Crysis 2 teszt

2011. április 23.
76.6551
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Alex profilja, adatai
Alex
Képzeld el, amint végre beszerzed a régóta várt FPS játékodat. Kíváncsisággal vegyes izgalommal helyezed a gépedbe a korongot, és kontrollerrel a kezedben várod a felhőtlen szórakozás idejét. A lemez felpörög és megjelenik a főcím: My Little Pony. Neeem! Ez nem az, amit vártál! Mi történik itt? Kivennéd a lemezt, de ebben a pillanatban áramszünet, minden elszáll. A dühtől fuldokolva kiszaladsz az utcára friss levegőt szívni. Itt látod, amint egy 6 tonnás ZIL tehergépjármű éppen áthajt a szomszéd néni által rád bízott macskán. A perzsa macsekból így hasonló eredetű szőnyeg válik, de nincs időd meglepődni, mert a következő pillanatban váratlanul beléd csap egy villám. Füstölögve leülsz az útpadkára zokogni, ám a macska miatt hirtelen irányt váltó ZIL felborul és rád ömlik a teljes rakománya, több raklapnyi plüss My Little Pony... Amennyiben ezek után úgy érzed, szerencsétlen napod volt, akkor még nem ismered a Crysis 2 történetét. A játék sztorijára ugyanis hatványozottan igaz a közhelyes megállapítás: a baj nem jár egyedül!


Baljós események várnak New York sokat próbált polgáraira a Crytek új alkotásában. Először is kapnak a nyakukba egy titokzatos vírust. Nem egy mezei influenzajárványról van ám szó, amely kamillatea-soluxlámpa-védőoltás kombóval könnyedén kiheverhető! A fertőzés esetünkben olyannyira megtizedeli a lakosságot, hogy a túlélők számára mindig lesz ülőhely a metrón. Sok forgatókönyvíró megáll ezen a ponton, és elégedett mosollyal nyújtja be századszor is a számlát ugyanazért az ötletért. Az alkotók azonban bátran tovább szőtték a cselekmény fonalát, mígnem a támadó földönkívüliek gondolata is fennakadt történetük hálóján. Így aztán a járvány kitörését az idegenek betörése követi, a nép meg csak szenved, de azt töretlenül. Már majdnem minden adott tehát a drámai történethez: megvan a helyszín, ismerjük az antihősöket és kialakult a konfliktus. Csak egy főszereplő hiányzik. Aggodalomra azonban semmi ok, menetrendszerűen érkezik a hős is! Amikor először látjuk, éppen egyszerre merül gondolataiba és a víz alá, mert egy tengeralattjárón utazik. Ám ez a víz alatti hajó a főszereplővel ellentétben nem menetrend szerinti, sokkal inkább a hadsereg charter járata, amely egy katonai egységet szállít New Yorkba rendet tenni. E csapat tagja főszereplőnk, aki egyébként Alcatraz névre hallgat. Most sajnálhatja igazán, hogy nem San Franciscoba mennek, hiszen akkor láthatná névrokonát, a híres börtönt. Hasonló élményben lehet részük mindazoknak a Csillag vezetéknevű honfitársaimnak, akik alkalomadtán felkeresik az ismert szegedi fegyházat. Alcatraz szerencsére egyik említett intézmény vendégszeretetét sem élvezi, ám mégis szabadulnia kell! A tengeralattjárót ugyanis találat éri a város partjainál. Lángokban áll a hajó, megállíthatatlanul árad be a víz, így a főhős szó szerint tűzön-vízen át kényszerül menekülni. Végül sikerrel felszínre ér a Szabadság-szobor vigyázó tekintete előtt. Az emlékmű ugyan még áll, de szabadságról mégsem beszélhetünk, mert a csapatot további támadás éri. Egyedül Alcatraz éli túl a harcot. Éppen csak megússza a golyózáport és megússza az Atlanti-óceán part menti részét, de helyzete egyre reménytelenebbnek tűnik. Az utolsó pillanatban egy bajtárs a segítségére siet...

Crysis 2 teszt - 2. kép

Biztosan kíváncsiak vagytok, hogy ki menti meg Alcatraz életét. A PC-s tábor ismeri az illetőt, az Xbox360 és PS3 tulajdonosoknak azonban be kell mutatnom: Konzolosok, ismerjétek meg Prophetet! Gondolom, sokan tudjátok, hogy a Crysis első része csak PC-re jelent meg, így a konzollal rendelkezőknek fogalma sem lehet arról, hogy a nagydarab, fekete férfi az első epizód főszereplője volt. Most már mindenki ismer mindenkit, mehetünk tovább.
Prophetnek valószínűleg nincs szabász vagy méteráru eladói szakképesítése, mégis egy testhez álló ruhával lepi meg a gyengélkedő Alcatrazt. Mégpedig egy sokoldalú, méretre igazított és a legmodernebb technikát alkalmazó Nanosuittal. A ruhacímkét sajnos nem állt módomban megnézni, így nem állítom, hogy 100% pamut. Abban sem vagyok biztos, hogy a ruha 40 fokon mosható, de ettől még számtalan hasznos tulajdonsággal rendelkezik. És ezzel el is érkeztünk a Crysis 2 egyik lényeges játékeleméhez. A ruha rendkívül fontos szerepet tölt be! Úgy vigyázzunk rá, mint egy állás nélküli kóristalány az utolsó pár jó harisnyájára. Ahhoz, hogy a küldetések során érvényesüljünk, érdemes kihasználni innovatív felöltőnk minden funkcióját.

Crysis 2 teszt - 3. kép

Nézzük, mint tud a Nanosuit és a hozzá tartozó sisak. Az egyik legnépszerűbb képessége a lopakodó mód. Aktiválása után szinte láthatatlanná válunk, akár egy tanult Predator. Észrevétlenül osonhatunk el az életünkre pályázók mellett, vagy gyilkos meglepetéssel szolgálhatunk részükre. Amennyiben nincs kedvünk bátortalanul bujkálni, átkapcsolhatunk teljes gőzerőre is. Ekkor jelentősen megnő fizikai erőnk, keményen odaverhetünk bárkinek, magasabbra ugorhatunk és sokkal gyorsabban tudunk futni is. Szintén hálás opció a beépített pajzs, amely jobban megőrzi vitalitásunkat, mint bármelyik agyonreklámozott gyümölcsjoghurt. És ez még nem minden! Egyetlen gombnyomással élesíthetjük azt a funkciót, amely jól láthatóan jelöli a közelünkben található fontos helyszíneket. Használatával lőszert találhatunk, felfedhetjük az ellenséget és megtalálhatjuk a stratégiailag fontos pontokat. Mindezekhez képest szinte elavultnak tűnik, hogy van egy éjjellátóhoz hasonlatos készülékünk is. Ruházatunk abban is különbözik a plázákban vagy divatáruüzletekben kapható rokonaitól, hogy viselése során nem használódik el. Épp ellenkezőleg! Mivel a Nanosuit lehetőségei folyamatosan fejleszthetőek, így az öltözék egyre jobbá és hasznosabbá válik. A fejlesztéseket egyébként az idegenek génállományából oldhatjuk meg, így érdemes őket kellő szorgalommal mészárolni. Azután jöhet a ruhatuning, mindenkinek génje-kedve szerint. Nanoöltözékünket természetesen nem használhatjuk korlátlanul, a legtöbb funkció meríti a rendelkezésre álló energiát. Azt azonban bátran kijelenthetjük, hogy a Crysis 2-ben a ruha teszi az embert!

Crysis 2 teszt - 4. kép

Térjünk vissza Alcatrazhoz, aki az éjszakai tengerpart után egy komor épületben találja magát. Ezen a ponton vesszük át felette az irányítást. Ne is tétlenkedjünk, induljunk utunkra. Néhány méter után egy vaspánttal ellátott ajtóhoz érünk. Nagyon fontos ajtóról van szó! Már csak ez választ el minket attól, hogy a játék grafikája minden gátlás nélkül, leplezetlen módon megmutassa magát! Miután kinyitjuk, egy pillanatra elvakít minket a szikrázó napsütés, majd amikor szemünk hozzászokott az erős fényhez, feltárul előttünk a város. Itt jön a nagybetűs DÖBBENET! Homlokon csap a grafikai motor teljes ereje, amely egyértelműen a legszebb és leglátványosabb játékok közé emeli a Crysis 2-t. Valljuk be őszintén, hogy a sok beharangozó után ezt el is vártuk. Az összhatás szinte tökéletes, ám azért van egy-két hiba. Olykor például a falba ragadnak az idegenek, bár az is lehet, hogy ők képesek erre. Néha összeakadhatnak egymással a környezetünkben lévő tárgyak, és az is előfordul, hogy a levegőben marad egy magaslaton vagy kinyúló peremen leszedett ellenfél.

Crysis 2 teszt - 5. kép

Az utóbbi években óriásit bukó filmes szuperprodukciók megmutatták, hogy a látvány önmagában már nem elég. Ilyen volt például tavaly a Titánok harca, amely 25 percet vett el életemből, mert addig bírtam nézni. A játékok esetében ugyan elnézőbbek vagyunk a gyenge sztori miatt, és a Crysis 2 története végeredményben nem annyira rossz, de azért mégsem lehetünk elégedettek. A fegyvereket és a ruhákat ugyan fejleszthetjük, csak éppen hősünk az, aki semmiféle jellemváltozáson nem esik át. Az irodalmi értelemben vett karakterfejlődés tehát elmarad, Alcatraz személyisége mindvégig változatlan. Amennyiben a dramaturgia felnőtt volna a grafika nívójához, biztos hatalmas ovációval jutalmaznánk az írókat, így azonban csak egy udvarias, olvasószakkörös tapsot engedhetünk meg feléjük.

Crysis 2 teszt - 6. kép

Tegyük fel nyíltan a kérdéseket: Milyen a Crysis 2? Egy fantasztikus FPS? Egy közepes akciójáték remek grafikával? Vagy csak egy újabb lövölde a sok közül? A válasz meglepő lesz! Minden attól függ, hogy miképp játszunk vele. Amennyiben sokoldalúan használjuk fel a Nanosuit funkcióit és a játék által kínált stratégiai elemeket, akkor taktikázást igénylő, kreatív ötletekkel telepakolt játékmenet lesz a jutalmunk. Változatosak lesznek a küldetések, ha mi azzá tesszük őket. Rengeteg módon teljesíthetjük a feladatokat, ha szeretnénk felfedezni opcióinkat. Ezernyi módon használhatjuk a fegyvereket és tereptárgyakat, de csak ha van hozzá kedvünk. Szóval minden csak a hozzáállásunkon múlik, mert a játékmenet által kínált elképesztő szabadság egyben Crysis 2 hátránya is. Semmi nem kényszerít rá minket, hogy fel is használjuk az ezernyi lehetőséget. Szinte sosem kell keresnünk a megoldás kulcsát vagy a titok nyitját, egyszerűen csak megyünk előre. Jó példa erre a láthatatlanság. Egy kis túlzással gond nélkül végig lehet tolni a játékot, főleg a második felétől, csupán ennek a funkciónak a használatával. Amikor forró a talaj, egyszerűen eltűnünk szem elől és odébbállunk. A játékmenetet jellemző furcsa kettősség a mesterséges intelligenciában is fellelhető. Olyan érzésünk lehet, mintha az ellenség egyik része elit kommandós képzésen átesett, háromdiplomás kvantumfizikus lenne, a másik részük pedig szellemileg elmaradt ívhegesztő. Hamar kiderül, hogy épp melyik fajtával találkozunk, mert olykor okosan, taktikusan harcolnak, más esetekben pedig bánatos agyaggalamb módjára várják, hogy leszedjük őket.

Crysis 2 teszt - 7. kép

Halálmérkőzés, csapat halálmérkőzés, zsákmányolj lobogót, foglalj területet... Szerintetek is hülyén hangzik magyarul? Maradjunk inkább az eredetinél. A Crysis 2 multijában Death Match, CTF és a többi régóta bevált stílus vár ránk. A meccsek során az új módi szerint egyre magasabb szintre fejlődhetünk. Jó hír mindazoknak a kezdő versenyzőknek, akik több időt töltenek újraszületéssel, mint tényleges játékkal, hogy ezúttal egy profiktól mentes különszoba vár rájuk. Itt a hasonló tudású playerek frusztráció nélkül tanulhatnak bele a játékba.

Lehetőségem adódott rá, hogy a Crysis második epizódját a Sony és a Microsoft masináján is kipróbáljam. Véleményem szerint a PS3 változat egy kicsivel szebb, de jelentős különbség nincs közöttük. Ami viszont nagyon fura, hogy 3D módban pedig az Xbox360 teljesít jobban. A PC változattal sajnos nem kísérleteztem, mert egy 6 éves asztali gépem van otthon. Az Aknakeresőt röccenés nélkül futtatja, de egy annál komolyabb grafikájú program minden bizonnyal sírba vinné. Egy minden földi jóval felszerelt PC valószínűleg odaver grafikai szinten az 5-6 éves konzoloknak, csak győzze cserélgetni az ember a grafkártyát.

Crysis 2 teszt - 8. kép

Biztosan ismeritek azt a magyar népmesét, amelyben a király arra kéri az ifjú leányzót, hogy vigyen is ajándékot, meg ne is vigyen. Ehhez a meséhez hasonlít a Crysis 2, amely egyszerre remek játék, meg nem is. Ahogy már mondtam, ez csak rajtunk múlik. Jó játék, ha azt akarjuk, hogy jó játék legyen! Csak a benne rejlő értékeket kell felfedeznünk. De közepes játék, ha azt akarjuk, hogy közepes játék legyen. Ebben az esetben csak átrohanunk rajta, és teszünk egy pipát a címe mellé. Én azt mondom, hogy legyünk ínyencek, hiszen egy pohár jó bor vagy egy szelet ízletes torta is akkor jelent élményt, ha átadjuk magunkat az élvezetének.

Crysis 2 / Tesztplatform: XBOX360

a polcon a helye
  • Stílus: FPS
  • Megjelenés: 2011. március 22.
  • Ár: 11.000 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • hát persze, hogy a grafika
  • hatalmas nyílt játéktér
  • egy feladat, ezernyi megoldás
  • hangulatos zene
  • bosszantó bugok
  • hullámzó AI
  • változatossága a kihívás rovására megy
  • Hang
    10
  • Grafika
    10
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    7
8.8
Crysis 2 történetét. A játék sztorijára ugyanis hatványozottan igaz a közhelyes megállapítás: a baj nem jár egyedül! '>
Crysis 2 történetét. A játék sztorijára ugyanis hatványozottan igaz a közhelyes megállapítás: a baj nem jár egyedül! '>
13 hozzászólás

Vendég

14 éve, 18 napja

Hú de csendben meghúzódott itt ez a cikk!

Rohadt jó játék a Crysis 2, nekem semmiben nem okozott meglepetést sem pro sem kontra. Üt.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Crysis 2
11.000 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja