Kockázatosabb mobilozni vidéken

2005. május 19.
1.5381
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
A mobiltelefonok nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek használóik számára vidéken, min a nagyvárosokban, mivel a ritkábban lakott, kevésbé beépített területeken a készülékek intenzívebben sugározzák a jeleket - állapították meg svéd kutatók.

A jelenség oka az, hogy az átjátszóállomások ezeken a területeken egymástól távolabb helyezkednek el, s a telefonok ezt a kibocsátott jelek erősségének fokozásával kompenzálják - írta a Reuters brit hírügynökség az Occupational and Environmental Medicine című folyóirat legfrissebb számában megjelent írást idézve.

Vizsgálataink azt bizonyították, hogy az agydaganat kialakulásának kockázata vidéken magasabb, mint a városokban. Minél erősebbek ugyanis a jelek, a mobilkészülékek által jelentett veszély annál nagyobb - jelentette ki Lennart Hardell professzor, a svédországi Orebro egyetemének munkatársa.

Hardell professzor és kutató csoportja több mint 1400 jóindulatú, illetve rosszindulatú agydaganatban szenvedő személy egészségügyi adatait hasonlította össze ugyanennyi egészségesével.

Az elemzések nyomán egyértelművé vált, hogy azok a vidéken élő mobiltelefon tulajdonosok, akik három évnél hosszabb időn át birtokoltak és használtak ilyen készüléket, háromszor nagyobb valószínűséggel betegszenek meg a későbbiekben agydaganatban, mint a városlakók. Több mint öt éven át tartó mobilhasználat után a kockázat négyszeresére nő - állapították meg.

Mint Hardell hangsúlyozta, az adatok étékelésekor megpróbáltak figyelembe venni minden egyéb, ismert kockázati tényezőt, mindazonáltal nem kizárt, hogy a vidéki életnek vannak olyan, eddig figyelembe nem vett veszélyforrásai, amelyekről még nem tudnak, de hatással lehetnek az agydaganat kialakulására.

A mobiltelefonok használata drámai mértékben növekszik világszerte, mindeddig azonban teljesen egyértelmű bizonyítékok nem állnak rendelkezésre arról, hogy az új technológiai okoz-e egészségi károsodást, vagy sem. Sok kutató van azon az állásponton, hogy a telefonok által létrehozott elektromágneses terek befolyásolják az élő szervezetek működését. Egészségügyi illetékesek számos országban szólították fel a lakosságot arra, hogy mindaddig, amíg a kockázatok elemzése egyértelmű eredményt nem hoz, lehetőség szerint korlátozzák a mobiltelefonok használatát, vagy alkalmazzanak kihangosító készüléket.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Hamarosan 3 milliárdan fognak mobilozni

Hamarosan 3 milliárdan fognak mobilozni

legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaGargameth profiljaKisember001 profilja