Az IBM drasztikusan csökkenti a mobilchipek fogyasztását

2003. október 01.
1.3851
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
Az IBM kedden jelentette be azt a technológiai eljárást, amely a társaság szerint a jelenlegi változatoknál 80 százalékkal kisebb fogyasztású mobiltelefon-chipek gyártását teszi lehetővé.
Advertisement

Az IBM az alacsony fogyasztású mobiltelefon-chipekhez olyan gyártási eljárásokat, megoldásokat kapcsolt össze, amelyeket a kutatók ezidáig nem tudtak egymással kombinálni. A társaság új megoldása lehetővé teszi a szilícium-germánium bipoláris tranzisztorok alkalmazását a Silicon-on-Insulator (SoI - Szilícium a Szigetelőn) technológiával készülő chipekben.

A SoI technológiát a kutatók korábban csak a CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) eljárással készülő chipekben alkalmazták, mint amilyenek például a számítógép-processzorok.

Az új eljárás segítségével a tervezők számos olyan áramköri elemet építhetnek a mobiltelefon-chipekben, amelyre korábban nem volt lehetőség, ezért nagyobb fogyasztást eredményező helyettesítő megoldások alkalmazására volt szükség, mondta Tak Ning, az IBM Watson Research Lab kutatóközpontjának egyik szakértője. "Olyan megoldásokat fejlesztünk ki, amelyekkel a kutatók újszerű áramköröket alkothatnak" - mondta Ning.

Az IBM szerint az új megoldásra épülő chipek piaci megjelenésére azonban még körülbelül öt évet kell várni. A technológia a jövőben a fejlett képességekkel rendelkező mobiltelefonok mellett olyan megoldásokba is bekerülhetnek, mint az intelligens autóirányítási rendszerek, és az autós ütközéskivédő megoldások.

A hatékony energiagazdálkodás kérdése a kisméretű mobil eszközök térhódítása miatt az utóbbi időben egyre fontosabb kérdéssé vált a processzorgyártók számára, amelyek korábban leginkább csak az egyre magasabb órajeltartományok meghódítására koncentráltak.

Kapcsolódó linkek:
IBM Corporation
Advertisement
1 hozzászólás

kpal

6 éve, 8 hónapja és 21 napja

Mára szép utat járt be ez a szegmens

válasz erre
Advertisement
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

M.O.R.P.H. profiljaImperator profilja