Akár 14 évet is kaphatnak a britek a vezetés közbeni mobilozásért

2007. december 27.
1.2881
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Kapcsolat profilja, adatai
Kapcsolat
Egy új rendelet értelmében a legsúlyosabb esetekben akár 14 év börtönbüntetést is kiszabhatnak azon brit állampolgárokra, akik vezetés közben használják mobiltelefonjukat.
Advertisement

Nagy-Britanniában 2008-ban lép életbe az új közlekedésbiztonsági törvény, amely az előzőnél jóval szigorúbban kezeli az utakon való mobilozást. Az új rendelet értelmében két év szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság az olyan mobilozó sofőröket, akik veszélyt jelentenek a forgalomra, ám ha halálos balesetet okoznak, akkor akár 14 évnyi elzárásra is számíthatnak a gondatlan állampolgárok.

Ugyancsak komoly büntetést vonhat maga után a navigációs készülék, illetve az mp3-lejátszó vezetés közbeni kezelése, sőt az sms-ezés, bizonyos esetekben pedig a kihangosítón keresztüli beszélgetések is a büntetendő kategóriába tartoznak. Balesetek után a helyszínelő rendőröknek jogukban áll majd lekérni a szolgáltatótól a sofőr telefonjának híváslistáját, hogy megállapítsák, vajon a volánnál ülő személy használta-e mobilját a kritikus időpontban.

A brit sajtó értesülései szerint a szigorú rendelet megalkotásának egyik oka egy olyan tanulmány volt, amely bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy a menet közben telefonálók sokkalta veszélyesebbek az utakon közlekedőkre nézve, mint a megengedett maximális véralkoholszinttel volánhoz ülő személyek.
Advertisement
nincs még hozzászólás

Advertisement
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

M.O.R.P.H. profilja