Négyen együtt: kereskedelmi DVB-H mobiltv 2008 végén?

2008. január 08.
2.0441
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
Mobiltelefonos televíziós műsorvételi bemutatóval egybekötött közös sajtótájékoztatót tartott ma Budapesten az Antenna Hungária (AH), a T-Mobile, a Vodafone és a Nokia Siemens Networks (NSN).

Az eseményen a mobiltelevíziós kísérletben együttműködő társaságok vezetői, Jean-FrancoisFenech (AH vezérigazgató), WinklerJános(Magyar Telekom vezérigazgató-helyettes), Podhorányi László (Vodafone vezérigazgató-helyettes), Ésik Róbert (NSN ügyvezető igazgató) számoltak be a kísérlet jelenlegi helyzetéről, a teszt újdonságairól.

A nyolc hónappal ezelőtt ugyanebben a témában foyt kisérletről tartott sajtótájékoztatóhoz képest a legmarkánsabb változás, hogy akkor csak a T-Mobile és az AH működött együtt egy DVB-H alapú mobil tv-s kisérletben, azóta viszont csatlakozott a Vodafone és a NSN, utóbbinak a mobiltv-platformján és két végkészülékével folyt az utóbbi hónapokban a munka, illetve fog a következő két hétben lezajlani egy "friendly user" felhasználói próba.

Tenet szerint a platform minden mobiltársaság számára rendelkezésre áll. Ha a digitális tévé tender időben meglesz hirdetve, reméli, hogy még az év vége előtt megkezdődhet a kereskedelmi mobiltv-szolgáltatás. Winkler kiemelte, nagyon hisz a különböző képernyők jövőbeli sikereiben, számára különösen megragadó a DVB-H mobiltv-képes készülékek egyetlen tévégombja. A terveik szerint megrendelőiknek a közszolgálati csatornák mellett pl. a HírTV és a prémiumcsomagban a Sport1 és Sport2 csatorna is fogható lesz. Reményét fejezte ki, hogy a vezető készülékgyártók a kereskedelmi szolgáltatás idejére kellő választékú és kellő számú mobilkészüléket fognak kínálni.

A jelenlegi kisérletek Nokia N92 és N77 készülékeken folynak (a korábbi tesztek során használt Samsung és Sagem készülékekkel az NSN platformon nem folynak kisérletek). Megemlítette, hogy a mai olaszországi díjaknál (19 euró/hó) kevesebbért szeretnék majd kínálni a T-Mobile-nál a szolgáltatást. Podhorányi kiemelte: többféle üzleti modell lehetséges, de a konzorcium még nem döntötte el, melyiket választja. Ésik hangsúlyozta, hogy a NSN keretein belül Magyarországon 800 fő dolgozik, akik közül négyszázan a k+f tevékenységgel vannak elfoglalva. Kijelentette, 2010-re már több mint 10 millió mobil tévézésre alkalmas mobilkészülék lesz használatban a világon. Később ennek a számnak a növekedése tovább gyorsul. NagyRóbert (NSN) Nokia N77 készüléken mutatta be a kisérleti eredményeket. A teszt során 11 csatorna került kisugárzásra.

A jelenlévők az m1, m2 és Duna Tv műsorait követhették a mobilkészüléken, illetve annak képernyőjét egy kivetítőn. További alkalmazások: elektronikus újság, egy darab interaktív csatorna. A Prím Online többféle, "mobil tv-re kész" készülékkel kapcsolatos kérdésére Ésik kijelentette, amire elindul a kereskedelmi szolgáltatás, mindenképpen nagyobb Nokia-választék lesz. Más gyártók rendszerbe állításáról a jelen lévő szakemberek közül senki sem nyilatkozott.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Neo1989 profiljamarco profiljamarco profilja