Bíróság kötelezte a T-Mobile-t az iPhone-ok hálózatfüggetlenítésére

2007. november 22.
2.5241
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
Érdekes döntést hozott egy Hamburgi bíróság a Vodafone beadványa alapján, a mobilszolgáltató köteles feloldani a már eladott és a jövőben értékesítendő iPhone-ok SIM-zárát, ez pedig az egész európai mobilpiacra kihatással lehet.

A Németországban is riválisként jelenlevő Vodafone megkeresése alapján egy helyi bíróság olyan döntést hozott, ami átszabhatja a kontinens eddig kialakult íratlan mobilértékesítési normáit. Amikor az Apple elsőként az Egyesült Államokban megjelentette készülékét, a telefon értékesítését SIM-zárral ellátva, különleges szerződéssel és csupán egyetlen nagy országos szolgáltatónál, az AT&T-nél kezdte meg.

Ennek egyik legfontosabb oka éppen az, hogy a szokásokkal szemben az iPhone-ok után az Apple nem csak értékesítési, de használati, forgalmi jutalékot is kap az első felhasználói szerződés lejártáig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki 2 éves előfizetéssel vásárolta meg a telefont az AT&T-nél, akkor az ez idő alatti beszélgetési díjból is részesedik az Apple. Bár pénzügyi részleteket sehol nem tettek közzé, hasonló modell szerint indult meg az értékesítés Nagy-Britanniában kizárólag az O2-nél, Németországban pedig a T-Mobile-nál. A Vodafone éppen ezt a rendszert támadta meg, mivel korlátozza a piaci szereplőket, és a vásárlók választási lehetőségét. A bíróság kötelezte a T-Mobile-t egy hálózat-független, előfizetés nélküli készülékcsomag kialakítására.

Ez a kétéves szerződés keretén belül 399 euróért megvásárolható készülék árkategóriájánál jóval feljebb, 999 euróért lesz kapható, már a kiadás pillanatában SIM-zár mentesen. Ezen felül arra is kötelezték a német szolgáltatót, hogy a már eladott telefonok, illetve a továbbra is kétéves szerződéssel árulni kívánt készülékek SIM korlátozását is oldja fel. Ez pedig kihatással lehet a jelenlegi európai üzleti modellre, hiszen ha ez így van az iPhone esetében, miért lenne másképpen a többi készüléknél, így talán nemsokára eltűnnek a használt mobilos hirdetésekből a hálózat-kompatibilitásra vonatkozó kitételek, és az illegális fusi függetlenítők is kiszorulnak a piacról.
2 hozzászólás

marco

13 éve, 3 hónapja és 22 napja

Vendég írta:
Szentem hülyeség!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szerintem meg pont nem. Ugyanis ha illegálisan függetleníted az iphone-od, akkor a követkző frissítésnél rendszerint meghal. Így legális a dolog és nem kell attól félned, hogy a megbütyköld telódat nem szervízelik.

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 22 napja

Szentem hülyeség!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Maniac profilja