Kitiltották a mobilokat a görög iskolákból

2006. december 10.
1.7821
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
A görög Oktatásügyi Minisztérium rendeletileg betiltotta a mobiltelefonok használatát az iskolákban, miután számos olyan eset látott napvilágot, ahol a tanulók erőszakos cselekményeket rögzítettek kamerás készülékeikkel.

A legnagyobb felháborodást az okozta, amikor egy 16 éves bolgár lány iskolában elkövetett csoportos megerőszakolását vették fel mobilkamerával, többek között az áldozat osztálytársnői is. A bűncselekmény felhívta a közvélemény figyelmét azokra a visszaélésekre, amelyeknél fiatalkorúak és gyermekek szándékosan bántalmaznak másokat, hogy aztán az ezekről készített mobil videó felvételeket terjeszthessék társaik körében.

Mivel az esetek döntő többsége az iskolában, illetve odafelé vagy onnan hazafelé történt, a görög kormány azt a drasztikus lépést választotta, hogy teljes mértékben kitiltotta a mobilokat az oktatási intézményekből. Ez azt jelenti, hogy a diákok nemhogy nem használhatják, de be sem vihetik mobiltelefonjukat az iskola területére. Amennyiben valaki ismételten megszegi a rendelkezést, kicsaphatják az iskolából, sőt a tanárokat is fegyelmi fenyegeti abban az esetben, ha tanítás alatt használják mobiltelefonjukat.

Amerikában és Nyugat-Európában a szülők többsége a gyermekek biztonsága érdekében, például a pedofil támadások veszélye miatt tartja fontosnak, hogy a gyerekek veszélyhelyzetben segítséget kérhessenek mobiltelefonon. A görög kormány álláspontja szerint viszont országukban ilyen esetek csak elvétve fordulnak elő, maguknak a diákoknak a visszaélései ugyanakkor veszélyes méreteket öltöttek. Magyarországon a fentiekhez hasonló eset évekkel ezelőtt fordult elő, amikor fiatalok rendszeresen felvették azt, hogy hajléktalanokat vertek, abban az ügyben azonban kamerás mobilok híján még VHS videokamerát használtak. Hazánkban a mobiltelefonok iskolai használatát központi rendelkezés hiányában az intézmények helyi házirendjei szabályozzák, a szünetekben általában engedélyezve a mobilozást.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profiljaBotyi profilja