Tetszés szerinti összegért letölthető lesz az új Radiohead-album

2007. október 01.
1.6831
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Radiohead zenekar bejelentette, hogy formabontó módon tetszés szerinti összegért, azaz elvileg akár ingyenesen letölthetővé teszi következő lemezét a nagyközönség számára.

A lépés a könnyűzenei piac jelenlegi állapotában egyszerre meglepő és mégis logikus, hiszen nagyon is valószínű, hogy a hagyományos módon kiadott CD úgyis előbb-utóbb felkerülne az internetes fájlmegosztó hálózatokra, ahonnan tömegesen töltenék le maguknak úgy, hogy abból egy fillér sem jutna a zenekarnak.

Más kérdés, hogy a Radiohead azért teheti ezt meg, mert egyrészt már elég híresek és gazdagok ehhez, mert jelenleg függetlenek az összes lemezkiadótól, és mert nagyszámú hűséges rajongótáborral rendelkeznek. Az ?In Rainbows? című legújabb albumuk október 10-étől lesz letölthető a www.radiohead.com oldalról, kódot azonban már most is lehet hozzá rendelni, ugyanonnan. A zenekar egy 40 fontba (kb. 14 300 Ft) kerülő különleges kiadással is kedveskedik rajongóinak december 3-tól, amely az új albumon kívül egy bónusz számokat tartalmazó további CD-t, illetve két mikrobarázdás hanglemezt is tartalmaz. A Radiohead ezen felül természetesen a kapcsolódó turnéból, illetve a 2008-ban megjelenő hagyományos kivitelű CD forgalmazásából is számít bevételekre.

Az évek óta folyamatosan hanyatló eladásokkal küzdő zeneipar az utóbbi időben a digitális forgalmazástól reméli a kedvezőtlen folyamat megfordulását, ehhez azonban új ötletekre és konstrukciókra is szükség van. Fontos részlet, hogy a Radiohead albuma másolásvédelem nélküli mp3 formátumban lesz letölthető, ellentétben a legtöbb online zeneáruház által forgalmazott dalokkal, amelyekkel a legnagyobb baj az, hogy a DRM szoftver miatt gyakorlatilag olyan, mintha csak használatra vennék őket bérbe a cégektől.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja