Kétszeres üzemidő újfajta mobiltelefon-kijelzővel

2007. szeptember 14.
2.1421
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
A mai mobiltelefonok egyre fejlettebb funkcióik mellett állandó készenléti, beszélgetési idő problémával küzdenek, ezen segít egy teljesen új fejlesztés.

A mobilok fejlődésével egyre többet és többet várunk el telefonjainktól, melyek amolyan multifunkciós elektronikus svájcibicskává kezdenek válni. Ez a folyamat vélhetően a jövőben is folytatódik, a zenehallgatás, adatküldés, videólejátszás után a mobil tévét és a használható internetes megoldásokat is beleépítették a készülékekbe, csupán az akkuk szabnak határt a teljesítménynek. Az egyre okosabb telefonok lassan a PDA-kat is kiszorítják, ám közben komolyabb memóriát és processzorokat kívánnak meg, folyamatosan növekedő energiafelhasználással.

A jelek szerint az akkuk fejlődése korántsem képes lépést tartani mindezzel. Ez általános problémává növi ki magát, az Akkuk teljesítőképességének és megbízhatóságának határai a környezetbarát autók elterjedésétől az űrkutatásig sok területet visszavet. Egyetlen megoldás maradt tehát, a részegységek fogyasztásának csökkentése.

Az egyik legnagyobb fogyasztó a processzor mellett a kijelző, ennek módosítása ígéri az egyik kiutat. A Unipixel megoldása a hagyományos kijelzők energiapocsékoló mivoltán változtat. Ezek a kibocsátott fény mintegy 5 százalékát engedik át pixeleiken, a többi gyakorlatilag veszendőbe megy. A megoldás egy speciális prizmarendszerhez hasonlatos elképzelés. Itt nem teljes háttérvilágítás, hanem egy oldalt elhelyezkedő háromszínű LED-sor biztosítja a fényt. A három alapszín, a piros, kék és zöld fénye megtörik a pixeleken, ez adja ki a képet. A cég szerint az eljárás nem jelent minőségcsökkenést, az első működő prototípust év végére bemutatják a sajtónak, de a mobil üzletág fejlődését ismerve nem lenne meglepő, ha már 1-2 év múlva megjelenne az újdonság a sorozatgyártású modellekben.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja