Tovább a 64 bites x86 úton

2005. június 12.
2.6551
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az AMD a hét utolsó munkanapján a pénzügyi elemzők részére (New York) tartott szokásos évi konferencián Hector Ruiz elnök és CEO bemutatta a vállalat mikroprocesszor- és platformkibocsátási terveit 2007-ig.

Ruiz elmondta, hogy nem terveznek nagy változtatásokat az x86-hoz képest. Tovább haladnak a megkezdett 64 bites x86 úton, de a következő generációs lapkákat számos új jellemzővel gazdagítják és növelik teljesítményüket. Új gyártástechnológiával csökkentik a lapkák energiafelvételét és növelik sebességét.

Az új processzorok továbbra is a 64 bites x86 architektúrán alapulnak, de több új teljesítménynövelő megoldást tartalmaznak. Ilyen például az egy lapkára integrált CPU magok számának növelése, a többszálú technológia, a nagyobb sávszélességű memóriavezérlő és a gyorsabb I/O alrendszer. A vállalat 2007-ben bevezeti a négymagos szerverlapkákat.

Az AMD a tervek szerint új processzormagokat bocsát ki munkaállomásokhoz, valamint asztali PC-khez és támogatja a következő generációs számítógép-memóriát (DDR3). Olyan növekményeket épít be a mikroprocesszorokba, amelyek támogatják a biztonsági és virtualizációs szoftvereket, melyek megengedik a PC-k felügyeletét nagy távolságból.

Ruiz még elmondta, hogy az AMD kemény harcban áll a piacon az Intellel, és évről évre folyamatosan növeli piaci részesedését szinte minden mikroprocesszor- és platformszegmensben. Ezt bizonyítja többek között az, hogy az Opteron processzorok két évvel ezelőtti bevezetése óta 300 százalékkal növelte az értékesített Opteron alapú szerverek számát. A világ 500 legnagyobb vállalatának 55 százaléka használ AMD mikroprocesszorokon alapuló termékeket. Az IDC legutóbbi jelentése szerint AMD részesedése a 4-utas szerverpiacon most 27 százalék, egy évvel ezelőtt még csak 15 százalék volt.

Az AMD sokat vár a két-, majd a négymagos processzortechnológiától. Ez a lapkák már 65 nm-es technológiával az új drezdai (Németország) gyárban készülnek, ahol 2006-ban indul a termelés.

A tervek szerint mind az AMD, mind az Intel 2007-ben minden processzorterméksort kétmagos architektúrára állít át.

A 64 bites Opteron és Athlon lapkák után az AMD bevezeti az olcsó Sempron lapkák 64 bites változatát is. A könnyű és nagy teljesítményű noteszgépekhez újabb Turion processzorokat, míg a kézi eszközökhöz a Geode család újabb tagjait vezeti be, melyek jellemzője az alacsony energiafelvétel.

Kapcsolódó linkek:
Advanced Micro Devices
nincs még hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

 adambalonyi profilja