Blues and Bullets - Episode 1 teszt

2015. augusztus 28.
70.5441
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Excalibur profilja, adatai
Excalibur
Nagy fába vágta a fejszéjét az eddig szinte semmit sem felmutató spanyol A Crowd of Monsters, hiszen július végén álltak elő az epizodikus thriller-kalandjátékuk első részével, melyet, ha minden jól megy, négy rész fog követni. The end of peace nevű első felvonás végigjátszása után kissé vegyes érzésekkel ültem le megírni a tesztet, ennek okairól pedig alább tudtok tájékozódni.


A történet főszereplője Elliot Ness, visszavonult nyomozó, aki békésen éli életét az általa vezetett kis étterem pultosaként, illetve szakácsaként. Csendes élete felbolydul az egyik délután: ősi ellensége - nem más mint Al Capone - üzen neki és felbérli egy rejtélyes ügy felgöngyölítésére.

Egy amerikai kisvárosban sorra tűnnek el a kisgyerekek, többek között a 'kedves' maffiavezér unokája is erre a sorsra jut, a feladat pedig egyszerű és világos: találja meg a kislányt, és vigye haza. Az üzlet részeként Capone önként vonul a börtönbe, így teljesíti az alku rá eső részét. Fontos megemlíteni, az ügy régóta húzódik, a rendőrség meg nyomok híján, egész egyszerűen nem foglalkozik a kérdéssel.

Kicsit sietek, hova tettem a fogkefémet?

Kicsit sietek, hova tettem a fogkefémet?


A játék nyitójelenete után máris megállapíthatjuk, hogy a Blues and bullets atmoszférája nyomasztó, sötét, de remek hangulatú. Színek gyakorlatilag nincsenek, a fekete és fehér valamint a piros színeiben pompázik minden, elsőre szerintem mindenkinek a Sin City fog eszébe. Nem véletlenül, a képi világ egy az egyben a filmet idézi, de mindez remekül mutat.

Végre egyedi megvalósítással találkozunk, szinte jelesre vizsgázik ezen a téren a program. És bizony, akinek a vértől és a brutalitástól forog a gyomra, ne is kezdjen bele a kalandokba, mert bizony ez egy abszolút tizennyolcas kategória, fröcsög, folyik a vér, kapjuk az erős jeleneteket dögivel. A menü egyszerű, de nagyszerű - és bár talán több grafikai opciót elvárna az ember, túl lehet lépni ezen a hiányosságon.

Aki azt gondolja, hogy egy Max Payne szerű, őrült akció orgiát kap a pénzéért, ne indítsa el a játékot. A játékmenet lassú, tötyögős, hősünkkel szinte futni sem tudunk, a lényeg nem ezen van. Rengeteg párbeszédbe bonyolódunk, ahol nagyon sokszor többféle válasz közül lehet válogatni, illetve előfordul, hogy olyan választás elé állít minket egy-egy jelenet, ami befolyásolja a történet alakulását.

Egyenesen oda tartunk!

Egyenesen oda tartunk!


Egyik példa erre talán az előbb említett első pár perc: egy elrabolt kislányt irányítunk, aki a cellatársától kapott tolvajkulccsal kinyitja a börtön ajtaját, de mivel ezt megneszelik a maszkos fogvatartók, választani kell: mentjük a saját irhánkat, vagy előtte segítünk az említett társunknak. A döntés rajtunk áll.

A további teendők klasszikus rendőrös feladatok lesznek: nyomozunk, kicsit lövöldözni is kell, továbbá perzse verekszünk. Utóbbi kettő azonban a háttérbe szorul, a fő csapásirány a beszélgetés, és az egyre bonyolultabb rejtély kibogozása, illetve a helszíneken sétálva lehet még megvizsgálni a különböző tárgyakat, amelyek néha viccesek, érdekesek, és talán a történetbe is valahogy majd beleillenek.

A hangok, zenék és a szinkron is pazar színvonalat hoz, itt egyértelmű, hogy a majdnem a maximális tízest adom a Blues and bullets-nek. A főszereplőnk hangját nem más, mint a jól ismert Geralt-ot is megszólaltató Doug Cockle adja (elsőre nem is tűnt fel, de nagyon ismerős volt, kicsit én is 'nyomoztam' a témában), nem kell szerintem túlragoznom, illik nagyon az orgáunma Ness-hez.

A többi szereplő is hoz egy stabil színvonalat, nincs ezzel gond. Zenei téren sem vall szégyent a játék, még saját betétdal is készült, kiváló adalék mindez a hangulathoz.

Sajnos külön bekezdés fog szólni a negatívumokról, kiváltképp azért, mert jónéhány dolog rondít bele az összképbe. Először is, optmializálatlan. Egész egyszerűen magasabb beállításon szinte nullára csökkent a frame rate, pedig az asztali gépem ennél komolyabb látványt is bőven elbír, továbbá a bugok az, ami megkeserítette a körülbelül két és fél órás tesztidőt.

Bocs, használhatnám a mosdót?

Bocs, használhatnám a mosdót?


Igen, jól olvastátok, ennyi idő alatt kényelmesen végigvihető a játék, tehát igen rövid. Tudom, hogy ez egy epizód és még jön négy rész, ettől függetlenül nagyot néztem, amikor láttam, hogy ennyi volt a móka, folyt. köv. A grafikába is bele kell kössek, mert sok helyen elnagyolt textúrák és csúnya tereptárgyak fogadnak, néhány animáción is kellett volna még csiszolni. További fájdalom a két lövöldözős rész, semmi értelmük nincs: hősünket csupán a fedezékek között mozgathatjuk, máshogy nem, és a nagyon bugyuta ellenségekre lövöldözhetünk, akik a nekik kirendelt helyről elő-elő bújva lőnek néha párat.

Az előbbi bekezdés azért ne vegye el senkinek sem a kedvét a játéktól, nagyon jól fognak azok szórakozni, akik kicsit belefásultak az egy kaptafára készülő játékrengetegbe és igazi újdonságra, egyedi élményre vágynak.

De nemcsak nekik, mindenki másnak is javaslok legalább egy próbát a játékkal, hiszen csupán 5 euró kipengetése után máris a tiétek az első epizód. Ugyan kicsit hamar vége lesz, előételnek mégis tökéletesen megfelel a The end of peace, várom a főfogást, a folytatást!
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Blues and Bullets - Episode 1 teszt / Tesztplatform: PC

jó lesz ez!
 • Stílus: Kaland
 • Megjelenés: 2015. június 23.
 • Ár: 6.000 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • fantasztikus atmoszféra
 • érdekes, komoly történet
 • remek szinkron
 • optimalizálatlan, bugos
 • felesleges lövöldözés
 • néhol gyenge animációk
 • Hang
  9
 • Grafika
  7
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  8
7.8
7 hozzászólás

VaPe

4 éve, 18 napja

Nekem is agyamra megy az epizodikus kiadás. Ezért nem veszek TTL játékokat sem. MAjd ha egyben kijön akkor megnézem.

Képekről meg cikkből amúgy nagyon bejön.

válasz erre

Hentes

4 éve, 19 napja

Nagyon megfogott a hangulata a képek alapján. Nekem Sin City is tetszett, pont a képi világa miatt.

Majd egyben megveszem, így külön-külön nem játszok vele.

válasz erre

Tommy

4 éve, 21 napja

Hát nem szakad meg a szívem hogy nincs PS4-re, bár azért elnyomozgatnék itt is ezzel azzal...

válasz erre

Mordorer

4 éve, 22 napja

Nem tűnik rossznak, kifejezetten tetszik a grafika és ha a hang tényleg olyan király mellé akkor ez akár jó vétel is lehet.

Az első epizóddal megpróbálom aztán meglátjuk...

válasz erre

muki

4 éve, 22 napja

Xbox One is? Nemár hát akkor már szedem is. Csak nem tudom miért nem találom a Marketplace-en.

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 22 napja

Már megint epizodikus kiadás... De utálom.

válasz erre

Gólem

4 éve, 22 napja

Mondjuk 5 euro nem sok, annyiért kipróbálom... A látványvilága tetszik!

válasz erre
Blues and bullets
6.000 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profilja