Dead Block teszt

2011. szeptember 02.
71.1941
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Alex profilja, adatai
Alex
Bizony-bizony rájár a rúd mostanában a zombikra. Könyvekben, mozifilmekben, sorozatokban és persze videojátékokban is vidám össznépi élőholt irtás vette kezdetét. Zombira vadászik boldog-boldogtalan. A régi szép időkben még más volt a helyzet. Harcedzett tengerészgyalogosok, kőkemény kommandósok és egyéb izombivaly faszagyerekek alázták a második életüket élő, de egyébként halott zozókat. Úgy tűnik, már nem szükségeltetik kibegyúrt hős vagy atomzsír macsóman. Manapság sokkal hétköznapibb senkik is remekük kigombolják a zombikat. A Dead Block címszereplői legalábbis ezt bizonyítják.


Jobb rögtön az elején tisztázni, hogy nem egy gatyaszaggatóan ütős, teljes értékű játékról van szó, hanem egy szerény, kis költségvetésű alkotásról, amelyet letölthetsz az XBLA piactérről. Feltéve persze, hogy rendelkezel az X-el jelölt doboz 360-as változatával és egy Live előfizetéssel. A teszt az Xbox360 változatról készült, de megtalálható a Playstation Store-ban és PC-n is. Szóval nem egy tripla "A" kategóriás címről beszélünk. Ettől még lehetne persze príma kis anyag, amely önfeledt szórakozással dobogtatja meg a pöpec játékok után vágyó gamerszívedet. Sajna nem így van, sok mindenről le kell mondanod: nincs nyelvcsettintős grafika, nincs semmiféle történet és nincs változatosság. Sőt! Az online multimókát is gyomlálták a fejlesztők, így a Dead Block élménymezejét ezennel lefokozom egy kopár hátsóudvarrá. A jó hír, hogy még ez a hátsóudvar is tartogat annyi érdekességet, amiért érdemes alkalomadtán időt szánnod rá.

Dead Block teszt - 2. kép

Miről is van szó voltaképpen? Kezeid közé vehetsz három szereplőt, akikkel túl kell élned valahogy a Tesco-gazdaságos kinézetű élőholtak áradatát, hogy aztán a pályák végén alaposan elhúzd a zombik nótáját. Ezt kéretik nem csak képletesen érteni! Az a cél ugyanis, hogy az aktuális helyszínen rátalálj egy erősítőre, egy hangfalra és egy gitárra. Amikor összeáll a szett, egy Guitar Herora hajazó minijáték keretében azonnal a húrok közé csaphatsz. Felharsan a rock'n'roll és a minden ellenséget elsöprő dallamokra a zombik annyit sem tudnak mondani, hogy: Basszus!

Ennyi! Az élőholtak meghalnak (életükben másodszor, élőholtukban először). A pályának vége, mindenki örül. Következik az újabb helyszín, de ugyanazokkal a szereplőkkel és ugyanolyan zombikkal. És ugyanazzal a céllal: keresd meg a gitárt és nyomd a rockot. Először állat! Kicsivel később unalmas. Legvégül idegesítő.


Dead Block teszt - 3. kép

A bevezetőben már említettem, hogy főszereplőid nem azok a tipikus híróarcok, akikről szobrot mintáznak a sétálóutcák közepén. Van egyszer egy jól megtermett ácsod. A neve Jack. Pont úgy néz ki, mint aki két éve abbahagyta a gyúrást, és az egykor volt izmai helyén immár a háj uralkodik. Legjobb barátja a kalapácsa, amely hatékony segítségnek bizonyul zombi agyabugyálás vagy csapdák készítése esetén. Jól hallottad, csapdakészítés! Ez egy fontos eleme a játéknak, és a szereplők bemutatása után azonnal rá is térek.
A második karaktered Mike, a taplófejű cserkészcsávó. Megjelenésére nézve egy szerencsétlen hülyegyereknek gondolom, akit minden osztálytársa elvert, még a lányok is. Most végre bebizonyíthatja bátorságát, ha jó cserkészhez méltóan mindig résen lesz és sormintát vág a zime-zombik között. Ehhez a leghatékonyabb eszköznek egy palacsintasütőt lát, azzal igyekszik érvényesülni. Mondom, hogy hülyegyerek...

Udvariatlan módon a végére hagytam a trió hölgytagját, Miss Foxy-t. Kisnagysága egy afroamerikai rendőrnő. Hamar kiderül róla, hogy névrokonához (a 80-as évek pornósztárjához), azaz Foxy Ladyhez hasonlóan ő is jól kezeli a gumibotot.

Dead Block teszt - 4. kép

Most, hogy megismerted a három zombítlanító kisiparost, essék néhány szó a játékmenetről is. A dolog elvileg nagyon egyszerű: miközben a gitár után kutakodsz, igyekezned kell távol tartanod a zombikat. Egy idő után persze betörnek a kis rakoncátlanok a szobába, garázsba, kávézóba vagy ahol éppen tartózkodsz. Ekkor kezd komolyabbá válni a szitu! Ki kell cselezned, vagy el kell pusztítanod őket. Ahogy az előbb mondtam, elvileg egyszerű. Gyakorlatilag azonban nem! Figyelned kell a szereplőidre, keresned kell a gitárt, és be kell szerezned megfelelő mennyiségű nyersanyagot, amelyekből csapdákat építhetsz. Valójában a csapdakészítés adja a játék sava-borsát. A nyersanyagokat úgy tudod megszerezni, hogy rossz hírt kapó mexikói sorozathős módjára szétvered a komplett enteriőrt. Vegyük például a hájas Jacket! Tényleg minden hájjal megkent versenyzőről van szó, mert kalapácsával bármit bármikor képes elpusztítani. Igazi anti-lakberendező, ugyanis nincs az a bútor, polc, komód vagy asztal, amely ellenállna szorgalmas ütlegelésének. Azonnal forgácsaira amortizálhatsz vele mindent, amit meg is kell tenned! A romokból ugyanis értékes fát és csavart nyerhetsz, amelyek a furfangos zombicsapdák alapanyagai. Ráadásul pénzérméket, valamint a nyeréshez szükséges gitár alkatrészeit is a berendezésben találod.


Dead Block teszt - 5. kép

Nincs okod panaszra a cserkészkölyök és a zsernyákcica esetén sem, ők is remekül rombolnak a könnyen elmosható teflonsütő és a rendvédelmi szerveknél rendszeresített gumibot segítségével. Az első pályán még csak egy szereplőt irányíthatsz, később már mindháromra figyelned kell. Menet közben szabadon váltogathatsz közöttük. A csalafinta csapdák két stílust képviselnek. Bizonyos trükkök a védekezésre, azaz élőholt-távoltartásra szolgálnak. Amikor ez már nem elég, jöhet a többi lehetőség. Ezeket azon zombik ellen vethetjük be, akikben nincs semmi gátlás, és a személyes auránkba férkőzve, harapással próbálják tudtunkra adni közeledésüket. A három szereplőd különböző megoldásokat ismer, ezekből kedvedre válogathatsz. Álljon itt okulásodra néhány példa mindegyik típusból.

Dead Block teszt - 6. kép

- Egyszerű, és könnyen elsajátítható megoldás az ablakok és ajtók bedeszkázása. Ezt Jack másodpercek alatt elintézi. A pimasz zombibanda folyamatosan rombolja a barikádodat, de ideig-óráig azért feltartja őket. Amennyiben marad elég időd és figyelmed, akkor időnként megjavíthatod a torlaszt. Ám ha végül lebontják, akkor ácshoz méltóan azonnal deszkázd be, vagy lécelj le!
- Mi sem illik jobban a bedeszkázott ablakhoz, mint a röntgenfüggöny. Látványos hatást érhetsz el, amennyiben UV sugarakat árasztó drapériával ékesíted a karnist. Csak helyezd el a csapdát és várj, amíg az ellenség megjelenik a színen. Azután függönyt fel! Nem tudom, hogy a zombik miért nem bírják az UV fényt, biztosan a vámpíroktól kapták el a betegséget.
- Hathatós segítség az ablak- vagy ajtókeretekre erősített hidrogénes palack is! Hűsítően hat minden betolakodóra, ami egyébként nem is jön rosszul ilyen döglesztő kánikulában. A lefagyasztott zombit lehetőleg ne a hűtőládában tárold, hanem egyszerűen verd szilánkosra. Több gondod már nem lesz vele.
- Nemcsak jeges hidrogénnel, de forró cupákkal is betehetsz a statisztaszerepet betöltő élőholtaknak. Egyszóval kapnak hideget, meleget! Csupán fogj egy darab húst ízlés szerint, majd helyezd a helyiségben található fűtőtestre. Hatására az addig egykedvű zombik azonnal tűzbe jönnek. A siker garantált!
- Remek eredmény érhető el a pályákon felbukkanó pénzbedobós zenegépekkel is. Csak lökj egy érmét a wurlitzerbe és a zozók táncra perdülnek. Nem ismertem fel biztosan, hogy éppen salsaznak vagy pogóznak, de nem is számít igazán. Amíg tart a zene, nyugodtan csépelheted őket, vagy gőzerővel keresheted a gitárszett alkatrészeit.

Dead Block teszt - 7. kép

A dinamitburgertől kezdve a tévékészülékig még számos már ötletes csapdát használhatsz fel a játék során. Ez most jól hangzik igaz? Sajnos a megvalósítás elmarad attól az élménytől, amit a teszt eddig sugall. Ahhoz, hogy minél több csapdát fel tudj építeni, szinte folyamatosan törnöd-zúznod kell a berendezési tárgyakat. Így aztán a bevethető trükkökbe fektetett szárnyaló kreativitást a mélybe rántja a játékmenet szörnyű monotonitása. Picit magasabb az élményfaktor, amennyiben egy haveroddal közösen tolod a gamét. Ezt azonban sajnos csak ugyanazon a gépen teheted meg osztott képernyőn. Nincs rá lehetőség, hogy te is és a barátod is a saját otthonában csücsülve, online módon szórakozzon. Ez bizony nagy hiányosság! Nézd azonban a jó oldalát! Ha már mindenképpen ezzel akartok játszani, akkor legalább személyesen is találkoztok! Így nem kell a havert a hugival vagy kistesóval pótolni, akik aztán pár napig idegzsábával küzdenének a zombik láttán.

Dead Block teszt - 8. kép

Vannak tehát izgalmas és vannak unalomba fulladó részei a játéknak. Ezek keveredésében a pozitív tartalom sajnos kissé feloldódik. Úgy vélem a fejlesztők nem találták el a megfelelő arányokat. Apropó! Ha már az alkotóknál járunk! A Dead Block a német illetőségű, és csupán öt főt számláló Candygun Games főhadiszállásán született. Megvan a tehetség a srácokban, de ez még nem az igazi! A játék elején felvillan az ismert magyar fejlesztőcsapat, a Digital Reality logója is, ám ezúttal a játék készítésében nem vettek részt, hanem annak kiadását koordinálták. Tiszta szerencse, mert így anélkül kritizálhattam a játékot, hogy valamelyik honfitársam lelkébe gázoltam volna.

Dead Block / Tesztplatform: XBOX360

ne várj sokat tőle...
  • Stílus: TPS
  • Megjelenés: 2011. július 20.
  • Ár: 3.500 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • kreatív zombicsapdák
  • az első fél órában hangulatos...
  • ...az első fél óra után unalmas
  • nincs online multi
  • Hang
    3
  • Grafika
    5
  • Játszhatóság
    6
  • Hangulat
    6
5
Dead Block címszereplői legalábbis ezt bizonyítják. '>
Dead Block címszereplői legalábbis ezt bizonyítják. '>
6 hozzászólás

marco

13 éve, 7 hónapja és 17 napja

Én se sokáig bírtam vele játszani sajnos.szomorú smiley Sokkal többet vártam tőle, de mindentől függetlenül az árát megéri!

válasz erre

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 18 napja

nem rossz játék azért ennyire el lehet vele lenni

válasz erre

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 18 napja

Nagyon monoton gamma

válasz erre

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 18 napja

Nekem azért tetszik, nem 5 pontot adnék rá...szomorú smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 18 napja

én azért többet bírtam 20 percnél!röhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 18 napja

100%-ban egyetértek! Nagyon rossz és unalmas játék. Nem tetszik. Ketten kicsit jobb, de öcsémmel is hsz perc után kikapcsoltuk. Kár érte, tök jó játékot lehetett volna belőle csinálni...szomorú smiley

válasz erre
Dead Block
3.500 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Remulto profiljamarco profiljaBotyi profiljaGargameth profilja