Új technológiák fejlesztésén dolgozik az AMD

2003. december 12.
1.4501
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A napokban Washingtonban zajló International Electron Devices Meeting (IEDM) rendezvény keretein belül az Advanced Micro Devices (AMD) munkatársai felfedték a vállalat következő generációs SOI (Silicon On Insulator) technológiákkal kapcsolatos terveit, illetve beszámoltak arról, hogy az AMD az eddigiekben milyen sikereket ért el az SOI megoldások kapcsán.

A Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó képviselői elmondták, hogy az AMD vadonatúj fejlesztésű 45 nanométeres, vagyis 0,045 mikronos tranzisztorai lényegében minden ipari kihívásnak megfelelnek, és lehetővé teszik minden korábbinál nagyobb teljesítményű és ezzel párhuzamosan rendkívül alacsony fogyasztású új mikroprocesszorok gyártását.

Az ITRS (International Technology Roadmap for Semiconductors) szerint a tranzisztorok kapuméretének 20 nanométeresnek kell lennie ahhoz, hogy megoldható legyen a 0,045 mikronos gyártási technológiákra történő átállás. Összehasonlításképp, az AMD jelenlegi legfejlettebb processzoraiban olyan tranzisztorok találhatók, melyek minimális kapuhossza körülbelül 50 nanométer, tehát a 0,045 mikronos gyártási technológiák bevezetéséhez még számos fejlesztést végre kell majd hajtani.

Az AMD képviselői utaltak arra, hogy a vállalat a jövőben a jelenleg megszokott egy helyett három kaput alkalmaz majd a processzoraiban fellelhető tranzisztorok esetében, ezenkívül pedig számos technológiai fejlesztést be fog vezetni annak érdekében, hogy 20 nanométerre, illetve az alá csökkentse a minimális kapuhosszt. Az AMD szerint ezen megoldások alkalmazása révén egyrészt növelhető lesz a processzorok teljesítménye, másrészt pedig csökkenni fog a nem kívánatos kóboráram.

Az AMD előrehaladott kutatásokat folytat a következő generációs SOI technológiákkal kapcsolatban, melyek az ígéretek szerint a jelenlegi SOI megoldásoknál jelentősen alacsonyabb fogyasztást tesznek majd lehetővé. Az AMD ezenkívül a jövőben a jelenleg használatos poliszilícium helyett nikkel-szilícium tranzisztor kapukat kíván alkalmazni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezen legújabb technológiákkal pontosan mikor találkozhatunk majd a kereskedelmi forgalomban kapható AMD processzorok esetében.

Kapcsolódó linkek:
Advanced Micro Devices
3 hozzászólás

Raiden

11 éve, 7 hónapja és 13 napja

AMD foreva...menő smiley

válasz erre

rDAVE

11 éve, 7 hónapja és 13 napja

italianman írta:
jó az amd;csak melegedési problémák.
Nem értettem miért kell mindig a melegedés miatt nyavalyogni, nálam soha nem volt vele gond, pedig jó pár AMD volt már.

válasz erre

italianman

11 éve, 7 hónapja és 13 napja

jó az amd;csak melegedési problémák.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaKisember001 profiljaManiac profilja