Colin McRae Rally 04 teszt

2004. április 16.
101.8131
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
zEd-- profilja, adatai
zEd--
Bármilyen meglepő, idestova hat év telt el azóta hogy a kitűnő pilóta nevével fémjelzett Colin McRae Rally megjelent, látott s győzött. Néhány hét leforgása alatt alapjaiban rengette meg a játékpiacot s rendezte át a játékeladások toplistáját. Én is büszke tulajdonosa vagyok egy eredeti példánynak, mely még mindig büszkén díszeleg a polcomon. Emberek sokaságát szegezte napokig, sőt hetekig a gépek elé a játék. Éjt nappallá téve nyomták a játékot billentyűzettel, a szerencsésebbek kormánnyal.



Colin McRae Rally 04 teszt - 2. kép

Majd jött a Colin 2! Azt kaptuk amit vártunk, feljavított grafika, nagyobb játékélvezet. Már kezdtem aranyba foglalni a Codemasters nevét... Amikor megjelentették a Colin MCRae 3-t. Mit is mondhatnék... Amilyen nagy volt a füstje, olyan kicsi a lángja. A grafika korrekt volt, de az irányítás…billentyűzettel szinte lehetetlen volt játszani vele. Eltűnt a játékból az az igazi utánozhatatlan Colinos feeling. Nekem üres volt a játék, megvolt minden ami kellett, de nem állt össze a kép, nem állt össze a játék. Én csalódtam a programban, és a fejlesztőkben is, éppen ezért fenntartásokkal kezdtem bele a legújabb résznek a Colin 4-nek a tesztelésébe. Természetesen én is azok közé tartoztam akik nap mint nap csekkolták a Codemasters oldalait, újabb infókért, screenekért, hátha most valami más készül. Szó mi szó, képen jól nézett ki, ahogy az elődje is, s az mégis „kudarc” lett.


Colin McRae Rally 04 teszt - 3. kép

Míg felcammogott a gépre a 4cd-ről az install összetettem a két kezem és reménykedtem, hogy sok - sok hónap után végre megint egy olyan játékkal találkozzak, amit nem törlök le 2 nap után a winchesteremről. Végreee bejött a már jól ismert Codemasters logó, szívem egyre hevesebben vert, s vártam az intrót. DE NEM JÖTT! Ha jól emlékszem már a háromban sem volt, de reméltem, hogy ez egyedi eset. Nem tehetek róla, nálam az intró a játék szerves része. Úgymond kedvcsináló. Na mindegy, gondoltam lépjünk túl ezen az „apróságon”. Pár másodperc után bejött a menü. Szerintem FANTASZTIKUS LETT! Gyorsan áttekinthető, megtanulható, s a menüpontok felett a játékból kivágott replay részletek pörögnek. Ezt hihetetlen jól kitalálták a Codemastersnél, mert már itt megérinti az embert az a bizonyos nagybetűs HANGULAT.


Colin McRae Rally 04 teszt - 4. kép

Szinte kötelezővé téve azt, hogy kattintsunk a Quick Race- ra, és induljon a banzááj! Bevallom először én is így tettem, de megbántam, mert majdnem abbamaradt a cikk írása ! Az a látvány, ami fogadott... Számomra soha nem a grafika volt a lényeg egy szimulátorban, de de de eeez... szó szerint a földről szedtem össze az államat. Az első 10 percet azzal töltöttem, hogy kb 10 MPH-val gurultam a pályán és csodáltam a tájat. Néztem, ahogy a fűszálak a szélben hajladoznak, a fák lombkoronáit mozgatja a szél. Gyönyörködtem az autók eszméletlen jó kidolgozásában, a pálya változatosságában. Majd elkezdtem nyomni a gázt, s pár perc múlva boldogan konstatáltam, hogy az irányítás billentyűzetről is nagyon élvezetes. Mérföldekkel jobb, mint az elődjében. Természetesen bennem is megszólalt a kisördög, és pár perc múlva már azon voltam, hogy az autót minél jobban összetörjm, hogy teszteljem a játék fizikáját, törésmodelljét. Hát, egy szó van rá. Eszméletlen! Ahogy az autó törik, s ahogy ez hat a menetteljesítményére. Nagyon-nagyon realisztikus. Kíváncsi voltam mennyire lehet összetörni a járgányt, ezért arra törekedtem, hogy minél jobb szögben vágódjak bele a falba, a kerítésbe. S egyszer csak leállt az autó . Gondolkodtam, hogy most vége a játéknak.


Colin McRae Rally 04 teszt - 5. kép

Erre megjelenik egy felirat, hogy "Restart Engine". Hát nekem se kellett több, ráfeküdtem a billentyűzetre, de nem akart indulni, csak nyöszörgött, majd a harmadik nekifutásra elindult. Erről beszéltem, amikor azt mondtam, hogy hangulat. Olyan hihetetlen életszerűséget kölcsönöz ez az apróság a játéknak (sok más mellett persze). Egy ilyen játékban, már picit égő az, hogy a szurkoló emberek a starton kívül még mindig 2D-ek. Igaz, már nem mindenki, a programozok ügyeltek arra, hogy mindig legyen a tömegben pár 3d- s modell. Ami viszont a fejlesztőket dicséri, az a sok hangulati elem. Például a havas pályán besüpped az autó a hóba, alig bírunk kimászni belőle, a jégen úgy tükröződik a nap, hogy a verseny közben egyszerűen fogtam és megálltam, hogy megcsodáljam minden oldalról. Az autó karosszériáján a napszaknak megfelelő a tükröződés, ha átmegyünk egy hídon, s kellő közel megyünk a híd korláthoz, megjelenik az autó árnyéka a vason... A havas pályákon mellettünk "Jet-ski" - vel robognak el. Ezek mind-mind olyan pluszt adnak a játéknak, melyek talán a legfontosabbak. Hiszen mi emberek vizuális lények vagyunk, s emellett a meglepetés az, amit nagyon szeretünk.


Colin McRae Rally 04 teszt - 6. kép

Az, hogy egy szimulátor jól irányítható legyen, és legyen grafikája, alap. Ezek a pici dolgok, figyelmességek tesznek egy játékot igazán naggyá. A poros pályák végre tényleg porosak, talán már picit túlzásba is vitték. A pálya környezete, növényzete pontosan idomul annak az országnak az időjárásához, ahol vagyunk. Apropó országok... 8 ország meseszép tájain versenyezhetünk (Görögország, Svédország, USA, Egyesült Királyság, Ausztrália, Finnország, Spanyolország, Japán). Mindezt változó időjárási, útviszonyok mellett tehetjük meg. Míg például az egyik Japán pályán zuhog az eső, addig a másikon csak borús az idő. S ez meglátszik az autó irányíthatóságán is. Közel sem csúszkál úgy, mint az esős szakaszon. Szemet és szívet gyönyörködtető érezni, hogy mennyire közel áll az autó viselkedése a realitáshoz. Ami nagyon jó ötlet volt, s ezzel el is árultam, hogy nagyon jó megoldást találtak rá, azaz, hogy mi történjen ha a nézők közé hajtunk. Eddig mi történt? Nekik mentünk, és széttörtük az autónkat. A program most úgy oldja meg, hogy elfehéredik a képernyő és visszarak bennünket az útra. Szerintem nagyon király ötlet. Útviszonyokból is van bőven. Van, ahol majd megfulladunk a sárban, van amikor ugyanezt teszi velünk a por. Van mikor a hóban akadunk el, s van mikor a jégen csúszkálva vágódunk bele a kordonba. Nagyon megfogott az, hogy az úton a dombok megfogják az autót, s valóban pár tizedmásodpercig kezelhetetlenné válnak, ahogy a való életben is. Mielőtt azt hinnétek, hogy csak ömlengeni tudok a játékról, elárulom nincs rózsa tövis nélkül. Amik nem tetszettek: a már említett 2D-s pixel emberkék, szerintem rövidebbek a pályák a kelleténél.


Colin McRae Rally 04 teszt - 7. kép

Az ütközések nem valósághűek. Belemegyek 140-el a fába és csak annyi történik, hogy megállok, azért ilyenkor legalább elhajolhatna vagy valami. Ami nagyon nem tetszett, hogy a vékony lemezből készült reklámnak ha nekimegyek, ripityára töröm az autómat. Ugyanez van a jelzőtáblákkal is. Lehet csak én képzelem be magamnak, de mintha a nehézségi fokozatok nem lennének jól belőve. Hát kb ennyi a kesergés, térjünk vissza a pozitív oldalára a játéknak, mert az még van bőven! Három játékmód került a programba (ha nem vesszük külön módoknak a nehézségi fokozatok változtatását, valamint a 2wd- 4wd-t) Championship: itt végignyomhatjuk a rally idényt. Nagyon jó dolog, hogy eldönthetjük 2 illetve öszkerékmeghajtású autóval szeretnénk megmérkőzni (természetesen két külön kategóriában). Ha végignyomtuk mindkét kategóriát elérhetővé válik az expert mód is no meg a bonusok! Nagyon jó ötlet az, hogy minden ország után, ha elvégzünk különféle feladatot (pl. a fordulatszámot egy bizonyos szinten tartjuk megadott ideig, vagy egy bizonyos szakaszt megteszünk a megadott időn belül úgy, hogy pontosan ott állunk meg ahol kell,(a stoppal jelzett felületen). Ekkor új alkatrészeket kapunk ( advanced damper, gear stb..) Vigyázat! Csak két lehetőségünk van teljesíteni a feladatot. Továbbá tesztelhetjük is az autónk setupját a ShakeDown-ban. Érdemes, hiszen ebben a játékban tényleg nagyon sokat számít, hogy jól állítottuk be az autónk paramétereit. Ha megnyertük a 4WD- t Advanced módban, akkor elérhetővé válik az Expert mód, ami brutális! A Rally módban ugyancsak versenyezhetünk, a már unlockolt pályákon, minden olyan autóval melyet már elérhetővé tettünk, különböző feladatok elvégzésével.


Colin McRae Rally 04 teszt - 8. kép

Ha elképzelted már, milyen lehet régi verdákkal nyomulni ott, ahol eddig csak szupermodern autócsodákkal jártál, akkor a Group B illetve a Bonus részleg neked való. Találkozhatsz a már felsorolt 2wd, 4wd-n kívül a 80’-as évek legnagyobb sztárjaival (Lancia 037, Audi Quattro, Ford RS200, Peugeot 205), valamint bonusban megszerezheted magadnak a Lancia Deltát, a régi Ford Escortot, a Citroen kacsát, vagy ha épp egy Ford Transittal van kedved tépni, azt is megteheted. Összesen több mint 20 autóval száguldozhatunk. Minden tiszteletem a fejlesztőké, akik a Colin 4-t visszahelyezték oda ahová való, a csúcsra. A Colin 4 a maga műfajában olyan mint a Fifa 2004 a focis játékok terén. MEGKÖZELÍTHETETLEN (egyelőre). Éppen ezért nagyon várom, hogy a konkurencia mit lép, s természetesen a Colin 5-t is. Sok sok- sok felejthetetlen percet kívánok nektek a játékhoz. Nyomjátok a gáázt, de azért fékezni se felejtsetek el!

Colin McRae Rally 04 / Tesztplatform: PC

a polcon a helye
  • Stílus: Verseny
  • Megjelenés: 2004. április 02.
  • Ár: Ft-tól
  • Multiplayer: Van
  • sok pálya
  • sok autó
  • eszméletlen grafika
  • a nagybetűs HANGULAT
  • az irányítás sokkal élvezetesebb lett
  • az ütközés lemodellezése egykét helyen hiányos
  • 2d-s emberkék
  • a jelzőtábla szindróma
  • Hang
    8
  • Grafika
    10
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    9
8.8
78 hozzászólás

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 17 napja

Hello.Én csak azt szeretném kérdezni hogy lehet átálitani mph-km/h órára?

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 26 napja

Sziasztok!
Naon jól leírtad ezt a tesztelést..mosolygó smiley
Utzállok olvasni de ez marha jóó ...mosolygó smiley
A játék szerintem is jóó !4
Hellló

válasz erre

Vendég

18 éve, 3 hónapja és 2 napja

nagyon ****a a játék

válasz erre

Vendég

21 éve, 5 hónapja

király játék

válasz erre

zEd--

21 éve, 8 hónapja és 25 napja

Szia Vendég!

Bizony van mit még javítani rajta. Én a 3-hoz viszonyítva írtam.

Üdv

válasz erre

Vendég

21 éve, 8 hónapja és 26 napja

Egyet értek a fent leírtakkal kívéve az autó fizikáját. Szerintem azon még bőven van mit finomítani. A negativumokhoz még hozzátenném a visszajátszást ahol az autó mozgása szintén gyenge.

válasz erre
1234567a(z) 7 -ből
Colin McRae Rally 04
nincs ár
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja