Újabb Linux-siker Európában

2004. július 19.
1.9121
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az infrastruktúráért, a közlekedésért és a turizmusért felelős francia minisztérium, a "Ministere de l"Equipement" Linux-alapú szerverekre cseréli 1500 elöregedett Windows NT számítógépét.

A francia kormányszerv a MandrakeSoft speciálisan az ő igényeikhez szabott Mandrake Corporate Server szervereit vásárolja meg, különböző kiegészítőkkel, így technikai monitoring, képzési és technikai támogatási szolgáltatásokkal együtt.

A minisztérium rendszere jelenleg 2000, javarészt elöregedett Windows NT szerverrel és 60 ezer munkaállomással rendelkezik, az ország különböző részein. A hivatal illetékesei elmondták, hogy elsődlegesen a várható alacsonyabb informatikai költségek, illetve a szabadabban, több forgalmazótól beszerezhető technológia miatt váltanak Linux rendszerre. A Linux ugyanis, akárcsak a többi nyílt forráskódú szoftver, nem áll egyetlen cég ellenőrzése alatt, így a felhasználók elvben problémamentesen átállhatnak egyik forgalmazó termékéről egy másikéra.

A Linuxot jelenleg széles körben alkalmazzák szervereknél, ám a nagyobb, munkaállomásokra is kiterjedő szerződések egyelőre viszonylag ritkák  az egyik első ilyen, a müncheni városi közigazgatás átállásáról szóló hír volt a közelmúltban. Renaud Dutreil, a francia kormányzat illetékese a múlt hónapban úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy nyílt forráskódú szoftverek alkalmazását tervezik a kormány közel 1 milliós számítógép-parkjának korszerűsítésénél. Szerinte szoftverköltségeik ezáltal a jelenlegi mintegy felére csökkennének. Az IDC piaci elemző cég felmérése szerint az elsősorban a közszolgálati szférában tapasztalható folyamatok a nyílt forráskódú szoftverek egyre szélesebb körű elfogadottságát jelzik.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljaKisember001 profiljamarco profilja