Ma telefon, holnap szemét...

2008. február 06.
1.9231
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gömi profilja, adatai
Gömi
Ráadásul veszélyes szemét.

A mobiltelefonokról akkumulátorán van ugyanis a hangsúly. Az Amerikai Környezetvédelmi Felügyelet hívja fel a figyelmet arra a veszélyre, mely a készülékék utóéletéből fakadhat. Tudni illik a telefonok erőforrásai súlyosan környezetszennyező hatású szemétté válhatnak, amennyiben nincsenek megfelelően visszaszolgáltatva, és szemétként megfelelően feldolgozva. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a gyártók többsége nem foglalkozik termékeinek utóéletével.

Környezettudatos magatartás, greenline, és a többi, és a többi... Divatos kifejezések a klímaváltozás korában. Úgy látszik azonban, hogy a milliószámra készülő telefonok jó része mégiscsak veszélyes hulladékként végzi. Az elmúlt néhány évben a mobiltelefonok ára annyira lecsökkent a fogyasztói piac telítettsége végett, hogy minden fejlődő/fejlett államban élő emberre több is jut belőlük.

Miután azonban felesleges használati tárgyá válnak, nem feltétlenül olyan helyre kerülnek, ahol veszélytelenek maradnak környezetükre. A nemrég az USA-ban végzett felmérés szerint az ott piacra került telefonok mindössze 6 százaléka kerül vissza a gyártóhoz, a fentmaradók nagy része pedig szekrényekben porosodik vagy a szemétben végzi. A felhívás arra is kitér, hogy ez mintegy 65.000 tonna veszélyes hulladékot jelent, csak az Egyesült Államokban. A kutatási eredményeket kihirdető felügyelet felelősségteljes magatartásra szólítja fel az érintett cégeket.
1 hozzászólás

Dante576

17 éve, 6 hónapja és 15 napja

Hát az én mobilboltomba sem hozzák soha vissza az akkukat ,mire jönnek az újért addigra már rég kidobták a többi szemét közé!!!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja