Új Intel Xeon MP: 25 százalékkal nagyobb teljesítmény

2004. március 04.
1.5351
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Intel bejelentette, hogy a multiprocesszoros szerverekhez kapható a növelt teljesítményű Intel Xeon MP processzor.

Az új processzor - alkalmazásoktól függően - maximum 25 százalékkal magasabb teljesítményt szállít, mint az előző változatok. Az új Intel Xeon MP elődjeinél magasabb órajelet használ és nagyobb integrált L3 gyorsítótárat tartalmaz. Ez a kombináció kedvezően hat az ár per teljesítmény értékre és a vállalati alkalmazások terhelésére.

Az új Intel processzor legfontosabb jellemzői a 3,0 GHz-es órajel és a 4 MB L3 gyorsítótár. Az Intel egyik nagy partnere, a Thomson Financial több mint 50 Intel Xeon MP processzor alapú rendszert vásárol a Unisystől, az egyik legnagyobb szervergyártótól. Ezek a rendszerek 4-32 Xeon MP processzort tartalmaznak. Más nagy szervergyártók - Bull, Dell, Egenera, Fujitsu, Fujitsu-Siemens Computers, Gateway, HP, Hitachi, IBM, NEC, Samsung és Toshiba - szintén megkezdik az új processzoron alapuló sokprocesszoros rendszerek szállítását.

Az új Intel Xeon MP processzor nagy méretezhetőséget szállít, páratlan ár-teljesítmény előnyökkel. Az Intel Xeon MP processzor kompatibilis a létező rendszerekkel. Úgy tervezték, hogy képes legyen együttműködni az Intel PRO Gigabit Ethernet hálózati csatolókkal és az Intel szerver RAID vezérlőkkel. Az Intel azt is bejelentette, hogy az Intel négyutas SBX44 pengeszerver támogatja az új Intel Xeon MP processzort és kiterjeszti az Intel moduláris építőblokk terméksorát. Ma a piacra szállított szerverek 85 százaléka Intel architektúrán alapul. Az elmúlt évben a világpiacon értékesített négy- vagy többprocesszoros szerverek 57 százaléka az Intel architektúrára épült.

A 3GHz-es, 4MB integrált L3 gyorsítótárat tartalmazó Intel Xeon MP processzor 1000 darabos mennyiségben 3692 dollárért kapható. A lapkagyártó óriás kibocsátotta az Intel Xeon MP processzor 2,70 GHz-es és 2,20 GHz-es változatát is, 2 MB integrált L3 gyorsítótárral. Az előbbi ára 1000 darabos mennyiségben 1980, az utóbbié 1177 dollár.

Az új Intel Xeon MP lapka 130 nm-es technológiával készül, közel 250 millió tranzisztort, 512 KB integrált L2 gyorsítótárat és 4 MB integrált L3 gyorsítótárat, valamint 400 MHz-es rendszerbuszt tartalmaz. Elődjeihez hasonlóan a Net Burst architektúrán alapul és magába foglalja a Hyper-Threading technológiát. Támogatja a négynél több processzoros szerverarchitektúrákat. A következő generációs Intel Xeon MP, a 90nm-es Potomac magon alapuló processzor 2005 elején érkezik. Az IA32e lapka magába foglalja az Intel 64 bites kiterjesztés technológiát is.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
1 hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Remulto profiljamuki profiljaGargameth profiljaBotyi profilja