Újra egyesül az Intel mobil- és asztali processzorcsaládja

2004. március 30.
1.6241
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A sebesség növeléséből adódó melegedési és áramfogyasztási problémák miatt az Intel kénytelen lesz újra egyesíteni a néhány évvel ezelőtt szétválasztott mobil- és asztali processzor-megoldásokat, 2007-re közös magra épül minden chip.

A processzorok órajelének emelésével még a nanotechnológia kiaknázásával is tovább melegszenek, és egyre többet fogyasztanak a chipek, mint ezt a Pentium 4 legújabb, Prescott magos változata is bizonyítja.

Ma már elképzelhetetlen a passzív processzorhűtés, és mivel a csúcskategóriás videokártyák már csak külön tápcsatlakozóval hajlandóak működni, egyre megoldhatatlanabb az arányosan kismértékű teljesítménynövekedéssel együtt járó hatalmas energiaigény.

Miután az Intel a nemrég bejelentett új processzormodell-számozással kezd eltávolodni az órajel alapú reklámozástól, a cég várhatóan kezdi komolyan venni az egyre inkább megkerülhetetlen mellékhatásokat. Ennek jegyében a 2007-re várható, a mai Pentium M mobilsorozatból származtatott Merom mag már közelítően azonos formában szerepel minden változatban. A mobilgyökerek miatt a Merom a Cnet szerint már 2006 végén megjelenhet a noteszgépekhez kínált sorozatban. Az elemzők szerint a váltást alátámasztja, hogy az alacsonyabb órajelű, és jóval energia-hatékonyabb Pentium M processzorok teljesítményben alig maradnak el az asztali gépek Pentium 4-eseitől, ám ezt egyelőre nehéz közvetíteni a hosszú évek óta mega-giga-hertz reklámokhoz szoktatott felhasználókkal.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljaBotyi profiljamarco profilja