Európában terjednek a kártyafüggetlen iPhone-ok

2007. december 07.
1.4891
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
A szolgáltatókat hálózatfüggetlen készülékek kiadására kötelező bírósági ítéletet ugyan visszavonták, de a jelek szerint mégis teljesen másképp alakul az EU iPhone piaca, mint az USA-ban, Franciaországban például az iPhone-ok 20 százaléka kártyafüggetlen.

Az Apple által bevezetett új értékesítési modell, miszerint a készülékgyártó a beszélgetések díjából is részesül, azzal jár, hogy kizárólagos szerződéseket kötnek egy-egy szolgáltatóval országonként. Ez az USA-ban az AT&T, Nagy-Britanniában az O2, Németországban a T-Mobile, Franciaországban az Orange.

A Vodafone ez ellen lépett fel, bíróságra utalva az ügyet, de a kedvező döntés után második fordulóban elutasították a T-Mobile ellen beadott kérelmét. A jelek szerint azonban ezzel elindult valamilyen folyamat, miután a párhetes átmeneti időszakban a T-Mobile megkezdte 999 euróért a kártyafüggetlen készülékek forgalmazását, majd az értékesítést a németországinál kissé később kezdő francia Orange már eleve kínélt ilyen készülékeket. Érdekes, hogy míg a T-Mobile-nál ugyanúgy 399 eurós volt a szerződéses készülék, az Orange 999 euró helyett 749 euróért adja a független telefonokat. Talán ennek is tudható be, hogy Franciaországban 20 százalék körüli az ilyen készülékek arány.

Az USA-val ellentétben a vásárlók nehezebben fogadják el a hosszú hűségszerződéseket, és a túl szigorú feltételek a cégeknek sem feltétlenül hoznak hasznot. Jellemző, hogy az Orange alacsonyabb árú, és nyitottabb értékesítési modelljének következtében az ott eladott iPhone-ok vásárlóinak 48 százaléka még sohasem volt a vállalat ügyfele, tehát teljesen új közönséget sikerült megszólítaniuk, ami hosszútávon kifizetődőbb lehet, az első napon 30 ezer darab iPhone-t értékesítettek.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Monyo profiljamarco profilja