Dead Space teszt

2008. november 28.
81.8151
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Yoyo profilja, adatai
Yoyo
"Megmutat dolgokat. Szörnyű dolgokat. A sötét, ami bennem van. Ami a másik helyről jött.." Az idézet a mára már kultikussá vált horrorfilmben, azaz a Halálhajóban hangzott el. Nem véletlenül említem meg az Event Horizon-ra érkező, majd hamarosan rohamos fogyásnak induló mentőcsapat kálváriáját, hiszen jelen irományom tárgya, a Dead Space a Doom 3 és a System Shock 2 mellett innen is merít egy jó adagot a borzongás fogalmából. Mostanában oly kevés a minőségi horror játék, mint galaxisunkban a lakható bolygó, így örömmel fogadtam a hírt, miszerint az EA egy teljesen új branddel akar kedveskedni a rettegésre vágyó játékosoknak.Dead Space teszt - 2. kép

A jövőben a bányászat teljesen új méreteket ölt: a galaxist hatalmas bolygótörő hajók járják azért, hogy az emberiség csillapíthatatlan nyersanyagéhségét kielégítsék. Ezek a szerkezetek szó szerint feldarabolják az olyan planétákat, amelyeken megfelelő mennyiségű ásvány található. Az egyik legnagyobb bolygótörő, az Ishimura éppen egy ilyen műveletet hajt végre egy felderítetlen bolygón, amikor egyik pillanatról a másikra megszakad vele a kapcsolat. A kommunikációs zavar elhárítása miatt egy apró mentőnaszádot küldenek az űrhajóhoz, fedélzetén maréknyi technikussal. Közöttük van Isaac Clarke, aki szakmájának egyik legkiemelkedőbb alakja, és aki személyesen is érintett az ügyben, hiszen kedvese is az Ishimura fedélzetén tartózkodik.

Dead Space teszt - 3. kép

A Dead Space alkotói szinte felrúgják a hasonló jellegű játékok általános szabályait, hiszen szemben az eddig megszokott tíz-tizenöt perces felvezetéssel, itt körülbelül két perc alatt a poklok poklába vezetnek be minket. Hamarosan kiderül, hogy a legénység egy része halott, ami viszont problémásabb lehet, az a másik része, akik ugyan meghaltak, de ezzel nem törődve fel és alá járkálnak az Ishimura fedélzetén, mindenféle szörnyű alakot öltve. Az eltorzult lények nem igazán akarnak barátkozni az újonnan érkezett, segítőkész mentőcsapattal, aminek azonnal hangot is adnak egy kiadós mészárlás keretein belül. A végeredmény: embereink fele darabokban hever a földön, a másik fele pedig a szélrózsa minden irányába menekül, aminek következtében Isaac teljesen egyedül marad ebben a barátságtalan környezetben.


Dead Space teszt - 4. kép

Innentől kezdve a játék nagy részében ez így is marad, azaz emberekkel csak elvétve fogunk találkozni. Két embernek a hajónkról sikerült biztonságos helyet találnia, így rádión keresztül kapjuk meg az információt, hogy milyen feladatok elvégzése szükséges az életben maradáshoz és a meneküléshez. Isaac-nek persze nem csak ez a két dolog jár a fejében, hanem kedvese is, aki miatt mindenáron ki akarja deríteni, mi történhetett a hajón. Mivel főszereplőnk egy egyszerű technikus, így a fegyverarzenálja a hajón található szerszámokból áll össze. Kezdésnek ott van a plazmavágó, amely leginkább egy futurisztikus pisztolyra hasonlít. A későbbiekben több hasonló gyilkoló alkalmatosságra is szert tehetünk, mint a belező vagy egy sorozatlövő puska, amelyekkel hatékonyabban tudjuk majd ritkítani a szörnyű fenevadakat.


Dead Space teszt - 5. kép

Ami a játék talán legnagyobb erénye, az maga a lövöldözés. Az átlag játékokban már megszokhattuk, hogy a fejlövés azonnal leteríti ellenfeleinket, itt azonban teljesen más a helyzet. Ha fejre célzunk, azzal a legkevesebb kárt fogjuk okozni a rémségekben. Ezek a teremtmények kifejezetten szívósak, így az állandó fejlövés és a torzótalálat inkább a mi elhalálozásunkat fogja elősegíteni, mintsem az övékét. A megoldás a különböző testrészek csonkolásában rejlik. Érdemes először a lábakat eltávolítani, mivel ilyenkor a célpont meglehetősen lelassul. Így a következő töltényt már jóval könnyebb lesz a megfelelő helyre irányítani. Általában két-három testrész leválasztása már elegendő a páciensek örök nyugalmához, ám vannak jóval szívósabb lények is.

Dead Space teszt - 6. kép

Rémálmaink minden szereplője megelevenedik az Ishimura fedélzetén, ezek változatossága szinte gyönyörködtet (vagy inkább megrémít). Az alap négykarú, óriásfogú embermaradványok mellett találkozhatunk apró, mindenhova felmászó csápos lényekkel, hatalmas brute-okkal, akikkel komolyan meggyűlhet a bajunk, valamint léteznek olyan szörnyetegek is, akiket csak lelassítani tudunk, megölni nem. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha felhúzzuk az űrcipőt, és meg sem állunk a legközelebbi mentőpontig. Ezeken a teremtményeken túl néha összefutunk életben maradt emberekkel is, de azért ne örüljünk annyira. Az ilyen jellegű találkozások ugyanis gyakran csak pár másodpercig tartanak, aztán valami elképesztő vérfürdővel érnek véget.


Dead Space teszt - 7. kép

A játékban gyakran fogunk úgynevezett nullgravitációs közegben mozogni. Az Ishimura szerkezete sok helyen sérült, így a légnyomás mellett a levegőtartalom is nulla közeli értéket mutat ezeken a helyeken. Szerencsére Isaac-on mágneses cipő van, így simán tud közlekedni az ilyen szituációkban, a szűk keresztmetszet egyedül a levegő vészes fogyása lehet. Az ilyen termekben, illetve a hajó külső részén lehetőségünk van elrugaszkodni a talajtól, és a fedélzet egy másik síkján, például a plafonon mozogni. Ez egyfajta ?environmental puzzle? jelleget is ad a játéknak, de azért megakadni ritkán fogunk. Ami viszont nagyon stílusos az ilyen helyzetekben, az a környezetben lebegő tárgyak, valamint holttestek ábrázolása. Teljesen olyan hangulata van, mint a Halálhajó bizonyos jeleneteinek. A dolgok egymásnak ütköznek, össze-vissza lebegnek, és a vér is kövér gömböcskékben kenődik az űrhajó falainak.

Dead Space teszt - 8. kép

A hajón többfelé találhatunk pénzt az egyéb dolgok (mint pl. lőszer) mellett, amit a pályák elején elhelyezett bolt-állomásokban költhetünk el. Az új fegyvereket, a nélkülözhetetlen elsősegély-csomagokat, valamint a töltényeket is innen a legegyszerűbb beszerezni. Itt fejleszthetjük továbbá a ruhánkat is, ami amellett, hogy egyre több oxigént és védelmet ad, egyre dögösebben is fog kinézni. A meglévő fegyvereinket, valamint öltözékünket munkapadoknál csiszolhatjuk jobbá, ha van nálunk Power-Node. Ezekből sajnos meglehetősen kevés van a játékban, így az összes ?szerszámot? valószínűleg azok sem fogják maximumra fejleszteni, akik az Ishimura összes kis zugát bejárják. A gyilkoló eszközök mellett vannak még a ruhába épített, speciális képességek is, mint pl. a telekinézis, vagy időlassító, amiket szintén lehet bizonyos szintig fejleszteni.


Dead Space teszt - 9. kép

A látványvilág teljesen visszaadja a Sci-Fi horrorokban megszokott környezetet. Szűk kis folyosókon fogunk küzdeni az életünkért, majd kettőt lépve egy egészen nagy teremben hatalmas ablakokon csodálhatjuk meg a közeli bolygót. Az Ishimura körül apróbb-nagyobb aszteroidák keringenek, amik megroncsolták a hajó borítását. A nullgravitációs részek nagyon hangulatosra sikerültek, a szörnyeken pedig látszik, hogy hosszú tervezés előzte meg a játékba való implementálásukat. A készítők ráadásul különösen szadisták lehetnek, hiszen a főszereplőnk elhalálozására több tucatnyi, gyakran megdöbbentően brutális animáció van. Van, hogy csak a kezünk szakad le, olykor-olykor kettétépnek, de legtöbbször átszúrnak, felnyársalnak, megesznek, darabokra cincálnak, vagy a fejünket tépik le. Közben literekben fröcsög a vér, ráadásul egész élethű hangaláfestéssel. E mellett az apró zörejek, sikolyok és hörgések is hozzák a megfelelő szintet, de nem igazán emelkednek ki a hasonló témájú alkotásokban megszokott hangok közül. A néha beúszó kísérteties zene viszont hozzáad valamit a félelemfaktorhoz, amire a Halott Űrnek szüksége is van.

Dead Space teszt - 10. kép

És valóban, a Dead Space talán legnagyobb baja az, hogy nem elég félelmetes. Hiába mondják, hogy Isaac hétköznapi technikus, amikor annyi fegyver található a játékban, amit még a Doom is megirigyelhetne. Ezekkel persze úgy bánik, mint egy profi katona, ami kissé hiteltelenné teszi az egész történetet. Egy ekkora hajón biztos volt több tucat biztonsági őr, akiket simán lemészároltak ezek a lények, erre pont egy szerelővel nem tudnak elbánni? Érdekes.. Ráadásul töltényből majdnem mindig elegendő mennyiség van nálunk, így a játék kilencven százalékában lövöldözni fogunk a menekülés helyett. Ezért nem feltétlenül fogjuk magunkat úgy érezni, hogy egyfolytában nyomás alatt vagyunk. Néha megijesztenek minket, de az állandó félelmet sajnos nem igazán tudják fenntartani a készítők. A sztori amúgy is egy hatalmas klisédömping, találkozunk őrült tudóssal, és megannyi más közhellyel. Ez azonban ne riasszon el senkit a játéktól, hiszen nagyon szórakoztató és hangulatos anyag, csak hiányzik belőle az a valami, ami a System Shock-ot vagy a Silent Hill-t oly naggyá tette. Aki már túl van sok ilyen stílusú produktumon, annak ez egy jó akciójátéknak fog tűnni, azonban akik csak most ismerkednek a horror interaktív világával, azoknak tökéletes választás lehet egy kiadós rettegéshez.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Dead Space teszt / Tesztplatform: XBOX360

a polcon a helye
 • Stílus: Horror / Sci-fi
 • Megjelenés: 2008. október 13.
 • Ár: 16.999 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • Ishimura
 • Nullgravitáció
 • Csonkolás
 • Magyar felirat
 • klisés
 • túlságosan akcióorientált
 • egysíkú feladatok
 • Hang
  8
 • Grafika
  9
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  8
8
29 hozzászólás

rDAVE

7 éve, 7 hónapja és 5 napja

WillThaWheel írta:
Erre való a torrent, ki az a hülye aki fizet, hogy besz*rjon? Am tényleg jó gamma volt, és nem értem azokat akik elakadtak...Jó, kellett gondolkodni, de elakadni..?
Megválaszoltad a kérdésed. Azok akadtak el, akik nem gondolkoztak.

válasz erre

WillThaWheel

7 éve, 7 hónapja és 5 napja

Erre való a torrent, ki az a hülye aki fizet, hogy besz*rjon? Am tényleg jó gamma volt, és nem értem azokat akik elakadtak...Jó, kellett gondolkodni, de elakadni..?

válasz erre

rDAVE

7 éve, 7 hónapja és 5 napja

EA árak... Sim City is ennyi még mindig az Originen.

válasz erre

rDAVE

7 éve, 7 hónapja és 5 napja

Marduk írta:
Azt tudom, de akkoriban ennyit elkérni egy játékért... A StarCraft 2 és a Skyrim megállt 14 ezernél és 12 ezernél.
Na mondjuk az igaz, de mint említettem EA... Exkluzív címeknél még talán érthető lenne a magas ár, ott sűrűn előfordul, de még talán azok se 17 ezresek.

válasz erre

Marduk

7 éve, 7 hónapja és 5 napja

rDAVE írta:
Nagy EA cím, szóval nem meglepő, de most 1 dollárért már meg lehet szerezni, 5 másik játék társaságában.
Azt tudom, de akkoriban ennyit elkérni egy játékért... A StarCraft 2 és a Skyrim megállt 14 ezernél és 12 ezernél.

válasz erre

rDAVE

7 éve, 7 hónapja és 5 napja

Marduk írta:
De amúgy elég durva, hogy 17 ezer forintot képesek ezért elkérni. Nem mondom, hogy rossz játék, de nekem 7000-et sem érne meg úgy igazából.
Nagy EA cím, szóval nem meglepő, de most 1 dollárért már meg lehet szerezni, 5 másik játék társaságában.

válasz erre

DaNyEE

7 éve, 7 hónapja és 5 napja

Marduk írta:
De amúgy elég durva, hogy 17 ezer forintot képesek ezért elkérni. Nem mondom, hogy rossz játék, de nekem 7000-et sem érne meg úgy igazából.
Már tuti nem annyi, ez már 5 éves íromány lassan

válasz erre

Marduk

7 éve, 7 hónapja és 5 napja

De amúgy elég durva, hogy 17 ezer forintot képesek ezért elkérni. Nem mondom, hogy rossz játék, de nekem 7000-et sem érne meg úgy igazából.

válasz erre

DaNyEE

7 éve, 7 hónapja és 5 napja

Marduk írta:
Maradjunk annyiban, hogy a System Shock 2 félelmetesebb ettől. Én egyáltalán nem találtam félelmetesnek, inkább bizarrnak.
Én sem tartottam a játékot különösen ijesztőnek, de voltak pillanatok, amikor nagyon durván megrémültem... Jumpscare van sok, de a játék maga nem ijesztő

válasz erre

rDAVE

7 éve, 7 hónapja és 5 napja

Marduk írta:
Maradjunk annyiban, hogy a System Shock 2 félelmetesebb ettől. Én egyáltalán nem találtam félelmetesnek, inkább bizarrnak.
Jól van, de én horror játékokkal max 5 percet játszok, utána köszönöm szépen elég volt. Nézni más, mint játszani, de ezzel már csak azért is megpróbálkozom.

válasz erre

Marduk

7 éve, 7 hónapja és 5 napja

rDAVE írta:
Lehet nem tartja fent mindenkinél egyfolytában a félelmet, csak ijesztget, de mibe fogadjunk, hogy én végig rettegni fogok?
Nem baj, ha már megvan, akkor csak felrakom, bár lehet többet nem játszok semmivel...
Maradjunk annyiban, hogy a System Shock 2 félelmetesebb ettől. Én egyáltalán nem találtam félelmetesnek, inkább bizarrnak.

válasz erre

rDAVE

7 éve, 7 hónapja és 5 napja

Lehet nem tartja fent mindenkinél egyfolytában a félelmet, csak ijesztget, de mibe fogadjunk, hogy én végig rettegni fogok?
Nem baj, ha már megvan, akkor csak felrakom, bár lehet többet nem játszok semmivel...

válasz erre
123a(z) 3 -ből
Dead Space
16.999 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Marduk profiljarDAVE profiljagery1113 profilja