Újabb saját Sony szabvány, ezúttal a vezeték nélküli USB-vel szemben

2008. január 13.
1.7981
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Sony hagyományaihoz híven újabb saját fejlesztésű technológiai szabványt indított útjára, ezúttal az elektronikai eszközök közötti vezeték nélküli adattovábbítás területén, TransferJet néven.

Mi a közös ezekben: Betamax, Memory Stick, ATRAC, Blu-ray? Nos, természetesen nem más, mint hogy mind a Sony által kifejlesztett technológiai szabványok, amelyeket a vállalat minél szélesebb körben elfogadottá kívánt tenni, több-kevesebb sikerrel.

A vállalat úgy látszik nem fogy ki az ötletekből, ugyanis még eggyel gyarapította az amúgy sem rövid listát, mégpedig az elektronikai eszközök közötti vezeték nélküli szélessávú adattovábbítás területén. Az Ultra-Wideband (UWB) technológián alapuló TransferJet lényege, hogy két elektronikai eszköz között, mondjuk egy digitális fényképezőgépről egy monitorra vagy televíziós képernyőre úgy vihetők át az adatok, hogy ehhez csak egymáshoz kell érinteni a készülékeket. A megoldás mindezt maximálisan 650, de minimum 375 megabit/s maximális sebességgel tudja, állítólag egyelőre 3 cm távolságról.

Mindezzel kapcsolatban csak az az érdekes, hogy már létezik egy ehhez teljesen hasonló, szintén UWB-alapú technológia, amelyet szinte az egész iparág támogat, az Inteltől a Microsofton át a Samsungig és a HP-ig. Ez pedig nem más, mint a vezeték nélküli USB, amelynek egyébként 3-10 méter a hatósugara és 480 megabit/s-ot tud, emellett pedig mindezt ötvözi a széles körben elterjedt USB előnyeivel. Egyébként mindkét technológia olyan szoftverháttérrel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a tartalmak mindenfajta közreműködés nélkül automatikusan kerüljenek át egyik eszközről a másikra.

Egyelőre természetesen nem lehet tudni, hogy a TransferJet mennyire lesz sikeres: a szintén a Sony által elterjesztett DVD például abszolút sikertörténet, igaz nem volt valódi versenytársa, ugyanakkor elfogadottságában nagy mértékben közrejátszott a PlayStation 2 játékkonzol népszerűsége.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja