Antenna Hungária-Vodafone megállapodás a mobiltelevíziózásról

2007. július 03.
5.3171
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
Az Antenna Hungária és a Vodafone Magyarország szándéknyilatkozatot írt alá, amely szerint a cégek együttműködnek annak kialakításában, hogy milyen technikai feltételekkel, illetve milyen üzleti modell alapján indíthatók Magyarországon a DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatások.

A megállapodás szerint a két cég tervezi, hogy várhatóan idén ősszel a szolgáltatás kereskedelmi bevezetését megelőző közös felhasználói teszteket folytat. A Vodafone az együttműködés keretein belül az átfogó, versenyképes DVB­-H technológiára alapuló mobiltelevíziós szolgáltatáscsomag kialakításának lehetőségét vizsgálja. Az Antenna Hungária szándéka az, hogy a Vodafone segítségével is tesztelje azokat a műszaki megoldásokat, melyekkel később a hazai mobilszolgáltatók részére DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós lefedettséget képes biztosítani.

DVB-H (Digital Video Broadcasting ? Handheld)
A földfelszíni digitális televíziózás egyik legígéretesebb új üzleti lehetősége a mobiltelefon-készülékekre nagyszámú, akár 15-20 élő televíziós csatornát sugárzó DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) technológia, amely a már több országban bevezetett DVB-T rendszerrel megegyező szabványra épül, annak mobil környezethez való adaptációja.

A műsorszóráson alapuló mobiltelevíziós szolgáltatásokban mind a műsorszóró cégek, mind a mobil távközléssel foglalkozó társaságok igen komoly piaci lehetőséget látnak. Ennek tudható be, hogy az elmúlt két év során számos európai országban hoztak létre kísérleti DVB-H rendszert, és Olaszországban már a kereskedelmi szolgáltatás is megindult három szolgáltatónál, köztük a Vodafone olaszországi leányvállalatánál.

A Parlament a napokban fogadta el a műsorterjesztésről és a digitális átállás szabályairól szóló törvényt, amely értelmében a rendszer kiépítésére vonatkozó pályázatokat idén október 31-ig ki kell írni.

DVB-H vagy 3G/HSDPA alapú mobiltévé
A 3G mobilhálózatokon keresztül jelenleg ún. streaming technológiával továbbítják a videókat. Ilyen tévéadások jelenleg is elérhetők a Vodafone live! szolgáltatásai között, a nagy sebességű 3G/HSDPA hálózatnak köszönhetően a korábbi mobiltechnológiáknál megszokotthoz képest lényegesen jobb képminőségű és frissítésű felhasználói élményt biztosítva. A 3G hálózaton terjesztett tévéadások ugyanakkor, a csatlakozók számától és az adott csatorna videóminőségétől függően esetenként akadozhatnak, így a szolgáltatók gyakran a videók képminőségét igyekeznek úgy optimalizálni (pl. a felbontást vagy a képkocka frissítés frekvenciáját csökkenteni), hogy párhuzamosan maximális számú előfizető élvezhesse az adott videót.

A DVB-H szabványon alapuló műsorsugárzás legfőbb előnye, hogy teljesen mindegy, hogy száz vagy tízezer előfizető nézi-e a sugárzott adást, a képminőség kifogástalan szinten tartható. A műszaki szabványok véglegesítése és az üzleti modellek megszilárdulása után várhatóan 2008 közepétől, a nagy világversenyekhez időzítve indulhatnak el a széleskörű kereskedelmi alkalmazások.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profiljaMonyo profilja