Cars 2: The Videogame teszt

2011. augusztus 15.
79.8371
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
lamagra profilja, adatai
lamagra
Kedves Gyerekek! Szeretnék nektek bemutatni egy játékot, melyet azonban csak akkor vegyetek le a polcról, ha végképp elnyűttétek az összes matchboxotokat, dömpereteket és minden egyéb négykerekű masinátokat, és apukátok egyelőre úgy gondolja, hogy kicsik vagytok még a Need For Speed, a Test Drive, vagy akár a Gran Turismo-széria valamelyik darabjához. Ebben az esetben jó megoldásnak tűnhet a Verdák 2, ha azonban fél óra játszadozás után mégis inkább egy jó kis fogócska mellett döntenétek a szabadban, azt tökéletesen megértem.


Bocsánat a bevezetőben tett korhatárszűkítő megszólításért, de fontosnak éreztem rögtön az elején leszögezni, kiknek is szól a Disney legújabb játéka. Persze mondhatnánk, hogy már a címből kitaláltuk a célcsoportot, ezzel azonban két baj van: az egyik, hogy a nemrég mozikba került animációs film elsősorban nem gyerekeknek szól, a másik pedig, hogy a célközönség korát nem ildomos magyarázatként használni egy játék készítése során. A "hagyjad, jó lesz az úgy a kicsiknek"-hozzáállás ugyanis sajnos nagyon meglátszik a végterméken, ami így igazából semmilyen korosztálynak nem ajánlható nyugodt szívvel.

Cars 2: The Videogame teszt - 2. kép

Kezdjük a vérző sebek sorát a grafikával, ami tökéletesen jellemezhető egy szóval: pocsék. A Pixar-filmektől megszokott gyönyörű látványnak és rendkívül részletes kidolgozottságnak itt nyoma sincs, így könnyen érezhetjük azt, mintha a játék már jó néhány éve készen heverne a kiadó raktárában a film munkálatainak befejezésére várva, amikor is végre kiadhatják. Ez, vagyis a csúnyácska látvány, elsősorban a pályákra, és az azokon található mindenféle szétrombolható-felvehető elemre igaz; a licenszelt autók karosszériája majdnem annyira csilli-villi, mint a filmben. Ha már a kinézetnél tartunk, érdemes néhány méltató szót szólni a menüről, ami ugyan kicsit logikátlan elrendezésű (a beállítások menüpont például az extrák között található), de legalább viszonylag szép, sőt mi több, mozgalmas. Kedvenc verdáink ugyanis furikáznak a háttérben, ráadásul néhány főbb szereplő olykor az előtérbe is gördül, hogy néhány keresetlen szót szóljon a menüben böngésző játékoshoz.

Cars 2: The Videogame teszt - 3. kép

Ezek, vagyis a humoros beszólások, kétségkívül az egyik legnagyobb pozitívumai a játéknak, így igazán nagy öröm, hogy a versenyek közben is rendszeresen lökik a sódert a haverdák. Apropó versenyek: ötféle játékmód közül válogathatunk játék során, melyek között megtalálható a sima körverseny (Race), ugyanennek lőfegyverekkel tuningolt változata (Battle Race), az "egyedül szétlövöm a tragacsokat időre"-szerű Attack, a Professor Z lézerágyúja elöli menekülés (Survival), valamint az újfent az ellenségek lezúzására létrehozott arénamód, a Hunter. Ezek egészülnek ki többjátékos módban a Disruptorral, ami legjobban talán a Verdák capture the flagjeként jellemezhető, valamint a Battle Arenával, ami az előbb említett Hunter multis változata.


Cars 2: The Videogame teszt - 5. kép

Ahogy az eddigiekből is látszik - vagy legalábbis könnyen kitalálható - a Verdák 2 játékváltozata egyáltalán nem követi a film sztoriját, inkább annak egyfajta továbbgondolt mellékszálának tekinthető. A filmből megismert Finn McMissile vezetésével ugyanis már rögtön az intro végén egy kiképzőközpontban találjuk magunkat, ahol különféle szimulációk segítségével trenírozzák a titkosügynököket a rájuk váró megpróbáltatásokra. Ez a körülbelül másfél sornyi forgatókönyv rögtön két ürügyet is szolgáltat a készítőknek: az egyik, hogy ezzel könnyen, ám felettébb szánalmas módon megmagyarázhatják a kidolgozatlan látványvilágot, a másik pedig, hogy ennek tudatában rendszeresen nyomatékosíthatják a billentyűzetpüfölő kiskölykökben, hogy "ne feledd, ez csak szimuláció!" Sajnos azonban abból is a gyengébb fajta, amint az eddigiek bizonyítják, nem is beszélve arról, hogy ennek többszöri hangsúlyozása inkább csak egyfajta "mosom kezeim"-gesztusként értékelhető a készítők részéről, mintsem hathatós magyarázatkánt a játék erőszakosságára.

A játékmódok felsorolásánál ugyanis feltűnhetett, hogy a Verdák 2 sokkal inkább szól a lövöldözésről és az ellenfelek kiiktatásáról, mintsem a versenyzésről. Az, hogy ezt olykor burkoltabban, valódi versenynek álcázva (Battle Race), olykor pedig sokkal nyíltabban, az autókat a körpályáktól is távol tartva (Hunter) tálalják, csak egy kétségbeesett próbálkozás arra, hogy változatosnak tüntessék fel az egyébként szűk fél óra alatt megunható játékmenetet. Arról nem is beszélve, hogy ennek csupán néhányszorosára van szükség a C.H.R.O.M.E. Missionsre keresztelt karriermód végigjátszásához.

Cars 2: The Videogame teszt - 4. kép

További ékes példája a rajzfilmes autókarosszériába bújtatott lövöldének a hangok világa. A zenék és effektek közül ugyanis legkidolgozottabbnak az egyes felvehető fegyverek (golyószóró, rakéta, távirányítós bomba, lézerágyú, stb.) ropogásai és robbanásai tűnnek, míg jó öreg verdáink egytől-egyig nagyjából ugyanolyan motorhangon bőgnek fel, és száguldanak végig a szintén egy kaptafára készült zenei aláfestéssel bíró pályákon. Így hangok terén csupán a már említett szövegeléseknek örülhetünk igazán, melyek tárháza szintén rendkívül véges, de legalább minden négykerekűnek egyedi beszédhangot biztosítottak a készítők. Sőt külön öröm, hogy sok szinkronszínész - akinek orgánuma a film eredeti változatában is felcsendül - belement abba, hogy a játékban is ő kölcsönözze a hangját az általa addigra jól megismert karakternek.

Cars 2: The Videogame teszt - 7. kép

Túllépve a tényen, hogy a Verdák 2 inkább az ellenfelek akadályozására, megbénítására és likvidálására épül, mintsem a száguldozásra, ejtenünk kell néhány szót a kocsik mozgásáról és az ehhez szükséges irányításról, ami újabb fájó pontja lehet a játéknak. A mintegy 36 kocsit számláló járműpaletta három osztályba sorolható, vagyis találunk közöttük könnyű, közepes, és nehéz súllyal rendelkező gépeket. Ahogy annak lenni kell, a könnyűek gyorsabbak, ám hamarabb lesérülnek, ha találat éri őket, a nehezebbek pedig strapabíróbbak, de iszonyatosan lassúak. Ezzel eddig nincs is semmi gond, az azonban már érdekesebb kérdés, hogy vajon a mázsák száma miért csak a sebességen látszódik meg, és az irányításon miért nem? Minimális eltérés tapasztalható ugyanis egy kisbusz, vagy épp a sokak által hőn szeretett Matuka, és valamelyik sokkal apróbb társuk kanyarodási-lavírozási képességei között. De talán az ilyen kérdésfeltevések helyett kell újra és újra emlékeztetnünk magunkat, hogy gyerekjátékról beszélünk.

Cars 2: The Videogame teszt - 6. kép

Sajnos azonban még ezzel sem oldjuk fel a játék sokrétű ellentmondásosságát, hiszen ha az elsődleges célközönség a 14 év alatti korosztály, akkor ugyan miért várják el a készítők, hogy az ilyen korú lurkók egyszerre képesek legyenek mintegy 13 gomb megfelelő sorrendű és arányú nyomkodására. Járműveink ugyanis a döcögés (vagy legalábbis száguldásnak semmiképp nem nevezném, mert a sebességérzet körülbelül a járókeretes nénikék gyorsaságával vetekszik) és a lövöldözés mellett képesek még számos más figura bemutatására, mint például a driftelés, kétkerekezés, hirtelen megfordulás, ugrás és oldalra szökkenés. Ezeket a trükköket természetesen egytől-egyig külön gombbal végezhetjük el, melyek eddig is hosszú sorát kiegészíti a visszapillantásért, valamint a mutatványok végrehajtása miatt kapott turbó felhasználásáért felelős billentyű, így nem csoda, hogy - főleg eleinte - egy-egy kiélezett szituációban csak véletlenszerűen nyúlunk a vezérlőgombok valamelyikéhez, reménykedve, hogy az épp kellő mozdulatot hajtja majd végre mesebeli haverdánk.

Cars 2: The Videogame teszt - 8. kép

Persze végig lehet menni a pályákon anélkül is, hogy a fenti látványos mozdulatok közül akár csak egyet is használnánk, ám ez egyetlen dolog miatt nem ajánlott: így veszíteni fogunk. Annyira ugyanis nem könnyű a játék, hogy másik kezünkben egy jó hideg frissítőt tartva teljesítsük az egyes küldetéseket, bár hozzá kell tenni, hogy felnőtt fejjel azért nem is túlzottan ördöngös feladat az állandó első hely bebiztosítása. És ha nyerünk, vagyis szépen akkurátusan teljesítgetjük a már említett C.H.R.O.M.E. Missions hat részes kiképzőprogramját, akkor jutalmul új autókat és új pályákat, valamint különféle jelvényeket és trófeákat kapunk, melyekkel azonban korántsem akarunk majd villogni barátaink előtt, tekintve, hogy meglehetősen egyszerű dolog volt ezek megszerzése.

Összességében tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy Kipufogófürdő lakosai hatalmasat puffantak legújabb kalandjukkal a mozivásznakon és a játékvilágban egyaránt. Aki viszont mindennek ellenére kedvet kapott egy jó kis vasárnap délutáni autós lövöldözéshez, az jobban teszi, ha a Verdák 2 beszerzése helyett előkeresi és leporolja a régi Mario Kart, Lego Racer, vagy Re-Volt lemezét, és ezt villantja fel csemetéje előtt is, bemutatva, hogy Villám McQueenék nélkül (is) létezhet színvonalasan szórakoztató játék hasonló kategóriában.

Cars 2: The Videogame / Tesztplatform: PC

jó lesz ez!
  • Stílus: Verseny
  • Megjelenés: 2011. július 22.
  • Ár: 6.999 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • humor
  • megfelelő mennyiségű játszható karakter és pálya
  • csúnya
  • nincs történet
  • csak gyerekeknek ajánlott
  • Hang
    6
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    8
7
14 hozzászólás

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 23 napja

sztem tök jó!nemértem mi ilyen sz**r benne

válasz erre

killer50

13 éve, 4 hónapja és 1 napja

matukamosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 4 hónapja és 3 napja

röhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 5 hónapja és 14 napja

Arra egyikőtök sem gondolt, hogy ez gyerekeknek van??röhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 2 napja

jesszus az a game!röhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 8 napja

Ez mekkora gagyi emberek! Ilyen oltári felesleges ****t már régen láttam. 20 fillért nem ér.

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 12 napja

nem rossz sztem, én kijátszottam, nem egy izgalmas game de nem is olyan rossz

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 14 napja

Nekem tetszik egyébként, jópofa. Nem egy AAA kategória, de azért tetszik.

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 16 napja

Vendég írta:
Elég trágya. Kb 5 év visszalépés...
Inkább 10röhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 16 napja

Elég trágya. Kb 5 év visszalépés...

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 16 napja

Vendég írta:
Álltalában minden játékkal eljátszok de ilyen ****t még életemben nem láttam!
ezzel én is így vagyok.mosolygó smiley nem szoktam nagyon azt mondani egy játékra hogy ****, de ez kiverte a biztosítékot. a film is ****, ez is ****.

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 16 napja

Álltalában minden játékkal eljátszok de ilyen ****t még életemben nem láttam!

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Cars 2: The Videogame
6.999 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja