Battlefield 4: Naval Strike teszt

2014. április 10.
72.7391
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Az online FPS játékok manapság óriási népszerűségnek örvendenek, ám ez az összefoglaló név rengeteg egymástól merőben eltérő alkotást foglal magában, melyeket jobban megvizsgálva csak nagy általánosságban lehetne egy tető alá venni. A híres Battlefield sorozat is egy a nagyon népszerű FPS alkotások közül, a DICE fejlesztői által életre keltett széria ráadásul a megjelent részek mellett a népszerűségből sem szenved hiányt. A Game Channel hasábjain már megjelent egy igencsak részletes teszt, melyet iPet kolléga hozott el nektek. Az az iromány azonban főként az Xbox 360-ra szánt verziót taglalta ki, de tartalmazott PC-s géneket is, hiszen mélyen tisztelt Marco Úr elmondta nektek a PC-s verzió által keltett benyomásait. Mostani tesztünkben a kis csúszás után megérkező Naval Strike DLC kapta meg a főszerepet, hiszen maga az alapjáték már jó néhány hónapja kijött, azóta pedig csak a DLC-k megjelenésére vár a játékosok ezen tábora.


Egy bekezdés erejéig azért vegyük szemügyre általánosságban a jelenleg legújabb Battlefield alkotást. 2013 végéhez közeledve a játék megjelenésekor debütált a Frostbite 3 engine, mely a szépség mellett sok egyéb dolgot is elhozott tesztalanyunk számára. Az irigylésre méltó látványvilág mellett a hangeffektek, a környezeti reagálások és úgy egybevéve a játékélmény is jobb lett az új engine által. Ezt azért fontos megemlíteni, mert mostani tesztünk főszereplője "csak egy" DLC, amikről ugye köztudott, hogy a játék adta lehetőségekből táplálkozik, célja pedig az extra tartalmak játékosok elé tárása. A megjelenés terén tehát már az alapjáték esetében is nehezen lehetett negatív jelzőket összeszedni, a sorozat hangulatát pedig eddig is leginkább azok tudták élvezni, akik a Counter-Strike, Call of Duty, vagy sok egyéb alkotás hangulatától eltérő ingereket szeretnek befogadni.

Itt az ideje, hogy a játékkal kapcsolatos legfrissebb tartalom, a Naval Strike DLC kapja meg a főszerepet és mostantól azon leszek, hogy nektek is átadjam a kiegészítő által elhozott új tartalmak hangulatát. Sok játék kapcsán hallhatunk olyan felszólalásokat a játékosok részéről, hogy a némely alkotáshoz megjelenő kiegészítő csak arra hivatott, hogy az alapjáték árán felül további ezreseket vegyen ki a játékos pénztárcájából. A Battlefield esetében is elmondhatjuk azt, hogy vannak olyan játékosok, akiknek így vagy úgy, de fizetniük kell a kiegészítőkért, ám több okból is reálisnak, valamint ésszerűnek mondható a játék köré épülő DLC rendszer. Egyrészről valódi tartalmakat szállítanak a játékosoknak, másrészről pedig az úgynevezett Premium felhasználóknak megvan az az előnyük, hogy a hónapok során megjelenő kiegészítőket ingyen szerezhetik be.

Sőt, sokszor hamarabb is jutnak hozzá az újdonságokhoz, mint a nem Premium játékosok, bár jelen esetben is igaz volt az, hogy egyfajta béta tesztelőnek használták a Premium felhasználókat. A Naval Strike is hamarabb érkezett meg a Premium felhasználók számára, a néhány nap előny azonban nem indult túl jól, hiszen több alkalommal futottam bele erőteljes szerverlaggolásba. A napok múlásával érdekes módon ez eltűnt, lehetséges, hogy csak rövid ideig fennálló belső zavar volt, a lényeg az, hogy a tesztidőszak második felében már töretlen élvezettel vethettem bele magam a csatatér remek hangulatába.

Saját medence a hegy tetején

Saját medence a hegy tetején


Jöjjenek hát szépen sorban az új kiegészítő által elhozott tartalmi újítások, melyek alapján meg lehet ítélni, hogy sikeresnek és érdeminek mondható e az új DLC. Kezdjük rögtön régi/új játékmóddal, mely a Carrier Assault nevet kapta. Ezt a játékmódot talán a Conquest és a Rush módok keverékeként, valamint a Battlefield 2142-ből ismert Titan mód átdolgozott verziójaként írhatjuk le. A lényeg tulajdonképpen egy óriási anyahajó tenger mélyére küldése, melyet több lépésben tehetünk meg. Az aktuális helyzetről a képernyő bal oldalán tájékozódhatunk is, így tudjuk, hogy mennyire kell igyekezni a győzelem érdekében. Érdekesség, hogy amennyiben egy bizonyos szintig már megrongáltuk a monstrumot, kinyílik egy oldalsó panel, így pedig már egyenes út vezet a tenger mélyére.

Az online FPS játékok legtöbbjénél nagyon fontosak a pályák, melyeken belül különféle feladatok teljesítése által győzelemre vezethetjük csapatunkat. A Battlefield kapcsán szintén fontosak a pályák, hiszen a kezdetek óta viszonylag nagy terekről beszélhetünk, melyek környezeti és tárgyi adottságai is eltérnek egymástól. A Naval Strike már nevében is utalt arra, hogy miféle pályákra és úgy egybevéve milyen hangulatra számítsunk, hiszen maga az elnevezés is azt jelenti, hogy haditengerészeti csapásokban vehetünk részt. Az új DLC négy új pályát hozott el a játékosok számára. Ez ismerve a pályaszámokat és azt az időt míg meg lehet unni egy-egy pályát (ha egyáltalán meg lehet unni), teljesen korrektnek tűnik. Az egyik leghangulatosabb pálya a Lost Islands nevet kapta, középpontjában pedig egy nem túl természetes folyamatok által földre érkező repülőgép áll. Körülöttünk jó néhány kisebb sziget helyezkedik el, melyeken halászvityillók, sziklás részek és szép pálmafák kaptak helyet. A szigetek között úszhatunk is, de jó néhány jármű is rendelkezésünkre áll a kisebb egy-két személyes légpárnástól kezdve a nagyobb hajókig és helikopterig.

Jólesne egy frissítő zuhany

Jólesne egy frissítő zuhany


A Nansha Strike névre keresztelt pálya mondhatni, hogy két részből tevődik össze. A pálya külső része sok mászkálásra, hajózásra és taktikai döntésekre ösztönöz, miközben ha a belső részben ténykedünk, akkor az átmenőforgalomtól kezdve a közelben lévő gyalogos ellenfeleken át az egész belső részre veszélyesek lehetünk. A pálya talán akciódúsabb játékot hoz el, mint a Lost Islands, valamint van pár nagyon ötletes dolog is rajta. Ilyen például a föld alatt lévő bunkerrendszer, melynek már a bejárata is rendkívül hangulatosan egy kis rácsos part menti terület. A Wave Breaker egy sziklás környéken megbújó tengeralattjáró bázis lenne.

Itt harcolhatunk a kinti szikláknál, de a bázison belül a közelharcot sem kell mellőzni. A rombolható környezet nagyon látványos dolgokat tud itt produkálni, a kedvencem pedig a bázis ajtajának bezárására, illetve kinyitására szolgáló panel volt. Végül pedig az Operation Mortar zárná az új pályák listáját. A több szigetből álló pálya talán egy kicsit jobban felidézi a múltat, mint társai, hiszen jó pár kőből épült fedezékünk van. A pálya fénypontja egyértelműen a retro hangulatú erőd, melynek oldalán kezelésbe is vehetjük az ágyúkat. A függőhidak gyors szigetváltást tesznek lehetővé, ám vigyázni kell, mert elég feltűnőek tudunk lenni a kopár hídon.

A különleges recepciós

A különleges recepciós


A pályák összességében nagyon hangulatosra sikeredtek. Felépítésük sokszor igen hasonló, ám mindegyik tartalmaz némi pluszt, melyeknek köszönhetően nem érezzük azt, hogy tulajdonképpen egy pályát kaptunk csak több változatban. Egyébként az épületek belseje is igen kidolgozott, mely szintén mutatja, hogy nagyon igényes munkát adtak ki kezeik közül a fejlesztők. A pályák mellett talán az új fegyvereket várták legjobban a játékosok.

Meg is érkeztek az újdonságok, szám szerint öt új fegyver és két új kiegészítő érkezett. Szinte minden méretből és típusból kaptunk valami újat. A legkevesebb golyót az SW40-es pisztolyból lőhetjük ki egy töltéssel, melyet 31-31 golyóval az AR-160 és az SR-2 követ. Kapunk keményebb fegyvereket is, mint például a 100 golyós AWS, vagy a szigetek közötti lövést segítő SR338-as távcsöves puska. Ezeken kívül az M320 3GL személyében kaptunk még egy új gránátvetőt, valamint egy légi járművek megsemmisítésére alkalmas Anti-Air Mine-t is. Ide sorolható még egyébként az erődítménynél említett régimódi ágyú is, mely igencsak megmosolyogtató fegyver a többi modern csoda mellett. A járműveknél sokat fogjuk használni az új légpárnás ACV-t, mely nem túl acélos jármű, ellenben nem is finnyás a víz mélységére, hiszen a földön is lehet benne csapatni.

Az említett újdonságok mellett még van néhány dolog amiről muszáj szót ejteni. Ilyen lenne például az öt achievement, melyek egy része járműhöz, illetve fegyverhez, másik része pedig játékmódhoz és pályához kötődik. Kaptunk még 11 új kitűzőt is, melyeket különféle feladatok teljesítése után gyűjthetünk be. Ezek elnevezése a játék szokásához híven igyekszik humoros lenni, szerintem ezzel nincs is semmi probléma.

Várjatok meg engem is!

Várjatok meg engem is!


Összességében egy nagyon hangulatos kiegészítőről van szó, mely a komor városi környezetből elrepít minket a napfényes szigetvilágokhoz. A srácok megint hozták a kötelezőt, a legjobb az egészben pedig az, hogy ezeket ugye bármikor játszhatjuk felváltva is, elég csupán a szerverkeresőnél szűkíteni a találatokat, így pedig szinte sosem unjuk meg a játékot. Nem ez volt a Battlefield 4 utolsó kiegészítője, így hamarosan még több tartalmat érhetünk majd el. A Premium felhasználók nagyon jól jártak a különleges változat megvásárlásával, azok pedig, akik sűrűn játszanak az alkotással, de nem rendelkeznek Premiummal, egészen biztosan kedvet kapnak az új DLC-hez is.

A teszt során nVidia GTX 780 videókártyát és 16GB Kingston HyperX Beast memóriát használtunk, ASUS Maximus VI Hero alaplappal, Cooler Master HAF XB házba szerelve - Windows 8.1 rendszeren.

Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Battlefield 4: Naval Strike teszt / Tesztplatform: PC

a polcon a helye
 • Stílus: FPS
 • Megjelenés: 2014. március 31.
 • Ár: 4.500 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Tökéletes multi
 • Elegendő újdonság
 • Magas gépigény
 • Hang
  8
 • Grafika
  9
 • Játszhatóság
  8
 • Hangulat
  9
8.5
19 hozzászólás

mrmali

6 éve, 1 hónapja és 15 napja

Bekéne újítani egy új gépre!!

válasz erre

1balintg

6 éve, 2 hónapja és 3 napja

Egy próbát megér.

válasz erre

gaboridanka

6 éve, 4 hónapja és 25 napja

EZ A JÁTÉK TOSHIBA SATELLITE LAPTOPON IS JÁTSZHATÓ?

válasz erre

gaboridanka

6 éve, 4 hónapja és 25 napja

VAN OLYAN PROGRAM AMELY A JÁTÉK PARANCSAIT MAGYARRA FORDÍTJA??

válasz erre

gaboridanka

6 éve, 4 hónapja és 25 napja

ÉN MÉG INDULÓ LAIKUS VAGYOK. A MOBILTELEFONOMON LÉVŐ PÉNZBŐL ,FIZETHETŐ-E A JÁTÉK ÁRA??

válasz erre

Neurotic

6 éve, 5 hónapja és 27 napja

A legjobb dlc a Bf4-hez. Ráadásul már minden keményebb bugot patcheltek úgyhogy lehet küldeni ezerrel. Esetleg ha van érdeklődés nyomhatnánk egy (vagy több) gamechanneles csatát!

válasz erre

Defendor

6 éve, 6 hónapja és 4 napja

Te jó isten itt már van grafika, mire én ezzel játszani fogok

válasz erre

littlec

6 éve, 6 hónapja és 4 napja

nekem ez sose fog futni talán majd a fb 3 nyáron

válasz erre

Homer :D

6 éve, 6 hónapja és 4 napja

Ez a világ legjobb játéka

válasz erre

razerplay3r

6 éve, 6 hónapja és 4 napja

A többihez képest szerintem kimagasló és a nyáron valószínű hogy beruházok egy bf4+bf4 premiumra

válasz erre

Alexis9

6 éve, 6 hónapja és 4 napja

Hat nekem az fps-ek nem szoktak bejonni de ez kifejezetten tetszik

válasz erre

burgi1313

6 éve, 6 hónapja és 5 napja

Hétvége az én napom lesz!:3

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Battlefield 4: Naval Strike
4.500 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

5t3v3nk3 profiljarDAVE profiljaWickedSick profiljatotyak profiljaiPet profiljaSándorkolbász profiljaMarduk profilja