Nokia: Az üzembezárási terv végleges

2008. január 18.
1.9241
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
A Nokia konszern nem kíván tárgyalni a bochumi mobiltelefon-üzem további lehetséges működtetéséről - közölte a finn cég szóvivője csütörtökön Helsinkiben.

Arja Suominen szavai szerint: a bezárásról született döntés "igen alaposan átgondolt". Németországban nagy felháborodást váltott ki a Nokiának az a terve, hogy a magas költségekre hivatkozva bezárja bochumi mobiltelefon-gyárát és a termelést Romániába és Magyarországra, illetve Finnországba telepíti át.

A német kormány tárgyalásokat ajánlott a Nokiának abból a célból, hogy "gondolja át" a tervet. A tartományi gazdasági minisztérium szóvivője még szerda délután közölte, hogy állandó kapcsolatban állnak a Nokiával. Hangoztatta ugyanakkor, hogy kapcsolatba léptek az Európai Bizottsággal is annak megállapítására, hogy a bezárás, illetve a termelés áthelyezése uniós támogatási pénzek bevonásával történik-e. Ezt időközben José Manuel Barroso bizottsági elnök a leghatározottabban cáfolta. Barroso az ilyen jellegű kifizetések lehetőségét "elfogadhatatlannak" nevezte, ugyanakkor Németországot figyelmeztette: "Ha üzemeket Finnországból Németországba helyezhetnek át, azt is lehetővé kell tenni, hogy gyárak Németországból Romániába költözzenek." Végül is a munkahelyek az EU-n belül maradnak - hangoztatta a bizottsági elnök.

Jürgen Rüttgers, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke szerint a döntésnek nincs érthető magyarázata, a Nokia érvelése ? miszerint a németországi bérek tízszer magasabbak, mint Romániában - nem állja meg a helyét, mivel a bérek az összes költségnek csak kis részét teszik ki. Rüttgers hangoztatta, hogy a tartományi kormány nem fogadja el a Nokia döntését, s egyebek mellett utalt arra, hogy jelentősen romolhat a cég megítélése Németországban, tekintettel a vállalatnak nyújtott állami támogatásra. A tartományi kormányfő szerint a Nokia 60 millió euró támogatást kapott a tartományi kormánytól, 28 milliót pedig a szövetségi kormánytól.

A Nokia 1999-ben azzal a feltétellel jutott támogatáshoz a tartományi kormánytól, hogy 2856 munkahelyet létesít. Az erre vonatkozó kötelezettségvállalás érvényessége 2006. szeptemberben ugyan lejárt, de a gazdasági minisztérium szerint addig sem dolgoztak annyian a bochumi üzemben. Ezt valószínűsíti, hogy a gyárban jelenleg 2300-an dolgoznak, s a bezárás őket érinti. A Nokia vezetői hangoztatták, hogy a munkavállalók képviselőivel a bezárásra vonatkozóan "kölcsönösen kielégítő" megállapodást igyekeznek elérni.

A bezárás Németországban hatalmas felháborodást, illetve ellenállást váltott ki: szerda késő délután több száz szakszervezeti aktivista blokád alá vonta a Nokia bochumi üzemének be-, illetve kijáratait. A Nokia alkalmazottait szolidaritásukról biztosították több más szakma képviselői is.
1 hozzászólás

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 5 napja

nahát

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaXTomiX0029 profilja