Veszélyes Cyber-szerető Oroszországból

2007. december 27.
1.6311
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Veszélyes az internetfelhasználók számára a CyberLover elnevezésű program, amely a héten még csak az orosz hálón terjedt, de nagyon hamar túllép majd a ru.net határain - figyelmeztetett a vírusellenes programok kidolgozásával foglalkozó ausztráliai PC Tools cég.

A program élő embernek kiadva magát a csetek látogatóit magánbeszélgetésbe vonja be, s kiszedi belőlük személyes adataikat: fotóikat, elektronikus címeiket, telefonszámaikat, továbbá különböző honlapokra hívja őket. Ilyen beszélgetést egyidejűleg tíz személlyel tud folytatni szükség szerint vonzó férfinak, vagy temperamentumos hölgynek tüntetve fel magát.

A programot a Botmaster elnevezésű orosz cég dolgozta ki. Honlapja szerint a cég olyan programok írásával foglalkozik, amelyek lehetővé teszik különféle információk tömeges szétküldését internetes fórumokra és vendégkönyvekbe.

Az "automatikus, autonóm ismerkedés" honlapján a kidolgozók azt ígérik, hogy a felhasználók kiválaszthatják a beszélgetés forgatókönyvét - vagyis azt, hogy a program férfival, vagy nővel csevegjen - és adatokat kaphatnak arról, hogy meddig jutott el a beszélgetés. Az érintkezés közben a program dossziét készít arról, akivel beszélget. "Még egyetlen lány sem jött rá, hogy nem élő személlyel cseveg, és a program fél óra alatt átlagosan 10-20 személyt tud 'megdolgozni'" - olvasható a honlapon.

A program ára a BBC orosz szolgálata szerint mindössze 25 dollár lesz, de árusítását a Botmaster tájékoztatása szerint csak februárban szándékoznak megkezdeni.

A kidolgozók állítják, hogy a program semmi rosszat nem tesz, hiszen csakis olyan információkat gyűjt össze, amelyeket a beszélgetőpartnerei önként kiadnak.

A Haker című orosz lap főszerkesztője, Nyikita Kiszlicin kétkedik az ilyen programokban.

"Nem könnyű olyan igazán jó programot írni, amely adekvát módon tudja vinni a párbeszédet, még akkor is, ha ezek a programok úgy készülnek, hogy menet közben fejleszteni tudják ismereteiket. A leleplezésükhöz elegendő megtörni a beszélgetés sablonját: például meg kell kérdezni, hogy bocs, de mennyi 2+2., vagy félre kell vinni a beszélgetést például azzal, hogy Voltál már Finnországban?" - vélekedett a szakértő.

A PC Tools nyomatékosan ajánlja a felhasználóknak, hogy ne keressék fel azokat az oldalakat, amelyeket a CyberLover ajánl, mert ezekről a felhasználóneveket és kódokat tudakoló vírusok kerülhetnek a felhasználók gépére.

A cég szerint a CyberLover egyelőre csakis az orosz hálón létezik, nagyon rövid idő kell ahhoz, hogy "megtanítsák" más nyelvekre, és várhatóan már februárban elterjed az egész világon.
1 hozzászólás

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 17 napja

szoszi

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja