Black Clover: Quartet Knights teszt

2018. szeptember 25.
78.5691
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
adriano profilja, adatai
adriano
Újabb képviselővel gyarapodik az anime-stuffok már amúgy sem túl rövid sora. Azok kedvéért, akiknek nem ismerős a cím: A Black Clover: Quartet Knights világában a mágia olyannyira esszenciális részét képezi a mindennapoknak, hogy szinte a legalapvetőbb tennivalóknál is beveti gyakorlatilag bárki. Nehéz lehet itt egy olyan valakinek, aki nem tud varázsolni, ugye? Hősünk, Asta szerencsétlenségére pontosan ebben a cipőben jár.
Advertisement


Először ismerkedjünk meg egy kicsit ezzel a bizonyos főhőssel. Asta egy árva kisfiú, akinek mágikus képességek hiányában viszonylag nehéz boldogulnia a környezetében, barátja, Yuno pedig ráadásul elég komolyan űzi a varázslóipart. Egyértelmű tehát, hogy nem Asta lesz a menőbbik haver kettejük közül, bár nem teljesen elveszett. Van egy egészen király kardja, amivel úgymond semlegesíteni tudja a mágiát, harcolhat ellene, tehát gond egy szál se.

Tulajdonképp négy-a-négy elleni csapatos harcok alkotják a játék gerincét, ahol a csaták minden résztvevőjének megvannak a maguk képességei. Ezt nyakon öntjük a szokásos japán kiabálásokkal, persze nagyon kevés fajtával, hogy idegesítően sokszor ismétlődjenek, és hipp-hopp, már meg is kaptuk a BC:QK-t. Aki mondjuk a Dissidia-ra gondol, az nem keresgél rossz helyen.

Ebből a szögből teljesen Gokura hajazunk.

Ebből a szögből teljesen Gokura hajazunk.


Ha valamit ki kell emelnem, ami igazán jól sikerült, akkor elsőre a látvány mellett csak a karakterek jutnak eszembe. Mindegyikük szerepel a sorozatban is, és egész szépen megoldották a videojátékba való átültetésüket. Aki ismeri és kedveli őket, az bizonyosan örül majd nekik, jól megírták őket, személyiségileg is hasonlítanak magukra, kellőképpen érdekesek.

A történet, valljuk be őszintén, mar az alapanyag esetében sem nevezhető korszakalkotónak, úgyhogy ne várjunk többet a feldolgozástól sem. Nem világos száz százalékig, hogy mikor játszódik, de kicsivel azután, hogy Asta legyőzi Mars-ot, és valamivel a legfrissebb epiződok előtt. Az interakciók, fontosabb párbeszédek hangulatosak, úgyhogy a szereplőkkel és viselkedésükkel tényleg semmi gond nincsen. Sajnálatos, hogy a pozitívumok listája itt nagyjából véget is ér.

Egyesek a mágia világában is atlétában járnak.

Egyesek a mágia világában is atlétában járnak.


A fő-fő ellenség például már egyáltalán nem szerepel a sorozatban, ami még nem is lenne baj, ha a története nem lenne eléggé bugyuta. Cselekményünk ő és a lánya körül bontakozik ki, miközben természetesen a királyság is veszélybe kerül. Ne is beszéljünk sokat erről, úgysem tervezhetünk vele hosszú távra. Az egész kampány tíz rövidke küldetésből áll, ahol Astát irányíthatjuk, majd következik még nyolc, ahol Yumit, de ezek is ugyanennyire nyúlfarknyiak.

A single rész nagyon nagy jóindulattal talán két óra alatt kivégezhető, de szerintem egyeseknél jó lesz az másfélnek is. Ha el akartatok merülni a Quartet Knights-világban, akkor sajnos csalódnotok kell, nem kicsit. Persze-persze, multijáték meg minden, de azért ennél szerintem többet érdemelnének a fanok a pénzükért.

Jobb oldalt a kötelező anime-csajszi.

Jobb oldalt a kötelező anime-csajszi.


Na de majd a multi megmenti a mundér becsületét, gondolhatnánk, és mekkorát tévednénk. A teszt ideje alatt számos alkalommal előfordult, hogy valamiért nem is jött létre kapcsolat, és a hiba nem az én készülékemben van, mert más játékok esetében elég flottul megy a történet. Kicsit utánanéztem, és másoknál is előjöttek ilyen hibák, remélhetőleg valahogy mihamarabb orvosolják őket.

Ha a csillagok állása, stb. is úgy akarja, akkor mégis összejön a konnekció, és már kezdődhet is a...várakozás. Először is szobára kell várnunk, utána pedig játékosokra, akik csatlakoznak hozzánk a megpróbáltatásainkban. Kevesen vannak ilyenek, mert a teljes létszámú csatához szükséges nyolc embernek egyszer sem sikerült összejönnie, a maradék helyeket botok töltötték ki. Meglehet, hogy ez változni fog, ahogy kicsit elterjed a játék (már ha elterjed), de siralmas, hogy ha nem lenne a beugró AI, akkor egyetlen egy multis harc sem jöhetett volna létre. Köszönjük tehát a botoknak, nékülük nem sikerült volna a teszt!

Asta és a krumpli alakú ellenfél.

Asta és a krumpli alakú ellenfél.


Létszámgondok ide vagy oda, tény és való, hogy a többjátékos akció itt a lényeg, úgyhogy fejtsük is ki bővebben. Választhatunk egy pár csatatípus közül, de a dolgunk mindegyikben nagyjából annyi, hogy sorra gyilkoljuk az ellenfeleinket addig, amíg elfoglaljuk a területet/megtaláljuk a kincset/megnyerjük az ütközetet. Legalábbis elvileg, mert gyakorta túl hamar fűbe harapunk még az előtt, hogy egyáltalán belemelegednénk, vagy legalább tudatosítanánk, hogy épp bucira vernek minket.

Sok-sok hibája van a BC:QK-nak, de szerintem a legnagyobb az átláthatatlanság. Azt értem ezalatt, hogy ha nem nézzük a health bar-unkat, vagy az ellenfelekből kirepülő, a sebződésüket jelző számokat, akkor gyakorlatilag semmi nem utal arra, ha beviszünk vagy épp elszenvedünk egy csapást.

Szerintem a lányért küzdenek.

Szerintem a lányért küzdenek.


Olyan érzete van az egésznek, mintha például gumibabák lennénk, akik fabábukat ütlegelnek műanyag kardokkal. Nem is csak a támadásokra érvényes ez a súlytalanság, a mozgásoknak, az ugrásoknak ugyanígy semmi közük nincs nemhogy a valóságoshoz, de ahhoz sem, ami elvárható, vagy a stílus jobb képviselőinél látható. Nem lehet szépíteni, egyszerűen rossz nézni, amit ezen a téren itt tapasztalunk.

Problémáink a csatákkal azonban még mélyebben gyökereznek. Túl kevés idő áll rendelkezésre, iszonyatos nagy káoszba képesek fulladni a meccsek, gyakran azt sem tudjuk, mi történik körülöttünk, amíg valamilyen úton-módon észre nem vesszük, hogy hogyan is állunk. Mondanom sem kell, hogy ez a sok rossz dolog együttesen már azt eredményezi, hogy semmiféle játék- vagy sikerélménnyel nem gazdagodunk, ez pedig megbocsáthatlan, nem csak ebben a műfajban, hanem minden videojátékban.

Milyen pók lehet az, ami ilyen hálót sző?

Milyen pók lehet az, ami ilyen hálót sző?


A karakterek többféle kasztba osztódnak ugyan, de ennek mondhatni semmi értelme nincs, mert a különbség szinte csak annyi lesz köztük, hogy némelyiknek közelre ható az alaptámadása, másoknak meg távolra. Már persze ha ezt legalább különbségként értékeljük, mert a lecsupaszított valóság az, hogy püföljük a támadógombot, aztán valakit majdcsak eltalálunk. Mint már említettem: a játékélmény teljes hiánya.

A karakterek mellett csak a kinézet az, ami jogot formál némi plusz pontra. Teljesen úgy néz ki, mintha az anime egy dimenzióval gazdagodott és interaktívvá vált volna. Az átvezető részek között akadnak állóképek is, de sok közülük animált, ezek pedig aztán végképp hozzák azt a látványvilágot, ami alapján készültek. Az a profizmus, ami a grafikán meglátszik, még fájóbbá teszi a többi aspektus gyenge megvalósítását, nagy kár érte.

Nem látni, mi történik. Akárcsak a játékban.

Nem látni, mi történik. Akárcsak a játékban.


A Black Clover: Quartet Knights-ra tehát nagyon igaz a régi mondás, miszerint ne a borítója alapján ítéljük meg a könyvet. Kívülről egészen szép, de belülről teljesen üres, hanyagul kidolgozott, jószerivel élvezhetetlen alkotás, amelyet sem a konkrét sorozat, sem az anime stílus kedvelőinek nem tudok őszintén ajánlani. Pont olyan, mint a főszereplője: nélkülöz mindenféle varázslatot.

Black Clover: Quartet Knights / Tesztplatform: PlayStation 4

ne várj sokat tőle...
  • Stílus: Akció
  • Megjelenés: 2018. szeptember 14.
  • Ár: 19.790 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Szép grafika
  • Pofás átvezetők
  • Sorozathűen megírt karakterek és párbeszédek
  • Nevetségesen rövid kampány
  • Súlytalan harcok
  • Klisés, érdektelen történet
  • Hang
    5
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    4
  • Hangulat
    4
5
Black Clover: Quartet Knights világában a mágia olyannyira esszenciális részét képezi a mindennapoknak, hogy szinte a legalapvetőbb tennivalóknál is beveti gyakorlatilag bárki. Nehéz lehet itt egy olyan valakinek, aki nem tud varázsolni, ugye? Hősünk, Asta szerencsétlenségére pontosan ebben a cipőben jár. '>
Black Clover: Quartet Knights világában a mágia olyannyira esszenciális részét képezi a mindennapoknak, hogy szinte a legalapvetőbb tennivalóknál is beveti gyakorlatilag bárki. Nehéz lehet itt egy olyan valakinek, aki nem tud varázsolni, ugye? Hősünk, Asta szerencsétlenségére pontosan ebben a cipőben jár. '>
5 hozzászólás

fighterlaci

5 éve, 11 hónapja és 12 napja

Korrekt pontszám, ez a cucc ennyit ér sajnos.

válasz erre

petrovicsz

5 éve, 11 hónapja és 13 napja

Kinézetre nekem bejön, de úgy érzem a sok hibával egy óriási ziccert hagytak ki. Ez egy jó játék lehetett volna.

válasz erre

Ronalddo

5 éve, 11 hónapja és 13 napja

Ránézésre is iszonyat ronda! És még mindig a grafika a legjobb tulajdonsága, kemény! röhögő smiley

válasz erre

Direktor

5 éve, 11 hónapja és 13 napja

Kemény röhögő smiley Sejtettem hogy nem lesz nagy valami, nem is verték nagydobra, de ez gáz.

válasz erre

muki

5 éve, 11 hónapja és 13 napja

Korrekt pontszám. röhögő smiley

válasz erre
Black Clover: Quartet Knights
19.790 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaReichert Viktor profilja