Call of Duty: Advanced Warfare teszt

2014. november 11.
73.5481
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
A véresszájú fanboyok mindig is a kedvenc állatfajaim közé tartoztak. Jókat tudok mulatni az összes olyan vitán, akár élőben zajlik a szájkarate, akár online, amikor az egyik fél kijelenti roppant büszkén, hogy ő bizony az xyz franchise egyik részével sem játszott, mert ő nem vonzódik a saját neméhez. Erre persze kontrázik a másik tábor, hogy igen? De legalább yzx játék sokkal reálisabb, mint xyz, meg különben is, a tesója megcsinálta a saját játékában egy 40 kilóméteres heccsáttal. Biztos ismerősek Nektek is ezek a párbeszédek. Hogy nekem mi a véleményem? Mivel alapjába véve szeretek játszani, ezért mindkét játékot kipróbálom, aztán ha tetszik, mindkettőt végig is csinálom.


Nyilván kitaláltátok már, hogy a Call of Duty vs Battlefield cicaharcról beszélek. Én mindkét cuccban megtaláltam a szépséget és nagyon jókat szórakozok velük a mai napig. Pontosítok. Nagyon jókat szórakozom a régebbi epizódokkal. Hagyjuk is most a Csatamező szériát, hiszen november eleje van, ami azt jelenti, hogy a soron következő CoD megjelenésének örvendezhetünk. Igen, jól érzitek, ez a mondat kivételesen nélkülöz minden rosszindulatot és pejoratív felhangot, mert az Advanced Warfare tényleg bitang jó lett! Halkan tenném hozzá azt is, hogy végre, mert az a lejtmenet, amit az egykor patinás cím bemutatott, az egészen durva.

Ömm, akkor ez most talált?

Ömm, akkor ez most talált?


Sosem tagadtam, hogy az első Modern Warfare-ért olyan szinten voltam oda meg vissza, hogy hetekig nem tudtam lerakni. Ha meguntam a szinglit, akkor multiztam tovább, vica versa. Gyönyörködtem a helyszínekben, küzdöttem, mint egy oroszlán ha kellett, vagy káromkodva töltöttem vissza a mentett állásomat. Aztán persze elmúlt a varázs, ugyanakkor nekem a World at War is bejött, noha főleg a coop kampány miatt. Aztán megérkezett az újabb szerelem az MW2 képében, ahol a Spec Ops részbe a barátaimmal több száz órát beleraktunk és bizony a mai napig elő szokott kerülni. A Treyarch ugyanakkor megrázta magát, és szerintem a Black Ops mini szériával megalkotta a franchise két legjobb történetével megáldott darabját. Nyugi, nem fogom végigsorolni nektek az összes, a szériával töltött momentumomat, csak kicsit fel akartam vezetni a mostani részt.

Ugyan mindig egészen magas pontokat adtak az ítészek az aktuális CoD-ra, azonban mindenki egyetértett azzal is, hogy valami változásnak történnie kell, mert előbb utóbb el fog jönni az a pillanat, amikor a szkript hegyek és a jól bejáratott név egyszerűen nem fogja tovább a hátán cipelni a sorozatot. A BO2-ben már láthattunk erre utaló nyomokat, viszont a legutolsó, Ghosts alcímmel ellátott darab konkrétan gyalázatosra sikerült. Az hagyján, hogy a grafika egy pöppet ocsmány volt, de maga a játékmenet, a sztori, valamint a sokat istenített multiplayer is nagyon lapos lett, hogy a rettentő bárgyú extinction módról ne is beszéljünk.

Szóval gondolom lezajlott egy nagy beszélgetés az Activision berkein belül, hogy oké, eddig tűrték a játékosok, valamit tényleg ki kell találni. Szerencsére a megoldást egy új stúdió, a Sledgehammer jelentette, akik ha nem is reformálták meg az egész játékipart, de végre lelket öntöttek a homonkulus testébe.

Ne szórakozz Zsuzsi?Leszállnál végre?

Ne szórakozz Zsuzsi?Leszállnál végre?


Történetünk a nem túl távoli jövőben veszi kezdetét, ahol héroszunk, Jack Mitchell (magyar hangja Troy Baker) épp csak túlesett az alap kiképzésén, máris egy igen érdekes katonai akcióba dobják, ugyanis Észak-Korea megtámadta déli testvérét, aztán rendet kéne tenni az amcsi gyalogosoknak Szöulban. Egész jól halad kicsiny egységünk, amikor is a fő objektíva teljesítése közben lesz egy kis gikszer: Mitchell elveszti bal karját, míg legjobb barátunk, Will pedig egész ocsmány módon felrobban.

A sztori innen lesz igazán érdekes, mivel Will apjáé a világ legnagyobb katonai szervezete, az Atlas, és egy új esélyt kínálnak nekünk egy gépi implantátummal. A sztoriról legyen elég ennyi, mivel rendkívül jól sikerült, nincs túlgondolva, viszont a jó rendezésnek és forgatókönyvnek hála végig szórakoztató, sőt, néhány pontban egészen érdekes kérdéseket is feszegetnek. Erre a részre még vissza fogok térni a cikkben, de nézzük, hogy melyek azok a szegmensek, amik kiemelkedően sikerültek.

Kezdjük talán rögtön az egyik legkényesebb ponttal, a külcsínnel. Hála a magasságosnak, imáink meghallgatásra kerültek és bizony elég pöpecül fest ez a rész! Nyilván a FullHD felbontás meg a 60 FPS is jót tett a dolognak, ugyanakkor le a kalappal a Sledgehammeres srácok előtt! A környezet a legtöbb esetben nagyon részletes és szépen kidolgozott, de még ez is elmarad a karakterek modelljétől. Egészen egyszerűen döbbenetes mennyiségű poligont kaptak a szereplők, pont ezért szinte le is fognak mászni a képernyőről, az utolsó exo szegecsig nagyon profi az egész. A főgonosz, Kevin Spacey konkrétan olyan durván jól sikerült, hogy néha nem tudtam eldönteni, hogy most filmet nézek vagy pedig játszom.

De a játék hangulata is beránt egy pillanat alatt, mert nagyon szép ívben haladunk előre a végkifejletig. Mondjuk pont a kezdő szint, Szöul egy kicsit érdekes, mert én ott egy nagy csimbummra számítottam, de inkább az utcáról utcára való gerilla harcmodor kerül előtérbe. Viszont a következő pályától beindul az egész, és itt térnék ki a második nagyon kúl dologra, a rendezésre.

Ingame KS. Döbbenet

Ingame KS. Döbbenet


Ugye egy CoD esetében mindig felmerül az a mondat, hogy annyira intenzív, mint egy rendes akciófilm. No, ez itt új értelmet kapott, mert zseniálisan van felépítve a játék. A helyszínek változatosságával kezdődik, ugyanis itt szinte a fél világot be fogjuk járni. Kommandózunk majd Santoriniben, San Franciscoban, Nigériában, Detroitban, sőt, még Bagdad utcáin is meg fogunk fordulni. Természetesen ez bőven nem az összes helyszín, csak néhány kiragadott példa. Lesz itt utcai harc, frontális támadás, lopakodás, tréningezés meg persze az elmaradhatatlan jármű használat is.

Hogy jobban el tudjátok képzelni, meg kell említenem a Killzone 2 nevét, mert ott voltak olyan pályák, talán rögtön az első, hogy egy szakaszon belül vezettünk járművet, fedeztük a társainkat, simán lövöldöztünk meg sunnyogtunk. No, itt is valami hasonlóra számítsatok, csak futurisztikusabb környezetben, meg természetesen a sokat emlegetett exo használatával megfejelve.

De pontosan mit is takar ez a három betűs kifejezés? Egy olyan eszközt, pontosabban inkább egy másodlagos vázizomzatot, ami a kezünkre és lábunkra csatlakozik. Különböző variációk léteznek ebből, természetesen eltérő másodlagos képességekkel. Amiben mindegyik megegyezik, hogy emberfeletti erőt kölcsönöz viselőinek, nem csoda hát, ha az Advanced Warfare-ben található világ katonáinak ez adja az egyik erejét. Egy gombnyomásra aktiválhatunk pajzsot, ha nagyon nagy gondban lennénk, valamint fel is gyógyíthatjuk magunkat. De tudunk majd időt lassítani (Overdrive), nagyot ugrani, meg egy bika erős ultrahangos csapást csinálni ? ezek persze az exo-k függvényében változnak.

A fegyverek egyébként jópofák, valamint ezek veszik át a HUD szerepét, mivel ott jelennek meg például a gránátaink, amik szintén ötletesek. Ebből két fajta lesz, egy támadó meg egy védekező variáns. A támadó jelenti értelemszerűen a sima repeszgránátot illetve az okosabbik fajtát, amit ha feldobunk a levegőbe, automatán célra áll, de mi is irányíthatjuk. A threat is egy új dolog: ha ezt hajítjuk el, egy adott területen szépen bejelöli nekünk az összes ellenséget, míg az EMP-vel főleg a ránk támadó drónokat ártalmatlaníthatjuk.

Sok a színes fém, höhö

Sok a színes fém, höhö


Kapott egy pici rpg részt is a cucc, ugyanis missziók között lehetőségünk van fejleszteni a képességeinken, mint péládul gyorsabb regenerálódás, futás, gyors tárazás és célzás. Az itt elkölthető pontokat játék közben szerezhetjük meg, ugyanis a gép számolja a sima gyilkolásokat, a fejlövéseket, a gránáttal való mészárlást és a begyűjtött intelek számát. Van még egy dolog, amit mindenképp ki kell emelnem, már csak azért is, mert hazánk fiai követték el őket: az átvezető CGI animációkat.

Ezek olyan döbbenetesen durván néznek ki, hogy én több helyen is azt hittem, valami élőszereplős betétet nézek! Ez igen srácok, megemelem a nem létező kalapomat. Egyébként a szingli kampány olyan 8 óra alatt kényelmesen teljesíthető, persze a legkönnyebb fokozaton nyilván át lehet rajta rohanni három alatt is, csak nem igazán látom értelmét. Kevin Spacey egyébként újfent zseniálisat alakít, nagyon durván viszi a prímet az egész játék alatt.

Természetesen ez csak az egyik porciója a teljes szeletnek, hiszen a főmenüben kacsintgat ránk még egy Multiplayer, valamint Exo Survival rész is. Az utóbbi az egyszerűbb eset, mert áthozták az MW2 és 3-ból a sima Survival részt, természetesen megspékelték új lehetőségekkel, hiszen itt is felerősített katonák vannak. A lényeg nem változott, egyre durvább hullámokban támadnak ránk az ellenségek, nekünk meg ki kell tartani. Persze az internet népe gyorsan belázadt, hogy mé nincs zombis rész. Jelentem, van és lesz. Az utóbbi azt takarja, hogy az egyik DLC bővítményeként érkezni fog a hentelde, míg az előbbi állításom is igaz, noha csak egy minimális formában. Próbáljatok kitartani minél tovább a Survival pályákon, aztán meg fogjátok látni, mire is gondoltam. Pályából amúgy kapunk bőven, valamint tudunk online és offline is játszani vele, egyszerre maximum négyen, de ez még mindig egy nagyon jó szórakozás.

Hogy is mondta Ganxta Zolee?

Hogy is mondta Ganxta Zolee?


A kompetitív multi viszont egy picit keményebb dió, hiszen azért mindig is ez volt a CoD játékok egyik legszebben ragyogó ékköve. Az egyik részről ott vannak az újdonságok: a lehetetlenül durván testreszabható katonáink, az exoskeletonok használata és egy új játékmód, az Uplink, ami egy egészen vicces labdajátékot takar. A külső vázzal elérhető új mozgások elsajátítása egyébként az alapkövetelmény, mert a profibb játékosok úgy ugrálnak, csúsznak és kitérnek, hogy garantáltan nagyon sokat fogunk káromkodni miattuk, viszont ha ráérzünk, akkor az hibátlan élmény lesz, ezt garantálom! Persze a többi, jól ismert mód is itt van, mint például sima DM, TDM, CTF, Kill for All meg még a társaik. Összességében az az érzésem, hogy nem nagyon mertek ehhez a részhez hozzányúlni, inkább a biztosra mentek, ami jó, mert ez még mindig nagyon szórakoztató, de ugyanakkor rossz is, mert azért egy kis vérfrissítés ide is elkélne már.

Az írás végére hagytam a hibákat, mert azért sajnos azokból is akad néhány. A legidegesítőbb az az AI teljes hiánya, azaz még mindig boldogan rohannak az ellenfelek a fegyverünk csöve elé, nagyon leredukálva a kihívást. Szintén nem túl jó, hogy szerintem túlzottan is egyszerű a játék. Alapból hardened fokozaton kezdtem, amiben minimális kihívás volt csak, viszont a veteran-tól sokkal többet vártam, mivel három pályát is megcsináltam halál nélkül. Mitchell is egy idegesítő gyerek, mert nulla karakterrel rendelkezik, simán lejátsza köbö mindenki, de mondjuk ez azért nem olyan ordítóan nagy baki.

Sajnos nagyon ritkán, de előfordult némi szaggatás, framerate esés meg beragadás is, amit remélem hogy egy folttal majd orvosolnak. A legótvarabb dolog viszont a Ps3 és X360 tulajokat érinti. A portolást egy másik cég végezte és valami olyan gány munkát adtak ki a kezeik közül, hogy gyakorlatilag ezzel a két változattal ne is foglalkozzatok, felejtsétek el hogy kiadták azokra is.

Ne szórakozz Zsuzsi?Bemegyünk végre?

Ne szórakozz Zsuzsi?Bemegyünk végre?


Nagyon jó játék lett a CoD: Advanced Warfare, ezt nem győzöm hangsúlyozni! Végre normális lett a külcsín amire a baromi jó gameplay csak ráerősít. Kellemes a történet, mind narratívában mind pedig hosszúságban, amiket a változatos és néha szélsőséges szituációk csak jobban kidomborítanak. A multi is kellően pörgős valamint a survival rész is nagyon sok órára a gép elé fog kötni minket. Ha végre javítanak a mesterséges IQ nukun és bátrabban hozzányúlnak a kompetitív multihoz, akkor a sorozat a régi fényében fog tündökölni. Vegyétek, vigyétek és osszatok halált.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Call of Duty Advanced Warfare (PS3)6.899 Ft

Call of Duty Advanced Warfare (PS4)4.799 Ft

Call of Duty Advanced Warfare (XBOX 360)6.899 Ft

Call of Duty Advanced Warfare (XBOX ONE)4.799 Ft

Call of Duty Advanced Warfare (PC)4.799 Ft

Call of Duty Advanced Warfare Day Zero Edition (PS3)14.899 Ft

Call of Duty Advanced Warfare Day Zero Edition (XBOX ONE)18.999 Ft

Call of Duty Advanced Warfare Day Zero Edition (PC)5.299 Ft

Call of Duty: Advanced Warfare teszt / Tesztplatform: PlayStation 4

a polcon a helye
 • Stílus: FPS
 • Megjelenés: 2014. november 04.
 • Ár: 11.999 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Jó sztori
 • Végre kifejezetten szép grafika
 • Remek single player újdonságok
 • Addiktív Survival mód
 • Vérbuta AI
 • Ultragyenge lastgen portok
 • Talán túl könnyű
 • A multin lehetett volna komolyabban is fejleszteni
 • Hang
  8
 • Grafika
  8
 • Játszhatóság
  8
 • Hangulat
  9
8.3
16 hozzászólás

LinkedHornet

6 éve, 5 hónapja és 4 napja

Pont ma szemezgettem a Ghost Hardened editionjával, de ezután már igencsak meggondolom, hogy melyiket is vegyem meg... Nekem mondjuk a Ghost multija is bejött, bár előtte az utolsó amivel játszottam az-az MW2 volt. Nekem is a Cod4 volt a favorit amikor tesómmal felváltva toltuk órákon át.

válasz erre

movi

6 éve, 5 hónapja és 12 napja

Ez egy nagyon jó játék, nagyon el van találva! A fikázók meg talán próbálják ki, mielőtt véleményt mondanak valamiről, mert az bizony nagyon ostoba dolog! Amúgy meg ha nem szereted a Cod-ot, akkor minek olvasod ezt a cikket?????

válasz erre

WillThaWheel

6 éve, 5 hónapja és 20 napja

Nagyon tetszik a játék, a teszt előtt is emelem kalapom. A játékkal kapcsolatban csak nekem tűnt úgy, hogy nem kiáltottak farkast nagy pofával egyszer sem, mielőtt még megjelent volna, hanem csak egyszerűen, szépen csendben jó lett..?

válasz erre

PaulMarloW

6 éve, 5 hónapja és 21 napja

iPet írta:
Probáltad egyáltalán ezt a részt? Azt már meg sem merem kérdezni, hogy elvolvastad a tesztet?
Olvasás?Az mi?

válasz erre

iPet

6 éve, 5 hónapja és 22 napja

jezzahun írta:
what this Sh*t? menjenek a pokolba a coddal.. mennyiszer akarják még az emberek torkán lenyomni ugyan azt csak más skinekkel? nem értem akik megveszik azoknak ennyire tök mindegy hogy mire megy el a pénzük? ez nextgen? lopikulát..
Probáltad egyáltalán ezt a részt? Azt már meg sem merem kérdezni, hogy elvolvastad a tesztet?

válasz erre

jezzahun

6 éve, 5 hónapja és 22 napja

what this Sh*t? menjenek a pokolba a coddal.. mennyiszer akarják még az emberek torkán lenyomni ugyan azt csak más skinekkel? nem értem akik megveszik azoknak ennyire tök mindegy hogy mire megy el a pénzük? ez nextgen? lopikulát..

válasz erre

PaulMarloW

6 éve, 5 hónapja és 22 napja

Neurotic írta:
Ez a rész most tényleg egész jó lett, bár mostanában a multiban vannak problémák amik eddig mintha nem lettek volna. Akadások, fps esések. Azért ezeket remélem hamar foltozzák.

A teszt is jó lett. Az idióta AI engem is idegesített, mondjuk nehéz fokozaton én sokat szívtam, mert bár hülye az ellen rohadt sokan vannak és csak és kizárólag minket akarnak lelőni. A társainkat le se sz.rják.

Ha valakit érdekel még egy másik tök jó teszt a játékról http://gamernaplo.hu/cod_advanced_warfare
A multi inventory van olyan részletes mint az eddigi Warfare-ekben?

válasz erre

angol26

6 éve, 5 hónapja és 23 napja

Én BF párti vagyok, de ez nem rossz!

válasz erre

PaulMarloW

6 éve, 5 hónapja és 23 napja

Még lehet én is bevásárolom ha akció lesz rajta.Ami még soká lesz

válasz erre

Hentes

6 éve, 5 hónapja és 23 napja

Véresszájú fanboyok!

Ki fogom próbálni de ráérek vele, annyira nem vonz, hogy premier időben ráugorjak...

válasz erre

bekecs

6 éve, 5 hónapja és 23 napja

Az eddigi legjobb CoD-nak ígérkezik ha a tesztet veszem alapul. Ha a saját tapasztalataimat akkor kicsit félek tőle, nekem eddig mind csalódás volt és mindig jobbra értékelték a tesztek mint amit én tapasztaltam.

Persze úgysem bírom ki, hogy ne nézzem meg...

válasz erre

Neurotic

6 éve, 5 hónapja és 23 napja

Ez a rész most tényleg egész jó lett, bár mostanában a multiban vannak problémák amik eddig mintha nem lettek volna. Akadások, fps esések. Azért ezeket remélem hamar foltozzák.

A teszt is jó lett. Az idióta AI engem is idegesített, mondjuk nehéz fokozaton én sokat szívtam, mert bár hülye az ellen rohadt sokan vannak és csak és kizárólag minket akarnak lelőni. A társainkat le se sz.rják.

Ha valakit érdekel még egy másik tök jó teszt a játékról http://gamernaplo.hu/cod_advanced_warfare

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Call of Duty: Advanced Warfare
11.999 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Gargameth profiljaGnoresz profiljamarco profiljaiPet profiljadarkomen profiljaWickedSick profiljakylx profiljasoami profilja