USB-csatolós eltávozás-érzékelő és gépblokkoló

2004. április 21.
1.4861
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Olykor elég 2 méternyire otthagyni a gépünket, és máris baj van.

Valaki belematat, vagy csak egyszerűen olyan adatokat lát meg, amit nem volna joga. És ki lesz a hibás? Aki ott hagyta a gépet blokkolatlanul. Van megoldás: eltávozás-érzékelők és blokkolók használata. Most olyan megoldás került a piacra, ami az USB csatolón át működik. Ennek az a legnagyobb előnye, hogy ha kilopják a gépből, akkor az normálisan nem fog működni.

A távérzékelője kb. 2 méteres távolságon belül érzékeli a gép jogos kezelőjének a jelenlétét, ami egy munkatárs szokásos munkaterével egyenlő. A gép kezelője rádiós jeladót visel, amit az USB-re dugott interfész érzékel folyamatosan. Alkalmasan választott türelmi idő teszi lehetővé, hogy átmeneti jelgyengülések (interferenciák) miatt a rendszer ne blokkolja fölöslegesen a gépet. Elvileg manipulálhatnánk a rendszert képernyővédővel is, de akkor folyton jelszavakat kell megadni minden visszalépéskor. Az USB-s rádiós érzékelő viszont automatikusan visszaléptet, minden jelszó beírási vesződség nélkül.

A készülék szoftvere bármely Windows operációs rendszer felügyelete mellett használható. A gépkezelő eltávolodásakor a képernyőre semleges képet küld, és a billentyűzetet és egeret blokkolja (ahogy ezt logikusan bárki elvárhatja az ilyen eszköztől). Olykor szükség támadhat a hozzáférésre akkor is, amikor a gép kezelője tartósan nem elérhető (vagy elvitték, ellopták az érzékelőt). Ilyen esetben jelszavas védelemmel, de mégis rábírható a rendszer a munkára, amit azonban gondosan dokumentál. A jeladó elemének a kimerülését időben jelzi, de az akár 2000 órát is kibír.

Vagy 40 USD-ért vesztegetik. Megérné gyártani, mert az ötletből eléggé következik, hogy is lehetne megvalósítani. A ruházatra rögzíthető aktív kitűzőként egyébként már legalább egy évtizeddel ezelőtt is gyártott hasonlót az Olivetti. A cikkíró egy rendőrségi tender kapcsán találkozott vele. Az azonban a munkatársak teljes mozgásának a követését is tudta. Nem volt teljesen népszerű ezzel a tulajdonságával (még a WC-re is követett!). Bizonyos munkakörökben azonban elkerülhetetlenül fontos ilyen eszközök használata, épp a munkatársak védelme érdekében (a csibészek fantáziája kimeríthetetlen, ha ártani kell).

Kapcsolódó linkek:
Amazing New PC Lock
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljaBotyi profiljamarco profilja