Tovább folyik a szoftverszabadalmi csatározás az EU-n belül

2005. március 02.
1.6381
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Európai Unió szoftverszabadalmi direktívatervezete körüli vita újabb fontos állomásához érkezett: hétfőn az Európai Bizottság a pozitív várakozások ellenére elutasította az EP-képviselőknek a tervezet átdolgozására irányuló kérését.

A döntés azt jelenti, hogy a bizottság a tavaly májusban egyszer már elfogadott, és a Miniszterek Tanácsa által is szűk többséggel támogatott eredeti tervezetet nyújtja be az Európai Parlament elé második olvasatban történő tárgyalásra.

Mindezt az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso írásban közölte az EP-vel és a Miniszterek Tanácsával. A bizottság annak ellenére hajthatatlan maradt, hogy február elején az EP Jogi Bizottsága (JURI), két héttel később pedig a képviselőcsoportok vezetői is nagy többséggel a jogalkotási folyamat újraindítására kérték fel az EU kormányát. Ezek a javaslatok persze nem kötelezik semmire az Európai Bizottságot, mégis váratlan tény, hogy gyakorlatilag teljesen figyelmen kívül hagyták őket. Még korábban több EP képviselő is úgy nyilatkozott, hogy a javaslat elutasítása esetén szinte biztos, hogy a parlament másodszor is a törvénytervezet ellen fog szavazni, pedig a hosszas fölösleges procedúrát már most megspórolhatná az Európai Bizottság, ha nem erőltetné mindenáron az eredeti verziót.

A döntéssel Barroso a szoftverszabadalmak ügyén jóval túlmutató kockázatot vállal; megeshet ugyanis, hogy a kérdés kapcsán a legnagyobb ellenzéki frakció, a szocialisták a többi baloldali és zöld csoporttal összefogva átfogó politikai akciót indítanak a Barroso-kormány szabadpiacot támogató politikájával szemben. Az EB mostani döntése után mindenesetre jelenleg ott tart a folyamat, hogy az EU soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg megpróbálja március 7-én formálisan elfogadtatni a szöveget a Versenyügyi Tanáccsal, hogy aztán minél előbb második olvasatban, végső vitára az EP elé kerülhessen. Kérdés, hogy az újabb szavazás előtti viták és tárgyalások ideje alatt melyik oldalnak sikerül majd több képviselőt maga mellé állítani: jelen pillanatban az ellenzők tábora látszik felülkerekedni az Európai Parlamentben.
1 hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljamarco profiljamarco profiljagery1113 profiljaManiac profiljaherrklein profilja