Új színhely az ingyenes és nyílt forráskódú számítástechnika számára

2005. október 21.
1.6041
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Global Education and Learning Community (GELC) elnevezésű nemzetközi oktatási és tanulási közösségét ezentúl nonprofit szervezetként fogja működtetni a Sun.

A lépéssel a cég azt kívánja elérni, hogy a nyílt forráskód kínálta előnyöket a képzésben is kamatoztatni lehessen. A kezdeményezés célja az oktatás színvonalának emelése a különféle ingyenes tananyagok és a legjobb módszertani gyakorlatok webes közzétételével. A Sun meghirdette nemzetközi Solaris-versenyét is.

A GELC online portálján a tanárok megoszthatják egymással ismereteiket és segédanyagaikat, amelyek másként nem lennének elérhetőek. A webhely új színhelyet teremt az ingyenes és nyílt forráskódú számítástechnika számára, miközben lehetővé teszi, hogy az oktatók a legjobb nemzetközi módszertanokat egymással megosztva eleget tegyenek a tanulók elvárásainak.

"A technológia szüntelenül formálja mindennapi életünket, ugyanakkor a tanárok, a tanulók és a szülők csak nehezen férnek hozzá a szükséges segédanyagokhoz" - nyilatkozta Kristóf Judit, a Sun Microsystems Kft. marketingigazgatója, majd hozzátette: "A Sun eredetileg azért indította útjára a GELC közösségét, hogy a felhalmozott tudásanyagot mindenki számára elérhetővé tegye. Mindezt most felkínáljuk az oktatási közösség számára, hogy szabadon felhasználhassák világszerte a képzés színvonalának javítása érdekében."

A hírt a Sun a felsőoktatással foglalkozó legfőbb informatikai konferencián, az EDUCAUSE-on jelentette be. Egyre kevesebb pénz jut az oktatásra, miközben mind nagyobb a minőségi képzés iránti igény. A nyílt szabványok és technológiák megosztásában élenjáró Sun példamutató lépésével a nyílt forráskód előnyeit az osztálytermekbe is eljuttatja.

Nemzetközi Solaris-verseny
A Sun Microsystems a konferencián bejelentette továbbá a Solaris University Challenge elnevezésű, egyetemisták részére meghirdetett versenyét. A kiírás értelmében a cég pénzjutalommal és különböző díjakkal jutalmazza azokat a diákokat, akik a Solaris 10-en, vagy a Sun nyílt forráskódú Solaris-közösségében, az OpenSolarisban fejlesztik projektjeiket.

A Solaris 10 egyetemi versenyre a részt vevő országok akkreditált felsőoktatási intézményeinek hallgatói, végzős diákjai, valamint tanárai és informatikai munkatársai jelentkezhetnek. A 2005 novemberében induló megmérettetés 2006 júniusán ér véget.

A kezdeményezést a Sun itthon is támogatja
A solaris_university@sun.com email címen konzultációra lehet jelentkezni a versennyel kapcsolatban. A hazai szakembek várják azoknak az érdeklődőknek a szakmai kérdéseit, akik részt akarnak venni a nemzetközi programban.

A cég hazai leányvállalata október 27-én a Solaris 10 nyílt napon az Aquincumban is várja az érdeklődőket, akik a szakmai bemutatón a Solaris 10 mélységeit ismerhetik meg. A nyílt napra, valamint az ahhoz kapcsolódó konzultációra a szakmai nap weblapján lehet jelentkezni.

Kapcsolódó linkek:
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profiljaGargameth profiljaKisember001 profilja