Epic Mickey pedig egy ütvefúró erejével rázta fel apátiájából a Disney videojáték-armadát. Az ilyen és ehhez hasonló címek szakértői mintha kezdenének rádöbbenni, mi lehel valódi életet alkotásaikba: hát mi más, mint az egyediség?! Maga a játék hátterét képező mese/film manapság már nem viszi el hátán az adott produktumot. Az Eurocom ezzel szemlátomást tisztában volt, amikor szerény világunkra szabadította a Disney Universe-t - ám valahogy még ez sem bizonyult elégnek.

"Hakuna matata, annyi mint: semmi vész"


Disney Universe teszt - 3. kép

A megannyi "Disney" billogót viselő játékkal ellentétben ezúttal nem a főszereplő(k) bőrébe bújunk. Nem! A Disney Universe végre-valahára azok lehetünk, akik vagyunk: Disney rajongók. A feledhetetlen élmény érdekében pedig még egy amolyan parkot is létesítettek nekünk, ahol megvalósíthatjuk egyik legvadabb álmunkat - részesei lehetünk Walt Disney csodálatos univerzumának; ott lehetünk valamennyi mese és film színhelyén, találkozhatunk a szereplőkkel, a lehetőségek tárháza kifogyhatatlan. Ráadásul mindezt úgy tehetjük, hogy közben semminemű veszélynek sem vagyunk kitéve: semmi és senki sem tör az életünkre, hisz a Disney Universe valamennyi figurája android, az interaktív és színes helyszíneket komputerek irányítják (és még a parkolóórába sem kell aprót hajigálnunk). "Abszolút biztonságos, itt semmi baj sem érhet" - biztosít minket a főszámítógépet megszemélyesítő kis kék kocka, amely idegenvezetőként szegődik mellénk. Csakhogy a dolgok pillanatokon belül rosszra fordulnak... Kedves HEX-ünk személyisége ugyanis időközben meghasonlik és felszínre törnek elvetemült ösztönei, amelyek az interaktív Disney-park leigázására buzdítják.

És minthogy pillanatokon belül a játékos kedvű látogatók ellen fordul a Disney Universe mechanikájának utolsó anyacsavarja - így a mesefigurákat megszemélyesítő androidok - is, ettől fogva már nem a szórakozás, mint inkább az életben maradás motivál bennünket, ami - mint arra hamarosan rádöbbenünk - akár éppoly magával ragadó is lehet, mint az önfeledt szórakozás egy rendeltetésszerűen működő parkban.

"Akcióhős vagyok!" - Hercules


Disney Universe teszt - 4. kép

A valamirevaló Disney-rajongók már sejthetik: bizony, minden adva van egy elsöprő erejű kis kalandhoz. Így is van. Hát itt az ideje, hogy megbarátkozzunk apró termetű kis karakterünkkel, aki kétségtelenül a LEGO és a Little Big Planet egyik ferde éjszakájának köszönheti létrejöttét. Miután ez megtörtént, már csak ki kell választanunk a kedvenc mesehősünket ábrázoló jelmezünket, ami valójában közel sem olyan mulatságos, mint amilyennek hangzik. Mert az tény, hogy a fejlesztők több mint 40 Disney alkotásból válogatták össze ruhatárunkat, azonban az első néhány pályán csupán 5-6 gúnya áll majd rendelkezésünkre, természetesen a leg-leg-leg-mellékebb szereplőkkel - itt kivételt képez Mickey egér hacukája.

Miután túltettük magunkat azon, hogy egy ideig például Pumbának öltözve kell rohangálnunk, és jóravaló pszichológusunk számát is elmentettük a telefon memóriájába, miénk lehet a megtiszteltetés, hogy kiválasszuk az első Világot, amelyben páratlan kalandozásaink kezdetüket vehetik. És igen, jól sejtitek, a játékban nincs fő történeti szál. Ha túléltük valamennyi pályát, részesei lehetünk egy záró videónak, amelyben lesz tánc és zene, szotyi-lufi-rágó-nők, és a többi. Na de ne rohangjunk úgy előre...

A kiválasztott pályák magától értetődő módon az adott Disney film/rajzfilm fő vonásaival bírnak, így a Monster Inc."-es (magyarul: Szörny Rt.) pályán például sikolyokat kell gyűjtögetnünk (nem, nem a saját ábrázatainkat felhasználva) és különböző terekbe nyíló ajtókon átlépnünk. Akadnak figyelemreméltóan fantáziadús pályák is, de többnyire ezek is pár perc alatt unalomba fúlnak, hála a pofon egyszerű fejtörőknek és a pehelykönnyű ellenfeleknek. Apropó...

Az ellenségek is a környezettől függően változtatják külsejüket, bár érdemi különbségek nem fedezhetők fel az egyes szintek gazfickói között, ugyanis mindegyik android... Csak éppenséggel más hacukában, egy-két kivételtől eltekintve. Némelyik üt, mások lőnek, azonban pár extra ellenségen túl más örömökben aligha lesz részünk ezen a téren.


Disney Universe teszt - 5. kép

Nem árt tudni, hogy a Disney Universe-t érdemes minél többen játszani - bár háromnál több játékos jelenléte már kissé zavaró lehet -, ezzel ugyanis mintegy megfűszerezhetjük a játékélményt a lopás, a szivatás és az ütlegelés intézményével; elorozhatjuk cimboráink nehezen összegyűjtött aranyait, valahányszor meghallnak, illetve elhajíthatjuk őket, egy érintéssel átruházhatjuk rájuk a nyakunkba szakadt átkokat, stb., ugyanakkor sok esetben kénytelenek leszünk egymás segítségére lenni - liftezés, gombmegnyomás, hurcibálás és a többi esetében. Érdemes minél több pontot összegyűjteni, mivel a betakarított pontokkal leszünk képesek később más világokat "venni" - a szint befejeztével pedig dobogóra állunk, ahol a nyertes örömtáncot lejt, a "vesztes" pedig grimaszokat vág: persze itt is csépelhetjük egymást kedvünkre.

Valamennyi pályán különböző Disney karakterek vanna elrejtve, akiknek felszabadításával újabb szerelésekkel bővül virtuális ruhatárunk. Az egy szinten bujkáló összes szereplő megtalálásához legalább kétszer végig kell tolnunk az adott pályát. Márpedig egyszer is sok lesz...

Egy halom akármi és egész rakás más - Dzsinni

Mindezt együttvéve letörve tapasztaltam, hogy a Disney Universe veleje, az, ami miatt elsősorban kíváncsian tekintünk irányába, egész egyszerűen nincs jelen. Mert ugyan a pályák, a szereplők és az ellenségek egytől-egyig a Disney világát hivatottak megidézni, a végeredmény mégis siralmas. Talán kedvenc zenéinek felcsendülése az egyetlen, ami megdobogtatja szívünket, azonban a Disney hangulatot én magam sehol sem leltem. Ez egy Disney Universe-nek keresztelt játék esetében roppant nagy hátrány - én azonban nem adtam fel, és eme létfontosságú jelzőtől függetlenül probáltam úgy pontozni az alkotást, mint egy mezei akció-kaland-platformert, csakhogy még így sem jártam sikerrel. Ez köszönhető annak, hogy már létezik Little Big Planet, létezik Nickelodeon Unite, amelyek évekkel előbb lecsaptak arra a műfajra/hangulatra, amire a Eurocom csak most bukkant rá.

Persze, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a Disney Universe elsősorban nem a nagyoknak szól, sokkal inkább a fiatalabb korosztálynak, akiknek teljesen mindegy, milyen háttérrel rendelkezik egy játék - elég, ha lehet benne ugrálni és ütni-vágni. Ha ez így van, kedves Eurocom, akkor mi most duplán csalódtunk.

Disney Universe teszt - 6. kép

Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Disney Universe teszt / Tesztplatform: PlayStation 3

egynek jó...
 • Stílus: akció-kaland
 • Megjelenés: 2011. október 28.
 • Ár: 10.500 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • széles jelmezválaszték
 • jópofa karakterek
 • soha nincs megállás
 • néhol problémás irányítás
 • monoton koncepcióra épülő pályák
 • nuku Disney hangulat
 • Hang
  8
 • Grafika
  7
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  5
6.8
13 hozzászólás

Szaby1980

9 éve, 10 hónapja és 17 napja

Ezt ilyen kis gyerekeknek találkák ki,de jópofa.

válasz erre

Vendég

9 éve, 11 hónapja és 23 napja

A 4 és a 8 éves fiamnak tetszik ! Nekik nem elvárásaik vannak , hanem 1 jót szeretnének játszani . 1 hete nyúzzák és nem adták még fel . Cool

válasz erre

Vendég

9 éve, 11 hónapja és 24 napja

Vendég írta:
Tényleg nem rossz játék, nem kell nagy elvárásokkal nekivágni, gyerekeknek készült...
Szvsz épp ezért kéne Disney hangulatot árasztania. De én hiába játszottam vele több mint két órát, ezt nem éreztem. Ezért inkább abba is hagytam...

válasz erre

Vendég

9 éve, 11 hónapja és 24 napja

Tényleg nem rossz játék, nem kell nagy elvárásokkal nekivágni, gyerekeknek készült...

válasz erre

marco

9 éve, 11 hónapja és 25 napja

Jaaaaj, hát nem olyan rossz eeez. Neki kell ülni pár órát és belefeledkeztek, higgyetek marconak.

válasz erre

Vendég

9 éve, 11 hónapja és 26 napja

Szerintem nem olyan vészes...

válasz erre

Vendég

9 éve, 11 hónapja és 26 napja

Először azt hittem valami vicc...de ezek szerint nem. Így már gáz.

válasz erre

Vendég

9 éve, 11 hónapja és 26 napja

Kövezettek meg, de nekem tetszik.

válasz erre

Vendég

9 éve, 11 hónapja és 26 napja

két baja van ennek a játéknak: a, semmi újat nem hoz; b, ez nem disney

szvsz szégyent hoz a névre.

válasz erre

Vendég

9 éve, 11 hónapja és 26 napja

Ahogy írtad is, sajnos Disney élmény sehol. Kár érte.

válasz erre

Vendég

9 éve, 11 hónapja és 26 napja

Hááááát gyerekek ez most akkor mi?

válasz erre

Vendég

9 éve, 11 hónapja és 26 napja

azért a lbp és ez ég és föld...

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Disney Universe
10.500 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljamarco profiljakylx profilja