Alan Wake Remastered teszt

2021. október 14.
33.4762
iPet profilja, adatai
iPet
Sokszor szokták kérni a tesztelőktől, hogy állítsák össze a kedvenc játékaik hármas, ötös tízes listáját. Vérmérséklettől függően ezt le lehet bontani korszakra, adott géptípusra meg egy tucatnyi egyéb paraméter figyelembe vételével tulajdonképp bármire (szép dolog a statisztika), így igazából a válaszadóra van bízva sokszor, hogy éppen melyik listáját rántja elő. Persze én is jópárszor megkaptam ezt a kérdést, és a Final Fantasy 8 mellett még egy fix pontfigyelhető meg válaszaimban: az Alan Wake.
 


Sosem titkoltam, hogy a Sony konzoljait jobban preferálom mint a vetélytársakét és ezzel így voltam akkor is, amint megjelent a már említett program még 2010-ben. Nem igazán foglalkoztam bele, bár az alaphelyzet nagyon szimpatikus volt. Ahhoz, hogy kipróbáljam, ugye gépet kellett volna venni mellé, aminek már csak a gondolatától hangosan felröhögtem - persze dübörgött az internet, láttam a kedvcsinálókat, teszteket és egyre kíváncsibb lettem az egészre, mert minden egyes mozzanatát imádtam.

Aztán szerencsére egy közeli barátom beruházott egy 360-ra és mit ad Isten, a két program közül, amit mellé kapott az egyik pont ez volt. Kipróbáltam, játszottam vele nagyjából egy órát és már úton is voltam a legközelebbi boltba, beszerezni egy ilyen istentelen szerkezetet. Az AW mellé megvettem még a két Gears of War-t is, de az egy másik sztori, nem untatlak vele titeket.

Söröm, rövidem?

Söröm, rövidem?


Természetesen a program lenyűgözött. Nem a hibátlanságával, hanem az atmoszférájával, a kidolgozott narratívával és a meglehetősen csecse grafikával. Azon ritka címek egyike lett, amit minden lehetséges módon végigjátszottam - Bright Falls kisvárosa teljesen magába szippantott és nem eresztett. A stuff nyilván siker lett: feltette a fejlesztőket, a Remedy-t a nagybetűs térképre (oké, már a Max Payne-el ott voltak), akik azóta is szállítják a korrekt (Quantum Break) és jobban sikerült (Control) darabokat.

Eladásban lehet, de a kult státuszba való átlényegülésben biztosan nem lépték át az első gyermeküket. A nép persze megállás nélkül azt kérdezgeti, mikor jön a nyamvadt, nyomorult második rész, a finnek meg csak sejtelmeskednek, vonogatják a vállukat, mi, a rajongók, meg tépjük hajunkat. Aztán jött a nagy leleplezés, érkezik a Remastered változat, nem csak Xbox-ra, hanem az ősi ellenség gépére is! Ezen azért meglepődtem, de örömmel fogadtam, mert így legalább nem kellett beüzemelni a One-t.

Szóval, nem az alapoktól húzták újra a drága író kalandját, hanem áramvonalasították azt, igyekezvén megfelelni a kor kihívásainak. Nem titok, mérsékelten sikerült csak, viszont minden avíttság ellenére továbbra is egy remek alkotásról beszélünk, köszönhetően a brutál erős alapoknak. Node, vesszünk el egy kicsit a technikai blablában, hiszen ennek a portnak tulajdonképpen ez a lényege. A kiadás alapjául a 2012-es PC-s változatot vették, erre húzták fel tulajdonképpen a modern köntöst, ami, ahogy már említettem, csak részben sikerült.

Ne aggódj, leszedem rólad a koszt haver

Ne aggódj, leszedem rólad a koszt haver


A teszt PS5-ön zajlott, de kipróbáltuk a lastgen verziót is - lényegi eltérés nincs közöttük, előbbi talán gyorsabban tölt, de az meg az SSD-nek köszönhető, szóval igazából mindegy, melyiket választod. Igen, ez azt is jelenti egyben, hogy a DualSense támogatottság nem erős. Számokra lefordítva ez azt jelenti, hogy az alap PS4-en lockolva van a rendszer a FullHD/30 FPS sztorira. A Pro variáns egy kicsit jobb, ott ugyanis lehet váltani a Quality és a Performance között, így utóbbinál elérhető a 60 FPS.

PS5-nél ez az alap 1440p felbontás mellett, ami még mindig szerénynek mondható, de még mindig jobb, mint az alap Xbox One 900p/30 FPS értéke, amit nem teljesen értek, hogy jött ki. Ami viszont biztos, hogy teljesen mindegy, milyen géped van, HDR-t egyiken sem fogsz találni, mert nem támogatja ezt a szabványt a cucc. Ez így kicsit tragikusan hangzik, de játék közben egyáltalán nem vészes a helyzet, sőt! Mozgás közben szerencsére atomstabil a rendszer, folyamatos az élmény, így lehetőségünk van észrevenni az egyéb javításokat. Sokkal dúsabbak az erdők, részletesebbek a karakterek és gyönyörűek az effektek.

Az átvezetőek mondjuk finoman szólva sem szépek, de azért ezekhez is hozzányúltak és végre kapott (nagyjából) rendes lip syncet mindenki. Durva amúgy belegondolni, hogy itt egy tizenkét évvel ezelőtti alkotás, aminek a grafikus alapjai még most is megállják a helyüket, sőt, nem nagyon lóg ki a középmezőnyből sem.

Csak a metál

Csak a metál


A tartalmi résszel vannak azért gondok, mert az ember elvárná, hogy minden elérhető legyen. Az alapjáték mellett megkapjuk az első két kiegészítőt (The Signal, The Writer), viszont a standalone címként értékesített Alan Wake's American Nightmare-t nem.

Lehet mindenféléről olvasni a fórumokon, miért nem csapták mellé, de a lényegen sajnos ez nem változtat. Szerencsére azért nincs nagy baj, mert az alapjáték hat fejezete is bőven elegendő ahhoz, hogy lekössön minket, a másik kettővel együtt meg már tényleg hetekre jók vagyunk. A felsoroltakon kívül semmi más nem változott. Sem a harc, sem a felfedezés sem pedig a sztori. Ugyanúgy gyűjtögethetünk kávés termoszokat, lövöldözhetünk a gúlába rakott sörösdobozokat, meg persze a Departure nevű regény lapjait is.

És igen, a Nightmare mód szintén elérhető, amit teljesítenünk kell, ha ki szeretnénk maxolni a programot. Maradt a bosszantóan lassú, kevés ideig tartó futás és regenerálódás, a kitérés, valamint a fényre épített lövöldözés. A hangkeverést nem piszkálták, ami nem is baj, mert még mindig remekül szól benne minden. Mivel alapvetően egy pszichológiai thrillerről beszélünk, érdemes este, fejhallgatóval csapatni. Már csak azért is, mert a zenei betétek fantasztikusak.

A kabin, ami nincs és mégis van

A kabin, ami nincs és mégis van


Teljesen mindegy, hogy csak az atmoszférát teremtő zajokról van szó, vagy a fejezetek végén felcsendülő nótákról, minden egyszerűen tökéletes. A két öreg rocker, meg a Children of the Elder God nótájuk, főleg a színpaddal együtt, nagyon sok mindent ver a szakmában. De kiemelhettem volna a Lady of the light-ot, a War-t meg igazából mindegyik nótát. Kifejezetten örülök, hogy ezekhez nem nyúltak, bőven elég hogy a vicces termékelhelyezések megszűntek.

A fentiek fényében meglehetősen nehéz értékelni az Alan Wake Remastered-et. Egyrészről örülhetünk, hogy feljavított külsővel újra átélhetjük a kalandot, ráadásul végre a Sony konzoljai sem maradnak ki a buliból. Másrészt azért ennél kicsit jobban megerőltethették volna a portolást végző D3T Studio munkatársai magukat, bár ránézve a korábbi munkáikra az is csoda, hogy ezt így tudták prezentálni.

A Mafia II Definitive Edition és a Shenmue I&II közepesen jó ajánlólevél. Mindenesetre ha bármilyen oknál fogva kimaradt ez a játék az életedből, azonnal csapj le rá - mindenki más óvatosabban nyúljon hozzá, főleg akkor, ha hozzám hasonlóan csukott szemmel is látja maga előtt a Cauldron Lake-et.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Alan Wake Remastered / Tesztplatform: PlayStation 5

jó lesz ez!
 • Stílus: Kaland
 • Megjelenés: 2021. október 05.
 • Ár: 10.990 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • Zseniális soundtrack
 • Még most is egy remek játék
 • Nem biztos hogy egy Remastered változatra vártunk
 • Hiányzik egy kiegészítő
 • Eltérő felbontás a konzolokon
 • Hang
  8
 • Grafika
  6
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  8
7.3
6 hozzászólás

Patrik94

4 napja és 11 órája

petrovicsz írta:
Annyira nem is rossz a pont. Én ****abbra számítottam. Mondjuk az gáz hogy a grafika nem lett jobban felhúzva.
Reemaster "csak", nem remake. Ahhoz képest szerintem nem is lett ez rossz.

válasz erre

fighterlaci

4 napja és 22 órája

A PS miatt pirospont!

válasz erre

muki

4 napja és 23 órája

Sokkal rosszabbra számítottam. Ez így elég jó.

válasz erre

petrovicsz

5 napja és 4 órája

Annyira nem is rossz a pont. Én ****abbra számítottam. Mondjuk az gáz hogy a grafika nem lett jobban felhúzva.

válasz erre

Ronalddo

5 napja és 6 órája

Marad nekem az eredeti inkább..

válasz erre

Gólem

5 napja és 6 órája

Nekem nagyon bejön. A látvány világ meg az ára is elég jó.

válasz erre
Alan Wake Remastered
10.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljaMonyo profiljaM.O.R.P.H. profiljamarco profilja