Battlefield V teszt

2018. december 14.
79.3441
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Bevallom őszintén, hogy a Battlefield idei felvonásától (a valóban látványos trailerek ellenére) nem vártam túlzottan kiugró minőséget. Számomra már a tavalyi konzolos port is nagyon gyenge eresztésnek tűnt, főleg a nevetséges, ordenárén kamuszagú egyjátékos kampánnyal. Ha ehhez még hozzáveszem az EA nem túlzottan felhasználóbarát üzletpolitikáját, akkor szerintem érthető volt a szkepticizmusom.
Advertisement


Aztán szivárogtak az infók, jöttek a játékmenetet, a multit meg a szingli kampányt bemutató kisfilmek, ahol a külföldi gamer közösség jó messzire rúgta az ominózus pöttyöst, mert női katonákat is bemutattak ezek, amit a tizenéves közösség gyomra nem nagyon vett be. Itt végleg elfordultam a címtől, mert olyan gusztustalan, irritáló flémkeltés ment, hogy én ezekkel az emberekkel nem akartam egy levegőt szívni a csatatéren. Most, hogy alaposan átrágtam magam a játékon inkább úgy gondolom, hogy ez a fejlesztők részéről volt szemétség, mert egy olyan dolgot toltak előtérbe (női katonák), ami egyáltalán nem lett végül hangsúlyos, leszámítva a havas, norvég pályát, ami meg más miatt nevetséges, de erről később.

Mindjárt nem fogtok ennyire fázni

Mindjárt nem fogtok ennyire fázni


Azért vártunk a szokásosnál kicsit többet a teszttel, mert tudni lehetett, hogy a launch napján mérsékelt tartalmat préselnek a korongra, de az Overture kiegészítővel megkezdődik az állítólagos ingyenes dömping, amit nyilván senki sem hitt/hisz el az EA-nek. Eddig azonban állják a szavukat, mert az induló három egyszemélyes kampány mellé befutott a negyedik, plusz ott van a Practice Range meg egy csomó finomítás a multihoz és igen, így már kerek egészet alkot az anyag. Tudom, hogy egy Battlefield sosem a szingli részről szólt, viszont mivel az idei CoD-dal ellentétben raktak ilyet is a programba, kezdjük azzal az elemzést, mert szerintem rajtam kívül is van még pár játékos, akit érdekel.

Sajnos már kilóra sem tűnik soknak a négy, tetszőleges sorrendben abszolválható szekvencia, amik újfent teljesen különálló, amolyan mini-sztorik (War Stories néven alatt találjuk), valóság ihlette eseményekre alapozván - mondja a stuff. A realitás tartalmat egy bizonyos pontig nem kétlem, de szeretném fenntartani a kételkedést, mivel ennyi hősiességet és egyszemélyes pusztítást a John Rambo óta nem láttam. A Második Világháború különböző csatatereire visznek minket, hogy ex-sittesként, norvég gerillaharcosként, francia légiósként vagy egy Tigris tank pilótájaként forgassuk fel az állóvizet. Számomra egy kicsit bosszantó, hogy az első két rész a sunnyogást próbálja ránk erőltetni, ami egyáltalán nem áll jól az anyagnak, hagytam is a csudába elég hamar. Mármint a lopakodást. Egyedül a harmadik, a Tirallieur névre keresztelt mutatja be az igazi, klasszikus háborúsdit, míg a legfrissebb egy teljesen új oldalt hoz be, mivel a németek oldalán kell ténykednünk az egyik legerősebb páncélosuk segítségével.

Nocsak, megvagy!

Nocsak, megvagy!


Mindegyik epizód több alrészre bomlik, ahol a fő direktívák mellett különféle kihívásokat teljesíthetünk, valamint eldugott leveleket keresgélhetünk - nyilván extra felszereléssel honorálja igyekezetünket a gép. Szavatosság tekintetében nem túl rózsás a helyzet, mert tempó és játékstílustól függően pár óra alatt le lehet zavarni az összeset, újrakezdeni meg maximum az extra nehézség és a trófeák miatt fogjuk őket. Pozitívumként megemlítendő, hogy az eltérő főszereplők mind a saját anyanyelvükön szólalnak meg, valamint az itt található videók is magas szintet képviselnek. Ugyanakkor annyi blődség van bennük, ami már talán egy Wolfenstein részben is túlzás lenne. Az a különbség, hogy ott ezeket direkt tették bele, míg itt teljesen komolyan gondolják őket.

Például elég nehezen hiszem, hogy két hölgy le tud rombolni egy komplett fegyvergyárat, miközben megsemmisít több zászlóajnyi német elit egységet. De említhetném azt is, amikor egymagunk küzdünk páncélosok és vadászgépek ellen, miközben a gyalogság is az életünkre tör. Az ezekhez hasonló részletek teszik hamissá a sokat emlegetett valósághű eseményeket. Ennek ellenére igyekeztem általánosságban beszélni a sztori módról, az apróbb részleteket meghagynám egyéni felfedezésre. Amit viszont nem lehet elvenni az anyagtól az az, hogy elképesztően látványosra sikeredett a külcsín. A teszt PS4 Pro-n és egy korrekt 4K tévén zajlott, ahol bizony sok esetben elégedetten füttyentettem - az biztos, hogy grafika terén szegény ősi nemezis, a Call of Duty még a fasorban sincs a BFV-höz képest.

Kellett nektek kekeckedni

Kellett nektek kekeckedni


Brutálisan részletes és tűéles a megjelenítés, de inkább a sok apró, látványos effekttől érik meg bennünk a hűha érzés. Ez lehet a lövedékek által felvert por, síelés közben az arcunkba csapódó faág vagy nagyobb adag hó, esetleg a harckocsikba csapódó, nagy kaliberű golyók okozta csengés. Ellenfeleink az utolsó hevederig kidolgozottak, így például közelről megcsodálhatjuk egy fallschirmjäger rejtőruháját, vagy egy sima baka kését. Technikai oldalról viszont az eddig érkezett sok frissítés ellenére sem ennyire rózsás a szituáció. Szerencsére az FPS drop elekrül minket, cserébe tele van az egész játék bugokkal. A nagy klasszikusokat képzeljétek ide, azaz tereptárgyakon átlógó testrészek, be és felakadások, láthatatlan falakba elakadó lövések kísérik utunkat.

Ennél azonban sokkal idegesítőbb a stuff indításakor lévő töltési idő. Volt, hogy négy-öt perc is kellett neki, amire végre megjelent a főmenü. Közben többször is azt hittem, hogy kifagyott az egész, mert valamilyen láthatatlan kurzort mégis tudtam mozgatni. Szóval ezeken nagyon sokat kell még reszelni. Természetesen, ahogy az eddigi részeknél, úgy most is a többszemélyes online küzdelmekre figyeltek a leginkább, ami helyenként tényleg nagyon szórakoztató. Nincs benne semmilyen nyakatekert, elsőre nem érthető dolog, mégis addiktív marad hosszabb távon. A jövőbeli ingyenes frissítésekkel együtt meg pláne.

Hmm, mintha valami gond lenne a veteményessel

Hmm, mintha valami gond lenne a veteményessel


Online kivetülésünket eléggé részletesen személyre tudjuk szabni, olyannyira, hogy már a nemét és bőrszínét is kiválaszthatjuk. Kicsit furán fest mondjuk az afroamerikai német baka, de hát no, változnak az idők. Négy eltérő kaszt közül tudunk választani a meccsek elején, valamint elhalálozásunk után. Minél többet játszunk valamelyikkel, annál magasabb szintre kerül. Ezzel párhuzamosan nyílnak meg az új képességek is. A fegyverekkel szintén hasonló a helyzet: minél többet gyilkolunk valamivel, esetleg a hozzá kapcsolódó kihívásokat teljesítjük, úgy nő a szintje és igen, így válnak elérhetővé az új dolgok hozzá.

Érződik, hogy nagyon sokat kalapálták a multit, mert roppant részletes szűrőt tudunk beállítani magunknak, ha kézzel keresnénk egy-egy meccsre. Egyszerre maximum 64-en eshetünk egymásnak a különféle módokban, amik között akad klasszikus (TDM, Conquest, Domination), valamint egészen modern (Breakthrough, Frontlines, Grand Operations). Számomra ez utóbbi volt a legszórakoztatóbb, mivel itt több napot felölelő, egészen grandiózus csatározásokban lehet részünk. Mondjuk mi vagyunk a védők, akiknek Rotterdam légvédelmi ütegeit kell megtartaniuk, hogy a német erők ne tudjanak több katonát a nyakunkba dobni. Természetesen a másik harminckét játékosnak meg pont az ágyúk kiiktatása a cél. Tegyük fel, hogy a védők elvesztik az összecsapást. Így a második nap már a beözönlő ármádiát kell valahogy megállítaniuk.

Bűn ezt a szép környezetet összevérezni

Bűn ezt a szép környezetet összevérezni


Nem ecsetelem tovább, de tényleg roppant szórakoztató az egész. Persze most sem csak gyalogosan kell küzdenünk, mert tankok valamint vadászgépek széles arzenáljából választhatunk magunknak. Elképesztően magával ragadó, amikor állunk egy kifejezetten nagy térképen és körülöttünk mindenhol vad csatározások zajlanak. Tankok esnek egymásnak, a levegőben vadászgépek kergetik egymást, míg a földön gyalogosok rohamoznak, hogy a dűnék között pusztító közelharcot vívjanak. Egyetlen komoly gond van ezzel az egésszel, ami nem más, mint az emberi tényező. A bevezetőben már utaltam rá, hogy ennyi ostoba, csapatjátékra képtelen egyénnel ritkán hozott össze a balsors.

Senki sem figyel a feladatokra, mindenki azt csinálja, amihez kedve van. Közben persze az éterben teli szájjal megy a fákjórmadör meg hasonló okosságok - tudom, hogy ez az online játékok rákfenéje és egy bizonyos szintig immunis vagyok rá, de ami itt megy az egészen elképesztően vérlázító. Elég sok időt öltem a multiba és egy kezemen meg tudom számolni, hányszor hozott össze a sors háromnál több normálisan játszó playerrel. És ez tényleg azért bosszantó, mert amúgy remekül össze lett rakva a dolog. Viszonylag sok, eltérő mérető pályát kapunk, amiknek mind megvan a saját jellegzetessége. Akadnak érdekes újítások, mint például hogy mindenki tud alapból gyógyítani valamennyit, illetve akadályokat emelni.

József, az orcámba lóg a flintád!

József, az orcámba lóg a flintád!


Aztán jön egy tucatnyi gyík, akiknek vége van a sulinak és szétbarmolják az egészet. Nem boncolgatom a témát tovább, mert ez mégiscsak egy játékteszt, de komoly gondok vannak sokaknál. A zenei szekció hozza a kötelezőt, amiből természetesen kiemelkednek a puskák, járművek hangjai. Ha fejhallgató van rajtunk, akkor sok esetben tényleg úgy érezzük, mintha egy háború kellős közepébe csöppentünk volna. Sajnos dalok, vagy bármilyen ambient aláfestés meglehetősen ritkán csendül fel, de akkor is inkább a felejthető kategóriába tartoznak, igaz nem is ezen a téren kell nagyot villantani.

Mindenképp szeretném leszögezni, hogy abszolút pozitívan csalódtam a Battlefield V-ben. Külsőségek tekintetében eddig sem volt rossz, de most végre konzolokon is roppant mutatósan fest, ugyanakkor van még jópár bug, amit ki kellene irtani, meg a vérlázító töltési idővel is kéne kezdeni valamit. Az egyszemélyes kampány rövid, de mozgalmas, bár itt meg jobban át kellett volna gondolni, hogy valós háborús alapok mellett mi az, ami belefér a fikció részbe, mert így egy kicsit magából csinált hülyét az anyag.

Tereprendezés Tigris módra

Tereprendezés Tigris módra


A multiról, pontosabban annak technikai oldaláról szintén lehet áradozni, mert nem vállalták túl magukat a Dice-nál, cserébe egy jól strukturált, viszonylag mély rendszert kapunk, amiben dübörög rendesen a háborús hangulat. Más kérdés, hogy az egészet simán tönkre tudják tenni, pontosan emiatt érdemes egy nagyobb brigáddal együtt küzdeni, mert úgy mutatja meg a foga fehérjét. Szóval egy sallangmentes, kellemes alkotás az új BF, amit minden FPS és lövöldözős anyag rajongójának bőven lehet ajánlani. Soha rosszabbat EA!

Battlefield V / Tesztplatform: PlayStation 4

a polcon a helye
  • Stílus: FPS
  • Megjelenés: 2018. november 20.
  • Ár: 19.000 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Remek külcsín
  • Jól átgondolt és összerakott multi
  • Csapatban játszva letehetetlen
  • Túl sok bug
  • Rövid és sokszor blőd szingli kampány
  • Nem keveset tölt
  • Hang
    8
  • Grafika
    9
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    8
8.3
7 hozzászólás

Hentes

5 éve, 8 hónapja és 13 napja

Ez ***** jó pontot kapott! meglepett smiley Pedig nem rendeltem elő mert EA. röhögő smiley

válasz erre

Mordorer

5 éve, 8 hónapja és 16 napja

Baszott hosszú teszt lett és nagyon alapos, imádtam! mosolygó smiley

Látom nem vagyok egyedül, akik nem vették meg első körösen a játékot és nem is véletlenül. Hiába a kiváló hangulat és megjelenés, engem a felsorolt hibák az őrületbe kergetnének.

Hihetetlen hogy teljesen természetesnek veszik hogy így adnak ki egy játékot és még megjelenés után egy hónappal is benne vannak... szomorú smiley

válasz erre

Patrik94

5 éve, 8 hónapja és 17 napja

Mondhatjuk azt hogy ez a legjobban sikerült BF? meglepett smiley

válasz erre

Vidoros

5 éve, 8 hónapja és 17 napja

Ez masszív teszt volt. mosolygó smiley És végre valaki láthatóan tett bele játékidőt!! Nálam még várat magára a játék, vártam hogy karácsonyra hátha lesz akció. Nem lett, úgyhogy majd húsvétra... röhögő smiley

válasz erre

fighterlaci

5 éve, 8 hónapja és 17 napja

Képalákon meghaltam. röhögő smiley

válasz erre

zender

5 éve, 8 hónapja és 17 napja

Nem mondom, ez aztán tartalom! meglepett smiley

Hihetetlen egyébként hogy a mai napig meg tud lepni az EA (meg a DICE), nem hittem volna hogy tényleg használható játékot kalapálnak össze még a nem tudom hányadik BF-nél is. És ahogy látom, fejlődött is, ami külön csoda.

válasz erre

muki

5 éve, 8 hónapja és 17 napja

Ejj de vártam már! mosolygó smiley Szép nagy dög cikk lett belőle! röhögő smiley

Reméltem egyébként hogy javítgatják a hibákat, de ahogy látom még ennyi idő alatt sem sikerült. Én megvárok rá egy korrekt leárazást és akkor jöhet. mosolygó smiley

válasz erre
Battlefield V
19.000 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja