Rohamosan tör előre a Windows Mobile operációs rendszer

2003. december 07.
3.0321
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
A gombamód szaporodó ázsiai mobiltelefon-készülék gyártó vállalatok egyre nagyobb számban teszik le a voksot a Microsoft mobilkommunikációs operációs rendszere mellett.

A "smartphone" (harmadik generációs) mobiltelefon készülékeket üzemeltető Windows Mobile szoftver elektronikus levelezésre, internetes böngészésre, zeneszám letöltésre és videó felvételek kezelésére teszi alkalmassá a harmadik generációs mobiltelefonokat, és ezzel komoly konkurenciát támaszt az eddig szinte egyeduralkodó brit Symbian és amerikai PalmSource hasonló jellegű szoftvereinek.

A három operációs rendszer késhegyre menő küzdelembe bonyolódott a rohamos ütemben növekvő piac lehető legnagyobb szeletének kihasítására. A Microsoft számításai szerint 2005-ben az eladott mobiltelefon-készülékek negyven százaléka lesz már harmadik generációs rendszerű.

A tajvani készülékgyártók kulcsszerepet játszhatnak majd a Microsoft rendszerének az elterjesztésében és ennek teljes mértékben tudatában is vannak. A Microsoft stratégiája is fontos szerepet szán a tajvani elektronikai beszállító vállalatokkal folytatott szoros együttműködésnek. A tajvani cégek számára kézenfekvőnek tűnik a döntés, hiszen beszállítóként egyébként is szoros kapcsolatokat ápolnak a nagy amerikai számítógép-márkákkal és ezzel összefüggésben magával a Microsofttal is.

A kéziszámítógép (PDA) funkciókat mobiltelefonokba tömörítő, illetve fordítva, a kézi számítógépeket mobiltelefon-funkciókkal ellátó smartphone készülékek jelenleg mindössze három százalékos részesedést élveznek a mobiltelefonok piacán az IDC piackutató cég adatai szerint. Az idén az IDC számításai szerint 13 millió smartphone mobiltelefon-készülék kel el a világpiacon. Ezen belül a Symbian operációs rendszere kétharmados piaci részesedést tudhat magának, ami főként annak tudható be, hogy tulajdonosi körét a nagy mobiltelefon-készülék gyártók alkotják.

A Microsoft operációs rendszere azonban egyre nagyobb támogatást élvez az ázsiai telefongyártók körében. A dél-koreai Samsung Electronics Co. Ltd. az idén mutatta be első Microsoft szoftverrel működő smartphone készülékét, és ezzel a Motorola után másodikként vette alkalmazásba a Windows Mobile operációs rendszert. A szintén dél-koreai LG Electronics Inc. még az idén csatlakozik hozzájuk egy új készülékével. Hasonló cipőben járnak a tajvani MiTAC International Corp. és High Tech Computer Corp. cégek is. A MiTAC június óta mintegy 40 ezer smartphone készüléket adott már el és jövőre tíz újat készül bemutatni. A High Tech Computer arra számít, hogy vezeték nélküli távközlési készülékei az idei év végére már bevételének negyven százalékát adják. A cég legújabb smartphone készülékét a brit Guardian lap a "az eddig gyártott legjobb smartphone" készüléknek nevezte csütörtöki számában.

A japán NTT DoCoMo mobiltávközlési vállalat részére készülékeket gyártó Fujitsu viszont esküszik a Symbian rendszerére, jobban mondva a járt utat nem szívesen cserélné fel a járatlanra. A Samsung, úgyis mint a Symbian egyik tulajdonosa, mindhárom operációs rendszerrel gyárt készülékeket. A dél-koreai konszern a Windows Mobile előretörését nem tekinti megállíthatatlan gőzhengernek és nem is félti sem a Symbian, sem a Palm rendszereit a kiszorítástól.

Kapcsolódó linkek:
PalmSource, Inc.
Symbian OS
Windows Mobile
1 hozzászólás

Vendég

17 éve, 8 hónapja és 11 napja

Szaiztok...Aki tud smartphone-hoz Windows mobile 5.0höz jo játékot az pls irjon nekem:ad4m@citromail.hu ksözönöm szépen!..amugy samsung i600

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja