Bezárja németországi üzemét a Nokia, 2300 főt elbocsát

2008. január 16.
2.1911
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
A Nokia bejelentette, hogy 2008 közepéig bezárja a németországi Bochum-ban található üzemét, ami 2300 dolgozó elbocsátásával jár.

A mobiltelefonokat gyártó Bochum-i üzem bezárását a Nokia azzal indokolta, hogy az ottani termelés még további beruházások árán sem lenne nyereséges. Arja Suominen szóvivő a sajtónak elmondta, hogy a termelést a vállalat más egységeibe, elsősorban az első negyedévben Romániában megnyíló gyárba fogják átirányítani.

Veli Sundbaeck, a Nokia igazgatótanácsának a tagja Düsseldorf-ban újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a munkaerő-költségek Romániában mintegy a tizedét teszik ki a Németországban kifizetésre kerülő béreknek és járulékoknak. A finn mobilóriás márciusban jelentette be, hogy mintegy 60 millió eurós beruházással üzemet épít Romániában. Elemzők szerint a végkielégítések miatt rövid távon sokba fog kerülni a Nokiának a németországi gyáregység bezárása, hosszabb távon azonban ez az alacsonyabb bérköltségek miatt mindenképpen meg fog térülni.

A Nokia gyártási kapacitásának nagy része a nyugat-európai országoknál jóval alacsonyabb átlagfizetéseket kínáló térségekben, így Kínában, Indiában, hamarosan Romániában és nem utolsósorban Magyarországon található. Ugyanakkor van a cégnek egy üzeme a finnországi Salo-ban is.

A Nokia gyárának bezárása nem egyedi eset a német technológiai iparban: a tavaly létrejött Nokia Siemens közös hálózatépítő és ?üzemeltető vállalat például az egyesülés következtében mintegy 2300 dolgozójától készül megválni Németországban, tavaly pedig a Siemens mobiltelefonos üzletágát megvásároló BenQ Mobile csődjét követően került az utcára 3000 ember.
1 hozzászólás

Vendég

16 éve, 10 hónapja és 16 napja

kapjátok be .
uzeni a magyar dj.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja