Nyárra várható megegyezés az európai mobil roaming díjak korlátozásáról

2007. február 07.
1.4471
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
Viviane Reding, az EB Informatikai és Telekommunikációs Biztosa egy sajtókonferencián bejelentette, hogy idén nyáron várhatóan megegyeznek a mobilszolgáltatókkal a nemzetközi barangolási (roaming) díjak maximalizálásában.

Mint ismeretes, jelenleg az Európai Unió országaiban a felhasználóknak sokszor aránytalanul magas, és egyáltalán nem egységes tarifarendszer alapján működő barangolási díjat kell fizetniük azért, hogy külföldre telefonáljanak, vagy külföldön is használhassák mobiltelefonjukat.

A szolgáltatók mindezt a műszaki költségekkel indokolják, az EU illetékesei azonban többször is hangoztatták, hogy a jelenlegi gyakorlat hátrányosan hat az Unió egészének gazdaságára és fejlődésére. Az Európai Bizottság eleinte csupán ajánlásokat adott ki a mobilszolgáltatóknak, hogy azok önállóan és fokozatosan csökkentsék roaming díjaikat, ám néhány pozitív jel ellenére mindmáig nem következett be valódi áttörés. Az EB adatai szerint egy átlagos, négyperces mobilhívásért egyik EU országból a másikba még mindig 4-6 euró közötti összeget kell kifizetni, ami a négyszerese a belföldi hívások átlagárának. Az Európai Bizottság, a soros Uniós elnök Németország, valamint az Európai Parlament egyik bizottsága által megrendelt független szakértői vélemény a kezdeményezett hívások barangolási díjául 30-50, a kimenőkért pedig 15-33 euró centes tarifát javasol.

Reding szerint az illetékes Uniós szervek, így az EB mellett az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Európai Tanács gyors ütemben dolgoznak végleges közös javaslatuk kidolgozásán. Ebben újabb előrelépésre lehet számítani márciusban, amikor a biztos a tagállamok gazdasági és távközlési minisztereivel folytat majd tárgyalásokat Hannoverben. Ezután már a mobilszolgáltatókon lesz a sor, hogy megtegyék saját lépéseiket a megegyezés érdekében.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja