Váltságdíjért adja csak vissza fájljainkat az új vírus

2006. március 15.
1.6791
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Cryzip nevű trójai típusú vírus a legújabb kártevőfajtába tartozik, elérhetetlenné teszi állományainkat, míg ki nem fizetjük értük a váltságdíjat.

Az első prototípus még 1989-ben jelent meg, majd a kezdetleges változatot 10 hónapja követte a PGPcoder nevű trójai. A most elszabadult Cryzip sajnos egy új ternd kialakulásának kezdete lehet a biztonságtechnikai szakértők szerint. Joe Stewart, a Lurhq vezető szakértője szerint a legfőbb gondot az jelenti, hogy pénz van a dologban, és az emberek minden ilyen újdonságra fogékonyak.

A még nem teljesen feltérképezett kártevőről annyi már kiderült, hogy átfésüli a gépet adatbázisfájlok és jelszavak után kutatva, majd ezeket egy _CRYPT_.ZIP állományba raktározza el. A fájlok visszakódolásáért 300 dollárt követel, ám az nem világos, hogy kinek, és hogyan kell eljuttatni a pénzt. Amennyiben a vírus követelései nem teljesülnek, a szakértők további alkudozás helyett szerint egyszerűen törli a begyűjtött állományokat. A terjedés mikéntje sem tisztázott még, lehetséges, hogy rosszindulatú weboldalakon át, vagy egy korábban létrejött hátsó ajtón keresztül fertőz a vírus, ám annyi világos, hogy igen komoly fenyegetésről van szó, mivel a kártevő nem csak fenyegetőzik, be is váltja szavát, törli jelszavainkat és fájljainkat.
1 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 7 hónapja és 16 napja

[Tiltott felhasználó!]

 
legutóbbi hozzászólások
 
Tommy profilja