Újabb részletek az ATI következő generációs AMD64 chipkészletéről

2003. december 02.
1.3971
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A múlt hét szerdai ATI-tól származó híreket követően, most az Advanced Micro Devices elnöke, Dave Orton is nyilvánosságra hozott némi információt a következő ATI chipkészletet illetően.

Az értesülések szerint az ATI jelenleg 3 chipet fejleszt, az egyik az RS480, a másik a szerényebb tudású RX480, a harmadik pedig egy IXP400 nevű southbridge. Az ATI RS480 nevű chipkészlet az előző híreknek is megfelelően PCI Expresst is fog már támogatni, valamint egy integrált DX9 grafikus gyorsítót is kap.

Az első minták várhatóan 2004 első negyedévében készülnek el, a tömeggyártása pedig valamikor 2004 második, vagy harmadik negyedévében indulhat meg. Az egyesített memóriaarchitektúra végett persze nem várhatunk különösebben nagy sebességet a beépített DX9 gyorsítótól majd. A másik, RX480 nevezetű northbridge várhatóan csak annyiban különbözik majd a társától, hogy nem lesz benne integrált grafikus megoldás, ily módon tehát egy "egyszerű" következő generációs PCI Express 16x csatornának (PEG x16) is tekinthetjük.

Az IXP400 déli híd 4 Serial ATA-150 csatlakozót, hagyományos párhuzamos ATA-100/133 támogatást, 8 USB 2.0 portot, valamint integrált AC"97 hangot fog támogatni. Várhatóan ez is 2004 második félévében jelenik majd meg.

Vannak azonban más gyártók is, akik ehhez hasonló SMA (Shared Memory Architecture) vagy más néven UMA (Unified Memory Architecture) megoldású integrált grafikus chipkészletet terveznek az Athlon 64-ek alá. Ezek életképessége persze egyelőre még kérdéses, hiszen a 64bites processzorokat egyelőre nem az irodai gépekbe szánt olcsó, integrált megoldásokra vadászó vevők favorizálják. Ráadásul mivel az AMD 64 bites processzorainak belső memóriavezérlőjük van, tehát az nem az eddigiekben megszokott északi hídban található, az integrált grafikus vezérlőnek is a HyperTransport PSB-n keresztül kell a memóriával kapcsolatot teremtenie, ami további késleltetéseket, és még alacsonyabb grafikus teljesítményt fog eredményezni.

Ugyan David Orton a májusi Merril Lynch Hardware Heaven Technology Conference keretében még azt mondta, hogy idén továbbra is csak DirectX 8.1 megoldásokat terveznek a mobil chipkészletekbe, úgy néz ki, a tervek most módosulnak némileg, hiszen az ATI egyértelműen még idén év közepe felé integrált DirectX 9.0 grafikus chipeket akar látni az AMD64 alapú notebookokban is. Az ATI-n kívül a bejelentések szerint az Intel, a VIA, az nVidia, és a SiS is integrált DirectX 9.0 chipseteket hoz ki még idén, és - természetesen az Intel kivételével - mindegyik tervez ilyent AMD64-hez is.

Kapcsolódó linkek:
Advanced Micro Devices
ATI Technologies
2 hozzászólás

rDAVE

11 éve, 6 hónapja és 19 napja

italianman írta:
Xp -nél miért csak a 9.0 ig van a direct x?
Hogy legyen mivel eladni a következő OS-t.

válasz erre

italianman

11 éve, 6 hónapja és 19 napja

Xp -nél miért csak a 9.0 ig van a direct x?

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaiPet profiljaManiac profilja