Lehallgathatók a VoIP beszélgetések

2007. november 26.
1.5821
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
Az egész IT szektort megrázta egy brit szakértő bemutatója, ahol szemléltette, milyen könnyen lehallgathatók az internet alapú telefonbeszélgetések, a kialakult helyzetre gyorsan megoldást kell találni, különben kezelhetetlenné válik a biztonsági kockázat.

Peter Cox, a BorderWare tűzfalfejlesztő cég informatikai vezetője élőben szemléltette, milyen gyorsan és problémamentesen lehet egy egyszerű kis szoftverrel lehallgatni a VoIP beszélgetéseket. Az általa bemutatott SIPtap nevű alkalmazás egyszerre több VoIP beszélgetést figyelhet, lehallgathat, sőt .wav fájlokba rögzítheti a beszélgetéseket, és távirányítással is működik. Ez önmagában nagyon rossz hír, de az még fokozza a veszélyt, hogy a SIPtap egyes végfelhasználói gépek megferőzése nélkül, csupán az internetszolgáltatók kicselezésével is működőképes, így folyamatosan frissített tűzfalaink, vírusirtóink semmit sem érnek ellene.

Az ügy talán elsőre apróságnak tűnik, de következményei beláthatatlanok. A költségek csökkentése miatt egyre több hívás internet alapú, különösen igaz ez a cégek világára, és a fontos nemzetközi hívásokra. Az ipari kémkedés korában elképzelhető, milyen gondot jelent, ha egy termék bevezetésének időpontját és részleteit egy egyszerű telefonbeszélgetés útján megtudhatja a rivális, és néhány nappal korábban, kedvezőbb áron léphet maga a piacra az újdonsággal. A SIPtap minden bizonnyal a hírszerző szervezetek körében is nagy érdeklődést vált majd ki, ám aligha lehet hosszú életű, abban az értelemben, hogy a működését lehetővé tevő hibákat mielőbb ki kell javítani, vagy a VoIP a szolgáltatók nagy reménységéből másodosztályú kommunikációs formává minősül vissza.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profilja