Videojáték versus építőkocka - hazánkban feleannyi videojáték fogy, mint hagyományos

2014. április 03.
2.3981
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
digitalse7en profilja, adatai
digitalse7en
Magyarországon 30-40 milliárdra becsülik a hagyományos játékok forgalmát, ennek kevesebb, mint fele, - szintén iparági becslések szerint - 13 milliárd forint körüli a videojátékok piaca - olvasható a Formatex Kft sajtóközleményében.

A nemzetközi trendek szerint 2014-ben a felnőttek munkáját utánzó szerepjátékok, a retrománia, a miniatűr, gyűjthető játékok, illetve az okostelefonokra és tabletekre letölthető tartalmak dominálnak.

A legrangosabb európai játékkiállításon Nürnbergben a játékpiaci szakértők nemzetközi csoportja 2014-re négy játékpiaci trendet állított fel:

Felnőttek elfoglaltságát utánzó játékok: Ebbe a kategóriába tartoznak a barkács készletek, orvosos, kertészkedő és jövő tudósainak készült szettek, ismeretszerző játékok és gondoskodást igénylő babák. A magyar játékpiacon tavaly karácsonykor a Cicciobello babák mentek igazán.
Retrománia: A szülők kedvenc gyerekkori játékainak ráncfelvarrása, kultikus autók újragondolása, évfordulós kiadások, régi diafilmek, és szintén ide sorolható a 40 éves Monchhichi, ami ismét virágkorát éli.
Mindent kicsiben: Használati tárgyaink miniatürizált másai, babaházak, utazásokra elvihető minifigurák. Idehaza a Trash Pack kukabúvár-sorozat figurái és kis autói számítanak favoritnak.
Elektronikus játékok: Mobiltelefonnal vagy táblagéppel irányítható játékautók és repülők, hagyományos táblás vagy kártyajátékok digitális változatai.

A gyerekek egyre hamarabb nőnek fel, egyre fiatalabb korban kezdenek el különféle kütyükkel játszani, ezért a legnagyobb kihívás a hagyományos játékgyártók számára, hogy visszavezessék a gyerekeket a hagyományos, tényleges játszóértékkel bíró játékokhoz, ugyanakkor megadják a technológia által kínált élményeket is. Ennek érdekében szerelik fel a hagyományos babákat különböző digitális funkciókkal, mint például okostelefonnal vagy táblagéppel szinkronizálódó baba, mely megérti, amit kérdeznek tőle és a Google segítségével választ keres az Interneten, majd elbeszélget a témáról kis tulajdonosával. Nálunk azonban a kiállításokon bemutatott elektronikus játékok szinte alig jelennek meg, mert túl drágák lennének - mondta Borhi János, a Formatex Kft. ügyvezetője.

Az Egyesült Államokban egy 10 éves gyerekek körében elvégzett kutatásból kiderítették, hogy a gyermekek 75%-a olyan családban cseperedik fel, ahol van okostelefon és 55%-nál táblagép is. A lurkók 36%-a saját érintőképernyős készülékkel rendelkezik, amivel gyakrabban szórakoznak, mint bármelyik hagyományos vagy akár konzolos játékkal.

Magyarországon, mintha éles választóvonal húzódna a hagyományos és a digitális játékok között, ugyanis hazánkban csak a tinédzser korban válik jelentőssé a számítógépes játékok használata. A 10 év alatti magyar korcsoportban a hagyományos építőjáték a legnépszerűbb, ezt követik a babás és állatos szerepjátékok. Ez betudható az anyagi körülményeknek, de idehaza az eszközhasználat is jócskán eltér a tengerentúlhoz képest: 2013 első negyedévében 45% volt az okostelefont birtoklók aránya és mindössze 9% a táblagép-tulajdonosoké.

A szakemberek számára sem egyértelmű, hogy a digitális kiadások kiszorítják-e majd a hagyományos játékokat vagy nem. Az amerikai NPD Group piackutató cég szerint a gépek nem képesek pótolni a barátokkal vagy családdal való közös játék örömét, ennek állít szöges ellentétet egy másik vizsgálat, ami szerint a legtöbbet érintőképernyős felületen és konzolos játékokkal szórakoznak már a 12 év alatti gyerekek is.
1 hozzászólás

totyak

10 éve, 11 hónapja

Nem is baj, hogy a kisebb gyerekek nem rögtön a gép előtt kezdik az életüket. Játszanak normális játékokkal, focizzanak, legyenek kint a természetben. Mire tinédzserek lesznek, úgy sem lehet őket kirobbantani a gépek elől.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja