Dishonored: Death of the Outsider teszt

2017. szeptember 23.
71.7981
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
adriano profilja, adatai
adriano
Az Arkane Studios emlékezetes játéka, a Dishonored újra visszatér, ismét elmerülhetünk tehát ebben a nehezen felejthető, kitűnően kidolgozott steampunk világban. Emlékeztek Billie Lurke-re, aki a második rész végén egykori mentora, Daud keresésére indult? Pontosan őt irányíthatjuk ebben a standalone, azaz magában is helyt álló kiegészíőben. Elöljáróban csak annyi, hogy mindenkit megnyugtathatunk: Karnaca utcáin járni még mindig nem unalmas, sőt.
Advertisement


Az új, különálló (filmes és sorozatos nyelven szólva amolyan spin-off) kaland nem akármilyen felütést tol az arcunkba: meg kell gyilkolnunk egy istent. A Dishonored immáron öt éve íródó története során az Outsider, azaz a Kívülálló tulajdonképpen szinte minden történés középpontjában állt. Pedig volt itt aztán minden: királygyilkosság, bosszúszomj és mindenféle szaftos dolog, amit a gamer csak kívánhat.

A kívülálló tehát tulajdonképpen egy mindenható erő, ami/aki főhőseink, Corvo Attano és társai világán kívülről avatkozik be. De nem ám csak félős kislányokat riogat éjszakánként, hanem például képes felruházni egyszerű mindennapi halandókat speckó természetfeletti képességekkel-többek között újdonsült főhősnőnket, Billie Lurke-öt is

Néhány nőnek jól áll a dohányzás. Ő nem tartozik közéjük.

Néhány nőnek jól áll a dohányzás. Ő nem tartozik közéjük.


A Dishonored 2-ben Corvo és a női főszereplő, Emily Kaldwin is bírt különleges képességekkel, de nem akkora királyságokkal, mint most Billie. De mik is ezek pontosan? Először is itt van a jó öreg teleportálás, ezt nyilván senkinek nem kell megmagyarázni, veszélyhelyzetekből tűnhetünk el, nehezen elérhető helyeket érhetünk el, és így tovább. Az arccsere (copyright by Arya Stark) már nagyobb fun, és talán szintén egyértelmű: Magunkra ölthetjök például egy őr arcát, és ily módon észrevétlenül járhatunk-kelhetünk, persze csak egy rövidebb ideig.

A harmadik képességünk az előrelátás, amit itt kicsit fantáziadúsan kereszteltek el, de minket nem lehet becsapni, tudjuk, hogy ez bizony az ?időfagyasztás? (freeze time), amit már kismilló játékban láthattunk. Használatával megállíthatjuk az időt, jól körülnézhetünk, és ilyenkor az egyes összegyűjthető tárgyak, valamint az ellenséges katonák látószögét is világítva láthatjuk.

Itt ez a kis fa, jól elbújok mögé.

Itt ez a kis fa, jól elbújok mögé.


Végül, de korántsem utolsó sorban van egy szintén varázslatos és természetfeletti, de jóval kevésbé fennkölt képességünk is: utcai patkányok után hallgatózhatunk. Billie-nél ugyanis a cincogás megértő fülekre talál, a patkányok pedig mit ad Isten, legtöbbször valami számunkra értékes dologról diskurálnak.

Néha infóval látnak el minket az aktuális küldetéssel kapcsolatban, máskor tudomást szerezhetünk tőlük egy mellékküldetés lehetőségéről, és hasonlók. Mindezt persze szigorúan magas hangott, ki hallott már dörmögő patkányról, ugye.

Hála a jó égnek, a Death of the Outsider kijavítja az előző két rész egyik zavaró hibáját is. Energiánk, jobban mondva manánk immár idővel visszatöltődik, nem kell frusztráltan üvegcsék és hasonló holmik után kutatnunk a játék hevében, egyszerűen csak kivárjuk, amíg rendben leszünk-ez szerintem pozitívan hat a beleélésre is.

Kicsit fura a kalapotok, srácok, de ti tudjátok.

Kicsit fura a kalapotok, srácok, de ti tudjátok.


Billie Lurke hirtelen előlépése főszereplővé szintén nagyon örvendetes húzás. Már a második részben is érdekes krakternek számított egy olyan közegben, ahol a többiek sem voltak az unalmasság szobrai, úgyhogy ha engem kérdeztek, bőven megérdemel egy kis reflektorfényt a leányzó. Megtudhatunk többet arról, hogy hogyan is lett egy utcagyerekből az egyik legprofibb gyilkos, illetve magáról a Kívülállóról is, miközben igyekszünk eltenni őt láb alól. Nagyon kedvesen bántak Billie-vel vele az írók, hisz még a kezét is visszakapja, amit ugye az alapjátékban nékülözött szegény.

Kalandunk öt küldetést tartalmaz, ami nem tűnik soknak, de ezek mindegyike több pályarészből áll. Nem is túl rövidek ezek a küldetések, de ami még fontosabb, hogy egyáltalán nem unalmasak, és nagyon jól kitaláltak,ahogy azt a sorozattól már korábban is megszokhattuk.

Paplacikettő.

Paplacikettő.


Némelyik igencsak kiemelkedő, a harmadik péládul egészen konkrétan az egyik legjobb, ha nem a legjobb, amivel Dishonored-játékban találkozhattunk. Egy bankot kell kirabolnunk, célunk elérésére pedig -ahogy természetesen a többi küldetésben is- több módszer létezik.

Fő küldetéseink mellett sok-sok olyan már említett mellékküldetésbe is belefuthatunk, amelyeknek ugyan semmi közük sincs a történethez, de szintén nagyon élvezetesek, és jól kitolják a kiegészítőhöz képest egyáltalán nem rövid játékidőt.

Ez utóbbi tényleg nagyon dicséretes, 6-7 óránál kevesebb idő alatt szinte képtelenség végigjátszani, de ha a lassú, lopakodóst stílust erőltetjük és az összes mellékküldetésbe belebonyolódunk, akkor akár 8-10 óra is lehet, ami már némelyik teljes árú játéknak is a becsületére válna. Ha pedig végigvittük, akkor van egy bizonyos Original Game + mód is, ami annyit tesz, hogy elérhetővé válnak az alapjátékban használható különleges képességek is. Nem tudom, ez rávesz-e valakit az újrajátszásra, de mindenesetre nem egy rossz lehetőség.

Haver, vegyél már be egy rágót, ha ilyen közel jössz!

Haver, vegyél már be egy rágót, ha ilyen közel jössz!


A sorozat egyik védjegyének és legerősebb részének számító környezetben, világban, hangulatban mondanom sem kell, hogy ezúttal sem csalódunk. A pályadizájn, a komor milő mind-mind a helyén van, kis idő játék után ismét garantáltan el fogunk veszni az Arkane által megálmodott világban.

A látványos gyilkosság-animációk, a harcrendszer és a különféle kütyük használata is ugyanúgy megamaradt, de van egy nagy hiányzónk is, a Chaos system személyében. Ez ugye eddig egyfajta morális iránytű volt a Dishonored játékrendszerében, amely áldásos vagy áldatlan tevékenységünktől függően változtathatott bizonyos eseméynek kimenetelén.

A hiányát tudjuk be annak, hogy Billie már egy kész személyiség, kialakult morális értékrenddel, de bizony elég sokat visszavet a döntéseink súlyából.

Nincs nálatok áram? Várj, adok!

Nincs nálatok áram? Várj, adok!


Egyáltalán nem csalódtunk tehát a Dishonored címben, kiváltképp ha azt nézzük, hogy ez elvileg egy kiegészítő, nem teljes értékű harmadik rész. Akik szeretik a sorozatot és hangulatát, azoknak egész egyszerűen kihagyhatatlan darab, annál is inkább, mivel a franchise sorsa jelenleg elég bizonytalan, több okból is könnyedén előfordulhat, hogy ez az utolsó rész.

Egy esetleges harmadik etaphoz történeti és más szinten is meg kellene újulnia a szériának, de ismerve az Arkane-t, nem hinném hogy rossz játék következne a Death of the Outsider után (sem). Ha elkészítik, rárepülünk arra is, addig pedig ismerjétek meg egy kicsit jobban Bille Lurke-öt, megéri.

Dishonored: Death of the Outsider / Tesztplatform: PlayStation 4

a polcon a helye
  • Stílus: FPS
  • Megjelenés: 2017. szeptember 15.
  • Ár: 8.999 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Billie az eddigi legérdekeseb főhős
  • Játékmenetbeli javulások
  • Változatlanul elsőrangú hangulat
  • Kevésbé tudjuk befolyásolni a történéseket
  • Lezáráshoz képest picit gyengébb sztori
  • Hang
    8
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    9
8.3
5 hozzászólás

muki

7 éve, 15 napja

Új Dishonored! meglepett smiley Nagyon lemaradtam.

válasz erre

Patrik94

7 éve, 15 napja

De jó kis teszt lett! mosolygó smiley Mindenképp veszem, nem gondoltam hogy ez ilyen jó lesz.

válasz erre

Ronalddo

7 éve, 15 napja

Ez már majdnem egy harmadik rész. Nem rossz.

válasz erre

VaPe

7 éve, 16 napja

Hibátlan! Kell! mosolygó smiley

válasz erre

Tommy

7 éve, 16 napja

8 óráért nem adok 9 ezret. röhögő smiley Majd ha lesz Plusban akkor viszem.

válasz erre
Dishonored: Death of the Outsider
8.999 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljatotyak profilja