Mobil-végződtetési díjak - 2009-ig 40-50 százalékos csökkenés

2006. október 05.
1.7751
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
Három év alatt, 2009-ig 40-50 százalékkal kell mérsékelniük a magyarországi mobilszolgáltatóknak a hívásvégződtetés díját - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

Az NHH tanácsának döntése nyomán a végződtetési díjak három lépésben csökkennek a költségalapú szintre. Az első lépésre 2007 februárjában kerül sor, amikor a Magyar Telekom T-Mobile üzletágának hálózatában a percenkénti végződtetési díj a jelenlegi átlagosan 27,17 forintról 23,17 forintra, a Pannon hálózatában percenként 29,44 forintról 24,44 forintra, a Vodafone hálózatában pedig 32,61 forintról 26,16 forintra csökken.

A végződtetési díjak csökkentése 2008 és 2009 január elsején folytatódik. Az NHH tanácsa által megállapított költségalapú díjat figyelembe véve a Magyar Telekomnak minden esetben 14,74 százalékkal, a Pannonnak 16,99 százalékkal, a Vodafone-nak pedig 19,77 százalékkal kell csökkentenie hálózatában a végződtetési díjat.

Az NHH közleménye szerint a folyamat elősegíti, hogy a vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatás fogyasztói ára alacsonyabb legyen.

Az NHH napszaktól független költségalapú végződtetési díja, saját költségmodellje szerint percenként 16,84 forint.

A közlemény szerint Pataki Dániel, az NHH elnöke úgy ítéli meg, hogy a tanács következő három évre szóló határozatával kiszámíthatóvá, átláthatóvá teszi a piaci folyamatokat, folytatja a végződtetési díjak 2005-ben megkezdett következetes csökkentését, és fokozatosan megszünteti a jelentős piaci erejű szolgáltatók által alkalmazott díjak közötti különbséget.

A tanács által elhatározott csökkentés mértéke megegyezik a június végén publikált határozattervezetben foglaltakkal. A határozattervezet az érintettek véleményezhették, majd a tervezetben foglaltakat az Európai Unió Bizottsága is elfogadta.

A most közzétett határozat szerint a szolgáltatók 40 napon belül, saját költségmodelljeik beadásával bizonyíthatják, hogy költségszámításuk alapján költségalapú díj eltér a tanács által megállapítottól.

A közlemény szerint amennyiben a szolgáltatók, az NHH számításait elfogadva, nem adnak be költségszámítást, illetve ha beadnak, de az abban foglaltak a tanács számára nem elfogadhatók, akkor a testület által megállapított költségalapú díj lép életbe 2009 január elsején.

Amennyiben a szolgáltatók saját, az NHH előírásainak megfelelő költségszámításaikkal bizonyítani tudják, hogy költségalapú díjuk eltér a tanács által megállapított 16,84 forinttól, akkor ennek a díjnak az érvényesítésére kerül sor 2009 január elsejétől.

A hívásvégződtetés hálózati szolgáltatás, a hívás továbbítása az összekapcsolási pontról a hívott előfizető hozzáférési pontjára. Ezért a szolgáltatásért a távközlési szolgáltatók egymásnak azért fizetnek, mert a másik szolgáltató hálózatát használják. A végződtetési díjat az a szolgáltató fizeti, akinek a hálózatából indul a hívás, annak a szolgáltatónak, akinek a hálózatába irányul a hívás.

A magyarországi mobilszolgáltatók végződtetési díjai 2002 végén még percenként 38 forint körül voltak.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja