Tiltakozásul felfüggeszti az ADSL-eladást az EnterNet az Invitel területén

2006. április 06.
2.0021
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az internetes szolgáltatással foglalkozó EnterNet április 1-től határozatlan időre felfüggeszti az Invitel területén a széles sávú elérést nyújtó ADSL értékesítést, így tiltakozik a számára kedvezőtlen feltételek ellen - hozta nyilvánosságra a távközlési cég kedden.

Az EnterNet szerint 2002 nyarától a távközlési szolgáltatást nyújtó Invitel - korábban Vivendi - az ADSL-nagykereskedelem (aszimmetrikus digitális előfizetői vonal) szabályozás jogi kiskapuit kihasználva az EnterNet-nek kizárólag veszteségesen tette lehetővé a vonal értékesítését.

Az EnterNet a hatóságoktól 4 éven keresztül kért, de nem kapott segítséget, illetve a hatóságok nem léptek fel az Invitel monopóliumra való törekvése ellen, és nem oldották fel a nyilvánvalóan versenyellenes helyeztet.

Az EnterNet szerint a versenyfeltételek hiánya miatt jelenleg az Invitel távközlési szolgáltató területén a fogyasztók összesen 3 vállalat közül választhatnak ADSL vásárláskor, ahol az Invitel piaci részesedése körülbelül 90 százalék. A másik két szolgáltató a T-Online és az EnterNet.

Összehasonlításul az EnterNet közölte: a Magyar Telekom területén, összesen 37 telefonos körzetben 17 különböző szolgáltatóból választhatnak az ügyfelek. Ennek eredményeképpen a Magyar Telekom területén élő fogyasztók az elmúlt 4 évben folyamatosan olcsóbban juthattak ADSL-hez, mint az Invitel területen élők.

Az EnterNet közölte: akkor értékesít ismét ADSL szolgáltatást az Invitel területén, ha a tényleges versenyhelyzetet az illetékes hatóságok megteremtik, és a fogyasztók érdekei megelőzik az Invitel érdekeit. Az eddigi ügyfelek számára az EnterNet továbbra is változatlan feltételekkel nyújtja ADSL szolgáltatását.

Az MTI érdeklődésére az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője Márton György elmondta, hogy az NHH legfontosabb célkitűzésének tekinti a piaci verseny élénkítését. Hozzátette: az EnterNet 2004 nyarán fordult először az NHH-hoz és akkor a hatóság azt megalapozatlanság miatt elutasította. 2004 ősze óta az Enternet az Elektronikus hírközlési törvényben meghatározott módon nem fordult a hatósághoz, ezért a hatóságnak jelenleg nincs lehetősége a kialakult helyezet vizsgálatára sem.

Márton György kifejtette: amennyiben a két szolgáltató között árvita van, akkor erre az NHH reményei szerint megoldást fog jelenteni a hivatal tanácsa által március végén publikált határozattervezet. Ebben a hatóság előírta, hogy a szélessávú hozzáférési piacon a jelentős piaci erejű szolgáltatóknak milyen nagykereskedelmi árakat kell alkalmazniuk.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja