Blockstorm teszt

2014. július 05.
72.4711
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
A GhostShark Games debütáló játéka olyan terepen próbál szerencsét, ami finoman szólva is túltelített, hiszen az FPS-ek megszámlálhatatlan mennyiségben lepik el a különböző platformokat, ahhoz hogy valaki itt maradandót alkosson, nagy nevekkel is csatába kell szállnia. A Blockstorm fejlesztői nem sokat filozofáltak a kérdésen, fogták a Minecraft-et, megfűszerezték egy kis CS-vel, adtak egy csipetnyi Doom-szerű hangorkánt mellé, majd az egészet meghintették némi hangulattal.
Advertisement


Már a betöltéskor elkapja az embert a Minecraft hangulat, hiszen a blokkokból felépült világ azonnal visszaköszön, még a tűz lobogása is teljesen az említett sikerjáték kinézetét adja vissza - és nem lesz ez másként a későbbiekben sem. Aki játszott a Guncraft vagy Ace of Spades című csodával, annak rögtön ismerős lesz a környezet, hiszen a Blockstorm ugyanezen az úton jár, egy Minecraft világába épített FPS-ről beszélünk.

Egy másodpercre a headshottól...

Egy másodpercre a headshottól...


A CS típusú játékok szerelmeseinek tetszeni fog a folyamatos rohangálás, a fegyverek is ismerősek lesznek, hiszen a szokásus felhozatallal találkozunk: assault puskák, sniper puskák, különféle shotgunok, kés és persze bombák. Nem hiányzik sokak kedvence, az AK-47 vagy épp az Uzi sem. Minél nehezebb fegyvert viszünk magunkkal, annál lassabb lesz a futási sebességünk, amire bizony nagy szükségünk van a pályákon, tehát érdemes nagyon megfontoltan kiválasztani a harci szeközöket, amikkel csatába indulunk.

Három játékmód áll rendelkezésünkre, a deathmatch, team deathmatch és az assault, az ilyen stílusú játékok szerelmeseinek nem kell bemutatni a módokat, aki viszont nem ismeri ezeket a kifejezéseket: röviden és tömören, ilyen dara olyan dara és amolyan dara. A Deathmatch-ben mindenki mindenki ellen, magam részéről ezt szeretem a legjobban, a Team Deathmatch két csapat egymás elleni csatája, természetesen idegenekkel, de ha vannak ismerőseink, akkor összebeszélve rá tudunk csücsülni egy-egy szerverre. Az Assautl kipróbálására nem volt lehetőségem, gyakorlatilag mindig 0 a játékosok száma.

A játékmód megválasztása után következik a karakter kiválasztása, ami nagyon poén, mert olyan formák közül választhatunk, akik híres karakterek más játékokban vagy filmekben, itt van példának okáért az istencsászár megakirály Rambo, a Szupercsapat legnagyobb figurája, Mr. T, vagy épp Richard, aki a Hotline Miami játékban tűnik fel. Ezután a fegyverek és a csomagok összeállítása következik, ahol fontos a súlyra figyelni, ahogy már fentebb is említettem, hiszen ez befolyásolja a játéktéren a mozgásunkat.

Mr T. Adja.

Mr T. Adja.


A csata a szokásos dara, gyakorlatilag rohanásból, esztelen lövöldözésből áll az egész. Ami - ha lehet ilyet mondani - jobbá teszi mondjuk egy Counter Strike-nál, az az építés, bontás lehetősége, hiszen ez ebben a környezetben életmentő lehet. A stílus rajongói imádni fogják, ebben biztos vagyok, de a kicsit más jellegű, taktikai érzéket is igénylő játékosoknak - magamat is ide sorolom - a féktelen rohangálás és a különleges hangulat miatti kezdeti vigyor az arcon hamar dühbe fordul át.

A grafikai megvalósításról nagy eposzokban nyilván nem lehet beszélni, hiszen egy voxel alapú világ eléggé behatárolja a lehetőségeket. Nem kell finom vonalakra számítani csillivilli effektekkel, itt bizony minden kocka, minden blokk és semmi sem az, aminek látszik. Ugyanis minden bontható, alakítható, rombolható, kinek mi tetszik jobban. Bármikor, bárhol tudunk magunknak egy új falat építeni, hogy meghúzzuk magunkat mögötte, ugyanígy ha valami útban van, ásóval simán lebonthatjuk, vagy lőrést vághatunk, hogy onnan sniperezzük le az ellenséges arcokat.

Színkavalkád egy camper szemszögéből aki épp agyon lőtt...

Színkavalkád egy camper szemszögéből aki épp agyon lőtt...


Amit egyébként ebből a pixelvilágból ki lehetett hozni, azt a GhostShark csapat ki is hozta, egészen szép, színes világot tudtak teremteni a limitált grafikából, látványos és jól megtervezett pályákon zajlanak az összecsapások. Megfelelően vannak megtervezve mind a campelő sarkok, mind a nagy és üresnek tűnő, de mégis több kis beszögelléssel a rejtőzést segítő területek.

Hangok tekintetében sincs ok a panaszra, amit ettől a játéktípustól várunk, azt maximálisan hozza, kicsit retro fílinggel is vegyítve, több olyan hang, zörej és zene is van a játékban ami akár 10 évvel ezelőttre is visszarepít minket a múltba. A magam részéről ezt nem a negatívumok közé sorolom, sőt inkább jó érzéssel tölt el, a játékok hőskorát idéző hangulat csapott meg időnként általa.

Milyen érdekes, még egy camper jobb oldalon. Tipikus.

Milyen érdekes, még egy camper jobb oldalon. Tipikus.


A hangulat adott, ilyen környezetben, ebben a játékstílusban unalomra nem kell számítani, viszont egyelőre kevés a játékos a Blockstorm-ban. Már több mint egy hónapja elkezdtem a tesztet, és nem azért tartott ennyi ideig, mert annyira összetett az élmény, hanem szimplán üres volt szinte mindig az összes szerver. Ez a napokban és az új verzió megjelenésével jelentősen változott, bár most sincs tolongás, de már vannak olyan slotok, amik képesek betelni.

Konklúzióként számomra egy idő után unalomba fullad a dolog, a retro hangulat alábbhagy és a camperek is az ember agyára mennek. A jelenlegi játékosok között nagyon sokan vannak, akik semmi mást nem csinálnak mint egy alap fal elé építenek egy másikat, ami az embernek hirtelen fel sem tűnik, majd onnan kirohanva megkéselnek. Iszonyat frusztráló és egy idő után idegesítő, aminek hatására az ember inkább kilép, minthogy kárt tegyen a monitorban vagy a billentyűzetben, esetleg mindkettőben egy laza oroszlánüvöltés kíséretében.

Tiszta célpont egy bonyolult pályán.

Tiszta célpont egy bonyolult pályán.


Egyébként a fejlesztők szerint nagyon nem éri meg a folyamatos rejtőzés a játékban, én viszont ennek épp az ellenkezőjét tapasztaltam.

A játék (szarkazmus on) legnagyobb előnye hogy kicsi, manapság 150 megányi játék egy kész csoda. Olyan kevés helyet foglal, hogy amikor tisztítjuk a nem használt játékainkat a gépről, nagy eséllyel fent marad (szarkazmus off). További előnye, hogy Windows mellett Mac és Linux rendszerekre is elérhető, így egy kicsit tudja növelni a népszerűségét, aki Linuxon játszik, tudja miről beszélek.

Jó dolog, hogy pályaszerkesztő is van a játékban, ez nagy előny, ráadásul minden adott, hogy teljesen egyedi mapeket hozzunk létre, majd arra meginvitáljuk ismerőseinket.

Viszont az árát nem éri meg. Ha a Linuxos FPS-eket nézem, tonnaszámra várják a gémereket, ráadásul teljesen ingyen. Igaz, azok nem Minecraft-szerű világgal kecsegtetnek, ellenben nem is kell a folyamatosan camperkedők miatt idegeskedni.

Komoly megosztás, az egyik csapat full nyílt pályán, a másik bent az épületben. Korrekt.

Komoly megosztás, az egyik csapat full nyílt pályán, a másik bent az épületben. Korrekt.


A Blockstorm 0.96-os verziója július 3-án jött ki, elég közel áll már a végleges változat megjelenéséhez, ezért is volt most az ideje a tesztnek. Valamint azért is, mert eddig gyakorlatilag alig volt játékos, szinte ketten-hárman játszottunk mindössze, azonban mostanában kezdenek többen lenni, már 16 fős csaták is vívhatók.

A jelenleg még Steam Early Access-ben elérhető játék gyakorlatilag már teljes funkcionalitással működik, ezért úgy teszteltük, mint egy végleges verziót, így kapott már pontokat és értékelést is.

Ha Minecraft rajongó vagy, és hiányzott belőle a dara, akkor ne hagyd ki, egyéb esetben nagyon gondolkodj el a megvételén, de legalábbis várd meg a végleges verziót, amikor már játékosok is többen lesznek remélhetőleg.

A teszt során nVidia GTX 780 videókártyát és 16GB Kingston HyperX Beast memóriát használtunk, ASUS Maximus VI Hero alaplappal, Cooler Master HAF XB házba szerelve - Windows 8.1 rendszeren.

Blockstorm / Tesztplatform: PC

egynek jó...
  • Stílus: FPS
  • Megjelenés: 2014. június 06.
  • Ár: 3.300 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Minecraft látvány
  • Counter Strike hangulat
  • bármi építése / bontása
  • retro fíling
  • egyelőre kevés játékos
  • rengeteg camper
  • néhol túl szimpla
  • néhol túl színes
  • Hang
    7
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    6
  • Hangulat
    6
6.3
Blockstorm fejlesztői nem sokat filozofáltak a kérdésen, fogták a Minecraft-et, megfűszerezték egy kis CS-vel, adtak egy csipetnyi Doom-szerű hangorkánt mellé, majd az egészet meghintették némi hangulattal. '>
Blockstorm fejlesztői nem sokat filozofáltak a kérdésen, fogták a Minecraft-et, megfűszerezték egy kis CS-vel, adtak egy csipetnyi Doom-szerű hangorkánt mellé, majd az egészet meghintették némi hangulattal. '>
11 hozzászólás

Bese

10 éve, 6 hónapja és 12 napja

Yanez írta:
A screenshotok láttán olyan Doom feeling ejtett fogságba... az első Doom-é.
röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Yanez

10 éve, 6 hónapja és 14 napja

A screenshotok láttán olyan Doom feeling ejtett fogságba... az első Doom-é.

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 15 napja

Én elvagyok vele, bár igaz kevesen vannak nagyon. De maga a játék tök különleges, tetszik úgy ahogy van.

A teszt meg rohadtul jó! Egyetértek az értékeléssel is.

válasz erre

Bese

10 éve, 6 hónapja és 15 napja

Nem értem ezt a játékot. A Minecraft az Minecraft. Minek ezt fegyverrel kombinálni? Ha olcsóbb lenne, ennél függetlenül biztos kipróbálnám de így kihagyom.

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 15 napja

Nekem bejön. Legalább egy kicsit más mint a Guncraft.

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 15 napja

Az a játék LOL.röhögő smiley Nem tudom miért nem inkább egy normális játékba öltek energiát, ez mi?röhögő smiley

válasz erre

marco

10 éve, 6 hónapja és 15 napja

rDAVE írta:
Egy marco teszt, ahol a pozitívumok között olyan szerepel, hogy "Minecraft látvány" és ráadásul első helyen? meglepett smileyröhögő smiley
Elég karcsúnak tűnik a teszt konfig hozzá. röhögő smiley
Nyilván nem magam miatt.röhögő smiley Aki szereti azt a kockavilágot (ide először a **** szót írtam), annak ez mindenképp pozitívum. mosolygó smiley

válasz erre

rDAVE

10 éve, 6 hónapja és 15 napja

Egy marco teszt, ahol a pozitívumok között olyan szerepel, hogy "Minecraft látvány" és ráadásul első helyen? meglepett smileyröhögő smiley
Elég karcsúnak tűnik a teszt konfig hozzá. röhögő smiley

válasz erre

Neurotic

10 éve, 6 hónapja és 16 napja

Én a Guncraftot is egy igencsak nagyon akciós csomag keretén belül tudtam megvenni. Ott is nagyon kevés a játékos pedig jó cucc az is. Ez a Blockstorm is jónak tűnik, de az árát nagyon nem sikerült eltalálni. A leírás alapján hamarosan ez is landol valamelyik bundle oldal kínálatában.

Hamarosan (júl. 7) megjelenik a steamen a Unturned ami egy amolyan DayZ szerű túlélősdi hasonló kocka grafikával, viszont az free to play.

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 16 napja

Nekem nagyon bejövős kategória így képekről, de ha kevesen vannak, nem érdemes megvenni.

válasz erre

zender

10 éve, 6 hónapja és 16 napja

Én imádom az FPS-t, de ez.... Uhhhh hát ha a fele lenne, lehet megvenném. De ennyiért nem kell.

válasz erre
Blockstorm
3.300 Ft-tól
kövesd a játékot!
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja