Blues and Bullets - Episode 1 teszt

2015. augusztus 28.
71.1941
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Excalibur profilja, adatai
Excalibur
Nagy fába vágta a fejszéjét az eddig szinte semmit sem felmutató spanyol A Crowd of Monsters, hiszen július végén álltak elő az epizodikus thriller-kalandjátékuk első részével, melyet, ha minden jól megy, négy rész fog követni. The end of peace nevű első felvonás végigjátszása után kissé vegyes érzésekkel ültem le megírni a tesztet, ennek okairól pedig alább tudtok tájékozódni.


A történet főszereplője Elliot Ness, visszavonult nyomozó, aki békésen éli életét az általa vezetett kis étterem pultosaként, illetve szakácsaként. Csendes élete felbolydul az egyik délután: ősi ellensége - nem más mint Al Capone - üzen neki és felbérli egy rejtélyes ügy felgöngyölítésére.

Egy amerikai kisvárosban sorra tűnnek el a kisgyerekek, többek között a 'kedves' maffiavezér unokája is erre a sorsra jut, a feladat pedig egyszerű és világos: találja meg a kislányt, és vigye haza. Az üzlet részeként Capone önként vonul a börtönbe, így teljesíti az alku rá eső részét. Fontos megemlíteni, az ügy régóta húzódik, a rendőrség meg nyomok híján, egész egyszerűen nem foglalkozik a kérdéssel.

Kicsit sietek, hova tettem a fogkefémet?

Kicsit sietek, hova tettem a fogkefémet?


A játék nyitójelenete után máris megállapíthatjuk, hogy a Blues and bullets atmoszférája nyomasztó, sötét, de remek hangulatú. Színek gyakorlatilag nincsenek, a fekete és fehér valamint a piros színeiben pompázik minden, elsőre szerintem mindenkinek a Sin City fog eszébe. Nem véletlenül, a képi világ egy az egyben a filmet idézi, de mindez remekül mutat.

Végre egyedi megvalósítással találkozunk, szinte jelesre vizsgázik ezen a téren a program. És bizony, akinek a vértől és a brutalitástól forog a gyomra, ne is kezdjen bele a kalandokba, mert bizony ez egy abszolút tizennyolcas kategória, fröcsög, folyik a vér, kapjuk az erős jeleneteket dögivel. A menü egyszerű, de nagyszerű - és bár talán több grafikai opciót elvárna az ember, túl lehet lépni ezen a hiányosságon.

Aki azt gondolja, hogy egy Max Payne szerű, őrült akció orgiát kap a pénzéért, ne indítsa el a játékot. A játékmenet lassú, tötyögős, hősünkkel szinte futni sem tudunk, a lényeg nem ezen van. Rengeteg párbeszédbe bonyolódunk, ahol nagyon sokszor többféle válasz közül lehet válogatni, illetve előfordul, hogy olyan választás elé állít minket egy-egy jelenet, ami befolyásolja a történet alakulását.

Egyenesen oda tartunk!

Egyenesen oda tartunk!


Egyik példa erre talán az előbb említett első pár perc: egy elrabolt kislányt irányítunk, aki a cellatársától kapott tolvajkulccsal kinyitja a börtön ajtaját, de mivel ezt megneszelik a maszkos fogvatartók, választani kell: mentjük a saját irhánkat, vagy előtte segítünk az említett társunknak. A döntés rajtunk áll.

A további teendők klasszikus rendőrös feladatok lesznek: nyomozunk, kicsit lövöldözni is kell, továbbá perzse verekszünk. Utóbbi kettő azonban a háttérbe szorul, a fő csapásirány a beszélgetés, és az egyre bonyolultabb rejtély kibogozása, illetve a helszíneken sétálva lehet még megvizsgálni a különböző tárgyakat, amelyek néha viccesek, érdekesek, és talán a történetbe is valahogy majd beleillenek.

A hangok, zenék és a szinkron is pazar színvonalat hoz, itt egyértelmű, hogy a majdnem a maximális tízest adom a Blues and bullets-nek. A főszereplőnk hangját nem más, mint a jól ismert Geralt-ot is megszólaltató Doug Cockle adja (elsőre nem is tűnt fel, de nagyon ismerős volt, kicsit én is 'nyomoztam' a témában), nem kell szerintem túlragoznom, illik nagyon az orgáunma Ness-hez.

A többi szereplő is hoz egy stabil színvonalat, nincs ezzel gond. Zenei téren sem vall szégyent a játék, még saját betétdal is készült, kiváló adalék mindez a hangulathoz.

Sajnos külön bekezdés fog szólni a negatívumokról, kiváltképp azért, mert jónéhány dolog rondít bele az összképbe. Először is, optmializálatlan. Egész egyszerűen magasabb beállításon szinte nullára csökkent a frame rate, pedig az asztali gépem ennél komolyabb látványt is bőven elbír, továbbá a bugok az, ami megkeserítette a körülbelül két és fél órás tesztidőt.

Bocs, használhatnám a mosdót?

Bocs, használhatnám a mosdót?


Igen, jól olvastátok, ennyi idő alatt kényelmesen végigvihető a játék, tehát igen rövid. Tudom, hogy ez egy epizód és még jön négy rész, ettől függetlenül nagyot néztem, amikor láttam, hogy ennyi volt a móka, folyt. köv. A grafikába is bele kell kössek, mert sok helyen elnagyolt textúrák és csúnya tereptárgyak fogadnak, néhány animáción is kellett volna még csiszolni. További fájdalom a két lövöldözős rész, semmi értelmük nincs: hősünket csupán a fedezékek között mozgathatjuk, máshogy nem, és a nagyon bugyuta ellenségekre lövöldözhetünk, akik a nekik kirendelt helyről elő-elő bújva lőnek néha párat.

Az előbbi bekezdés azért ne vegye el senkinek sem a kedvét a játéktól, nagyon jól fognak azok szórakozni, akik kicsit belefásultak az egy kaptafára készülő játékrengetegbe és igazi újdonságra, egyedi élményre vágynak.

De nemcsak nekik, mindenki másnak is javaslok legalább egy próbát a játékkal, hiszen csupán 5 euró kipengetése után máris a tiétek az első epizód. Ugyan kicsit hamar vége lesz, előételnek mégis tökéletesen megfelel a The end of peace, várom a főfogást, a folytatást!

Blues and Bullets - Episode 1 / Tesztplatform: PC

jó lesz ez!
  • Stílus: Kaland
  • Megjelenés: 2015. június 23.
  • Ár: 6.000 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • fantasztikus atmoszféra
  • érdekes, komoly történet
  • remek szinkron
  • optimalizálatlan, bugos
  • felesleges lövöldözés
  • néhol gyenge animációk
  • Hang
    9
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    8
7.8
7 hozzászólás

VaPe

9 éve, 3 hónapja és 23 napja

Nekem is agyamra megy az epizodikus kiadás. Ezért nem veszek TTL játékokat sem. MAjd ha egyben kijön akkor megnézem.

Képekről meg cikkből amúgy nagyon bejön.

válasz erre

Hentes

9 éve, 3 hónapja és 24 napja

Nagyon megfogott a hangulata a képek alapján. Nekem Sin City is tetszett, pont a képi világa miatt.

Majd egyben megveszem, így külön-külön nem játszok vele.

válasz erre

Tommy

9 éve, 3 hónapja és 26 napja

Hát nem szakad meg a szívem hogy nincs PS4-re, bár azért elnyomozgatnék itt is ezzel azzal...

válasz erre

Mordorer

9 éve, 3 hónapja és 26 napja

Nem tűnik rossznak, kifejezetten tetszik a grafika és ha a hang tényleg olyan király mellé akkor ez akár jó vétel is lehet.

Az első epizóddal megpróbálom aztán meglátjuk...

válasz erre

muki

9 éve, 3 hónapja és 27 napja

Xbox One is? meglepett smiley Nemár hát akkor már szedem is. Csak nem tudom miért nem találom a Marketplace-en. szomorú smiley

válasz erre

Ronalddo

9 éve, 3 hónapja és 27 napja

Már megint epizodikus kiadás... wtf smiley De utálom.

válasz erre

Gólem

9 éve, 3 hónapja és 27 napja

Mondjuk 5 euro nem sok, annyiért kipróbálom... A látványvilága tetszik! mosolygó smiley

válasz erre
Blues and bullets
6.000 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja