Assassins Creed Brotherhood teszt

2010. december 10.
76.0111
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Yoyo profilja, adatai
Yoyo
A bérgyilkosság, mint foglalkozás egy elítélendő életforma, így viszonylag kevés játék foglalkozik ezzel a témával. A 2007-ben megjelent Assassins Creed éppen ezért üde színfoltnak számított, mellékesen pedig ez volt az egyik olyan játék, amely már valóban megmutatta, hogy grafikailag mire képesek a jelen generáció konzoljai. A korabeli tervrajzok alapján lemodellezett középkori városok hangulata, valamint az elsőre kissé bonyolultnak tűnő, ám misztikus történet sokakat késztetett arra, hogy megvásárolják a játékot. Bár az Assassins Creed anyagilag és értékelések szempontjából is sikeres volt, a játékosok mégis elégedetlenek voltak, hiszen a produktum kifejezetten unalmassá vált pár óra játék után. Ez főként a repetitív feladatok számlájára írható, de az alkotók ígéretével ellentétben a fő célpontokat se tudtuk úgy levadászni, ahogy azt mi szerettük volna. A világ azonban szinte kivétel nélkül beszippantott mindenkit, akit egy kicsit is érdekelt ez a téma, s az Ubisoft már a játék megjelenése előtt azt nyilatkozta, hogy valószínűleg trilógia lesz az alkotásból.

/>
Assassins Creed Brotherhood teszt - 2. kép

2009-ben aztán meg is érkezett a második rész, a fejlesztőcsapat pedig fűt-fát ígért az egyszer már kissé becsapott felhasználóknak. Mindenki meglepetésére azonban az ígéretek nagy része valóban megvalósult, így a tavalyi év egyik legkiemelkedőbb alkotásával játszhatott az, aki megvásárolta a második részt. Az Assassins Creed 2 színhelyéül Olaszország szolgált, ahol a játékosok Forli és Monteriggioni mellett Velence városában, valamint további településeken is kalandozhattak. Az autentikusan és gyönyörűen lemodellezett épületek mellett a kor szinte összes híres személyisége is szerepelt a játékban, még maga Leonardo Da Vinci is szerephez jutott a történetben. Ám mindez mit se ért volna, ha maga a főszereplő nem felel meg az elvárásoknak, de szerencsére Ezio, Altair egyik késői leszármazottja olyan mély karakternek számított, amelyre ritkán van példa manapság a játékokban. Ezio személyiségének változásait már a kezdetektől szemmel követhettük, a gazdag, elkényeztetett ficsúr bizonyos történések hatására komoly jellemváltozáson ment át, a játék végére pedig igazi bérgyilkossá avanzsálódott.


Assassins Creed Brotherhood teszt - 3. kép

Kissé ijesztően hatott, amikor kiderült, hogy az Ubisoft Montreal boszorkánykonyhájából alig 12 hónap fejlesztés után ismételten kikerül egy Assassins Creed rész a piacra. A második rész két meglehetősen gyengére sikerült kiegészítője után nehéz volt elhinni, hogy ennyi idő alatt képes lehet a csapat valami ütőset készíteni, ráadásul a fejlesztők ezúttal egy többjátékos móddal is kiegészítették a programot. Az Ubisoft azonban gyorsan szertefoszlatta a többjátékos mód iránti kétségeinket, s elárulta, hogy a játék eme részét valójában már jóval régebben elkezdték készíteni, mint magát az Assassins Creed: Brotherhoodot. A végeredmény meglepő, s bár elsőre kissé bonyolultnak és nehézkésnek tűnhet, összességében egy olyan multiplayer játékhoz van szerencsénk, amely hosszú időre a képernyő elé bilincselhet minket.

Assassins Creed Brotherhood teszt - 4. kép

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük magával az egyszemélyes móddal, ahol ezúttal is Ezio-t irányíthatjuk. Az Assassins Creed 2 egyik leggonoszabb húzása az volt, hogy bár a játék során eljuthattunk ugyan Rómába, ám magát a várost mégse láthattuk teljes pompájában. A Brotherhood azonban éppen ezt a metropoliszt állítja a középpontba, ahol ezúttal a Borgia családot és kompániáját kell egyesével levadásznunk. Kalandjaink nagyrészt itt zajlanak, ám emellett Nápolyba, valamint Spanyolországba is eljuthatunk, továbbá Monteriggioni is fontos szerephez jut. Altair és Ezio leszármazottja, a főszereplő Desmond Miles is több szerepet kap ebben a részben, valamint a történetből is több dolog derül ki, mint ami az előző részekben, s ez szintén dicséretes. Az igazi sztárja a játéknak azonban Róma, az eddigi legnagyobb város, amellyel valaha találkozhattunk a sorozatban, ahol a Colosseum mellett megannyi más ikonikus épületet is szemrevételezhetünk.

Assassins Creed Brotherhood teszt - 5. kép

A játékmenetben is történtek apróbb, ám annál hasznosabb változások. Talán a legszembeötlőbb dolog, hogy ezúttal nem csak a városokon kívül lehet lóra pattanni, hanem a településeken belül is, így megannyi paripát láthatunk az utcákon is. Ez azonban nem sikeredett a legjobban, a lovaglás egy kissé körülményes, így ha a feladatunk éppen nem kívánja meg, akkor érdemesebb gyalog közlekedni. Lóhátról lehetőségünk van parázs kardpárbajokba keveredni, továbbá orgyilkosságot is végrehajthatunk hű paripánk segítségével, ami örvendetes újdonság. A gyalogos harc is fejlődött egy kicsit, bekerült pár új mozgás, valamint jóval gördülékenyebb, egyszerűbb az egész rendszer használata. A földről felszedett fegyvereket a dobókésekhez hasonlóan elhajíthatjuk, de a sima karddal, valamint a rejtett pengékkel is megannyi új mozdulatot hajthatunk végre. Bár a csatározás az Assassins Creed 2-ben is kiváló volt, a játék eme része még magasabb szintre emelkedett, így már közel tökéletes az élmény.


Assassins Creed Brotherhood teszt - 6. kép

A platformer elemek ezúttal is fontos szerephez jutnak, Ezio ugyanis majmokat megszégyenítő ügyességgel mászik fel bárhova, ami arra alkalmasnak tűnik. A rendszer nagyjából jól is működik a külső tereken, ám az épületek belsejében néha problémákba ütközhetünk, ami eléggé frusztráló tud lenni. Szerencsére viszonylag ritkán kerülünk olyan helyzetbe, amikor csak egyetlen adott úton juthatunk el egyik helyről a másikra, de ha éppen ilyen résznél járunk, akkor készüljünk fel arra, hogy egyetlen apró hiba is elég ahhoz, hogy egy hosszabb-rövidebb szakaszt újra kelljen kezdenünk. A fő célpontok levadászásakor azonban (mivel általában ezek nyitott helyeken vannak, valamint több megoldásuk is van) a rendszer mégis kiválóan működik, így megannyi irányból támadhatjuk meg a mit sem sejtő ellenfeleket, ráadásul ezúttal bérgyilkostársakat is használhatunk, akik jelentősen megkönnyíthetik a dolgunkat. Segítőinket képezhetjük is, hiszen különféle feladatok elvégzésére küldhetjük őket, s ha sikeresen elvégzik a küldetésüket, akkor a harcokban is jobban fognak teljesíteni.

Assassins Creed Brotherhood teszt - 7. kép

Bár az egyjátékos történet viszonylag hosszúnak számít a maga 15-20 órányi játékidejével, a többjátékos mód jelentősen kitolja a játékélményt. Összesen három játékmód közül választhatunk: a Wanted során a nyolc játékosból mindenki egyedül van, s egy adott célpontot kell levadásznia, ám a csavar az egészben az, hogy közben rá is vadászik valaki. Ha tévedésből más célpontot ölünk meg, akkor azonnal elhalálozunk, s mivel gép által irányított emberek ugyanúgy néznek ki, mint a kiválasztható karakterek, ezért nagyon alaposan át kell gondolni, hogy kit támadunk meg. A Wantednek van egy advanced verziója is, ahol még az iránytű nem mutatja, hogy milyen magasságban van a célpontunk: bár elsőre nehéznek tűnhet, élmény szempontjából mégis kimagasló ez a játékmód.


Assassins Creed Brotherhood teszt - 8. kép

Az Alliance módban három kétfős csapat vetélkedik egymás ellen, a cél pedig a kijelölt csapat likvidálása, miközben minket is üldöznek, ám a Wanteddel ellentétben az üldözőinket megölni nem, csak megbénítani lehet. Az utolsó mód a Manhunt, ahol két négyfős csapat közül az egyik üldöző, a másik pedig az üldözött szerepét kapja meg: míg az előbbi a sikeres ölésekért kap a pontot, addig az utóbbi menekülésért, bujkálásért, valamint bénításért kapja a jutalmat. Mindegyik mód élvezetes a maga nemében, a pályák nagy része megfelelő méretű, valamint a kialakításuk is olyan, hogy sokáig fenn tudják tartani a változatosságot. A Multiplayer rész igazi kuriózumnak számít, szórakoztató, hiszen egy teljesen új játékmechanika, amely a tucatnyi lövölde között ténylegesen frissnek hat.

Assassins Creed Brotherhood teszt - 9. kép

Az Assassins Creed Brotherhood a rövid fejlesztési idő ellenére rendkívül jól sikerült, a történet ezúttal is remek, zeneileg és hangilag ismételten kimagasló minőséget képvisel. A játék ugyanazt a grafikai motort használja, mint az egy évvel ezelőtti előd, és helyenként kissé kopottnak tűnhet az alkotás (pl. fák, valamint napszakváltozás) összességében szinte semmi okunk nem lehet a panaszra. A városok ezúttal is gyönyörűek, a karakterek részletesen ki vannak dolgozva, a mozgások remekül néznek ki. Bár látványvilágban a Brotherhood nem veheti fel a versenyt az olyan címekkel, mint pl. a Red Dead Redemption, összhatásilag mégis egy gyönyörű alkotásnak számít. Aki szerette az előző két részt, vagy csak egy újszerű többjátékos élményre vágyik, az mindenképpen szerezze be ezt az epizódot, de azok is bátran beruházhatnak az Ubisoft játékába, akik még soha nem hallottak erről a sorozatról.

Assassins Creed Brotherhood / Tesztplatform: XBOX360

kihagyhatatlan!
  • Stílus: TPS
  • Megjelenés: 2010. november 19.
  • Ár: 11.900 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • újszerú multi
  • autentikus városok
  • tucatnyi újdonság
  • történet
  • nehézkés lovaglás
  • egyes platformer részek
  • Hang
    10
  • Grafika
    9
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    10
9.5
14 hozzászólás

kpal

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

Ez és a Relevation tetszett , ujjasabbak kicsit másak .

válasz erre

fabre

13 éve, 1 hónapja és 7 napja

Én most kezdtem csak el. Egyik kedvenc filmem a Trója. A Brotherhoodban az elején mikor ostromolják a várat, az a rész sztem a Trójából vagy valami hasonló filmből van kiszedve. 15x láttam a filmet szval tudom miről beszélek.mosolygó smiley Bennem ott vált biztossá, mikor végleg elfoglalják a várat és Ezio (a Trójában Orlando Bloom) kivezeti a titkos kijáratot a életben martadt embereket, de még lehetne sorolni hasonlóságokat.mosolygó smiley

válasz erre

davidka55

13 éve, 3 hónapja és 24 napja

nagyon király játék nekem az akrobatikus mozgások tetszetek a legjobban de az egész jéték ugy ahogy van nagyszerü röhögő smiley

válasz erre

Szaby1980

13 éve, 4 hónapja és 9 napja

A sztori tetszett, a multija sem rossz.Nagyonjókacsintó smiley

válasz erre

BDSAeron

13 éve, 4 hónapja és 12 napja

Még most is csurog a nyálam röhögő smiley Multi,story,zene,játékmenet... nálam mindegyik 10/10. A könyv változatától ugyan ezt elvárom. Najó a zenéje lehet 10/9 röhögő smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 5 hónapja és 8 napja

Vendég írta:
a ps3-asok tudnak játszani az xbox360-asokkal? vagy ezt még nem oldották meg?
Kizárt. A Psn és a live is zárt rendszer.
A játék marha jó lett, de a 3-ra ennyi újítás már nem lesz elég!

válasz erre

Vendég

14 éve, 5 hónapja és 11 napja

nekem mindegyik monoton voltszomorú smiley

válasz erre

marco

14 éve, 5 hónapja és 11 napja

A második egy idő után nekem is monotonná vált.

válasz erre

Vendég

14 éve, 5 hónapja és 11 napja

jobb lett mint a 2 volt, de nekem mégmindig az első a favorit

válasz erre

Vendég

14 éve, 5 hónapja és 13 napja

Az eddigi legjobb Assassins Creed. A multi nagyon jó újítás benne, gyakorlatilag megunhatatlan. Bejövős, nagyon bejövős!

válasz erre

marco

14 éve, 5 hónapja és 13 napja

Hááát, szerintem sem lehet... Ki kéne próbálnom, van itt mindkét konzolra példány. Na majd hétvégén.

válasz erre

Shade

14 éve, 5 hónapja és 13 napja

Vendég írta:
a ps3-asok tudnak játszani az xbox360-asokkal? vagy ezt még nem oldották meg?
Szerintem lehet egymás ellen...bár biztosra nem mondom. Ki kell próbálni.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Assassin's Creed Brotherhood
11.900 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja