Új digitális fényképformátum az Adobe-tól

2004. szeptember 29.
1.6911
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Adobe olyan új specifikációt dolgozott ki a szerkesztetlen, úgynevezett „raw”, vagyis nyers formátumú digitális fényképekhez, amely a jövőben kompatibilissá teheti a gyakorlatilag bármely fényképezőgép által készített felvételeket az összes képszerkesztő szoftverrel.

A legtöbb fogyasztói piacra szánt digitális fényképezőgép jelenleg jpeg képeket készít, ez a fajta előszerkesztés pedig bizonyos adatveszteséggel jár.

Ugyanakkor egyre népszerűbb a felhasználók körében a raw formátum, amely a fényképezőgép által az exponálás pillanatában rögzített összes adatot tartalmazza, és egyrészt jobb képminőséget, másrészt pedig szabadabb szerkeszthetőséget biztosít. A gond csak az, hogy a különböző gyártók eltérő szabványokon alapuló raw formátumokat alkalmaznak készülékeiknél, amelyek ráadásul ebből következően más-más képszerkesztő szoftverekkel kompatibilisek. Erre kínál megoldást az Adobe által kifejlesztett DNG (Digital Negative Spesification) specifikáció, amely, ha siker koronázza a cég erőfeszítéseit, a raw formátumú képek alapjául szolgáló egységes szabvány alapja lehet a jövőben. A PhotoShop termékeivel a digitális képszerkesztő alkalmazások piacát uraló vállalat emellett egy olyan ingyenes szoftvert is kínál majd a felhasználóknak, amellyel több, mint hatvanötféle fényképezőgép által készített raw felvételek alakíthatók át DNG formátumúvá.

Most tehát a készülékgyártók térfelén van a labda, mivel nekik kell dönteniük arról, hogy fényképezőgépeik támogatják-e majd a DNG formátumot. Paul Worthington, a Future Image piackutató cég elemzője optimista ezzel kapcsolatban - szerinte öt éven belül a legtöbb gyártó befogadja majd a DNG szabványt, egyúttal pedig egyre több olyan fogyasztói digitális fényképezőgép kerül majd forgalomba, amely lehetővé teszi a raw formátumban való fényképezést.
1 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 6 hónapja és 17 napja

[Tiltott felhasználó!]

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja